Svečanost glazbe – Fête de la musique

Svečanost glazbe jednodnevna je manifestacija koja u javnom gradskom prostoru okuplja kako profesionalne tako i amaterske glazbenike, naglašavajući važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Manifestaciju je osmislio Jack Lang (bivši francuski ministar kulture) predlažući da se održava svake godine na prvi dan ljeta. Od 2005. godine manifestacija je međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe.

Na koncertima Svečanosti glazbe susreće se amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, tradicionalna glazba i drugi.

U suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb i Hrvatskom glazbenom mladeži, koji tradicionalno na taj dan organiziraju glazbene nastupe i koncerte na raznim mjestima u Zagrebu, Zagrebački glazbeni podij organizira koncert na otvorenoj pozornici u Parku Stara Trešnjevka na kojem sudjeluje više ansambala i solista izvodeći raznovrsne programima.

Tijekom proteklih nekoliko godina, ovo pučko i spontano događanje postalo je utjecajna glazbena manifestacija na globalnoj razini: 2005. godine, Fête de la Musique okupila je 121 zemlju sa svih šest kontinenata, a u Europi je u ovom veselom i šarenom zbivanju sudjelovalo tridesetak zemalja.

Skip to content