Promenadni koncerti dio su kulture i tradicije grada Zagreba, a prije više od 10 godina Zagrebački glazbeni podij prvi je započeo s ponovnim organiziranjem koncerata na Paviljonu "Zrinjevac" vrativši tako gradu staru tradiciju. Uz puhačke ansamble na promenadnim koncertima šetale su i plesale mnoge generacije Zagrepčana.

Koncerti se organiziraju na otvorenom prostoru: Trg bana J. Jelačića, Trg P. Preradovića, Park Stara Trešnjevka i dr.

Cilj Promenadnih koncerata je promicanje puhačkog glazbenog izričaja, prenošenje tradicijske kulture novim generacijama te bolja kulturna ponuda u lokalnoj zajednici. Ovim koncertima nastoji se održavati kontinuitet tradicije promenadnih koncerata u Zagrebu, dodatno senzibilizirati javnost za rad amaterskih ansambala, te kontinuirano podizati standarde glazbenog ukusa publike. Promenadni koncerti vrlo su važan dio tradicije javnog glazbenog koncentriranja u Zagrebu. Najpoznatiji koncerti promenadnog oblika održavaju se na Zrinjevcu, ali je već godinama prisutna tendencija proširenja na više gradskih četvrti.

Glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka nastoji svojim organizacijskim doprinosom također njegovati ovaj oblik tradicionalnog izričaja, a smještanjem koncerata i u Park Stara Trešnjevka, obogatiti lokalnu zajednicu ponuđenim programima.

Uz puhačke ansamble na promenadnim koncertima zabavljale su se mnoge generacije Zagrepčana u centru grada, a ovim je programom ljubiteljima promenadnih koncerata omogućeno da dožive ugođaj glazbe i izvan strogog centra grada. Koncerti se organiziraju na otvorenom prostoru, a nastupaju puhački orkestri okupljeni oko Zagrebačkog glazbenog podija.

Skip to content