Atrij Centra za kulturu Trešnjevka
utorak, 3. rujna 2013. u 20:00 sati

Ricardo i Aldemaromania trio najnoviji je projekt svestranog glazbenika Ricarda Luquea i njegovih prijatelja – vrsnih instrumentalista Julija Njikoša, Jurice Štelme i Borne Šercara – četiri glazbenika koji su svoju kvalitetu dokazali i u jazzu i u klasičnoj glazbi. Čitav projekt posvećen je Aldemaru Romeru (1928.-2007.) venezuelanskom skladatelju, pijanistu, aranžeru i dirigentu. Ovaj svestrani glazbenik je stvorio novi glazbeni izričaj u venezuelanskoj glazbi poznatiji pod nazivom Onda Nueva (Novi val), koji je proizašao iz joropoa (glazbeni stil iz Venezuele sličan valceru) i brazilske bossa nove.
Projekt ALDEMAROMANIA odgovara profinjenijim i intimnijim ambijentima i prigodama, u kojima se primarno uživa u glazbi.

Ricardo Luque – vokal
Julije Njikoš – klavir
Jurica Štelma – kontrabas
Branimir Njikoš – bubnjevi

Ricardo i tro - 1
Ricardo & Trio Aldemaromania

Ricardo Luque – rodom je iz Venezuele, ali već duži niz godina živi u Zagrebu. Član je Zagrebačke filharmonije i Zagrebačkog puhačkog ansambla. Njegov je instrument fagot, no javnosti je poznatiji kao bivši pjevač grupe Cubismo, koju je nakon sedam godina uspješnog zajedničkog djelovanja i šest realiziranih albuma napustio, da bi se posvetio solističkoj pjevačkoj karijeri. Za novu nezavisnu etiketu ‘Rocco&partner’ krajem 2004. godine snimio je album Plena Confianza, u kojem se izmjenjuju živi latino ritmovi s intimističkim vokalnim interpretacijama najljepših pjesama Južne Amerike. Oslobođen stilskih okvira bivšeg sastava, Ricardo se okrenuo korijenima, te u najboljoj mogućoj maniri realizirao album posvećen djetinjstvu i sjećanju na oca. Godine provedene u studijima, na koncertnim i klupskim podijima daju mu sigurnost koja ostavlja puno prostora nesputanoj interpretaciji i improvizaciji.
Ricardo je u svojoj bogatoj dosadašnjoj karijeri dijelio pozornicu s velikanima latino glazbe. U najznačajnija imena s kojima je nastupao ubrajaju se: Yolanda Duque, George Makinto, zatim glazbenici iz Buena Vista Social Club projekta Manuel Licea Puntillita, Juan de Marcos Gonzales i Amadito Valdez, te Teresa Garcia Caturla i El Tiburon Morales. Nedavno je poznata svjetska glazbena etiketa ‘Putumayo’ na svoju kompilaciju Afro Latin Party uvrstila pjesmu Morenita u Ricardovoj izvedbi s albuma Junglesalsa (2002.) iz vremena kada je bio pjevač grupe Cubismo.
Ricardovi novi projekti su album dueta s poznatim Latino damama i novi solo album, koncepcijski drukčiji od tradicionalnog prvog samostalnog albuma. Ricardo priprema i veliki glazbeno-scenski projekt Son Del Barrio uz sudjelovanje mnogih glazbenika svjetske reputacije, od sudionika projekta Buena Vista Social Club do predstavnika novije generacije, koji je zamišljen kao putovanje kroz povijest kubansko-karipske glazbe.

Ricardo - 1

 

Ricardo - 5a

Ricardo - 6

Koncerti u atriju _ RICARDO i ALDEMAROMANIA TRIO

Ključne riječi:

Skip to content