Atrij Centra za kulturu Trešnjevka
utorak, 16. srpnja 2013. u 20:30 sati

Dunja Knebl i Domaći je grupa koja na moderan način reinterpretira stare tradicijske pjesme iz Hrvatske. Do sada su te pjesme bile zapisane samo u knjigama i nisu zabilježene na snimkama ili su davno snimljene u izvornom obliku. Mogle su se čuti samo u Institutu za etnologiju i folkloristiku gdje su pohranjene, ali su nakon toga mnoge i zaboravljene.
U novim, zanimljivim i neobičnim aranžmanima stare pjesme koje grupa izvodi postale su atraktivne svima koji vole autentične i originalne izvedbe iz čarobnog područja bez granica koje se zove etno ili world music ili narodna glazba na suvremeni način.

Dunja Knebl – glas, gitara
Martin Turšić – kololira (hurdygurdy), gitara, glas
Krunoslav Kobeščak – udaraljke

 

Dunja Knebl – Interpretiranjem i snimanjem hrvatskih tradicijskih pjesama počela se baviti prije dvadesetak godina. Do sada je izdala 11 samostalnih albuma i još dosta materijala na kompilacijama. Nakon brojnih nominacija u različitim glazbenom kategorijama, dobitnica je Porina i sarajevske nagrade Indexi za album Kite i kitice (2008.). Radila je glazbu i za nekoliko kazališnih predstava u kojima je bila izvođačica i autorica. Pored brojnih nastupa na koncertima, festivalima, smotrama, radiju, televiziji i u kazalištu, također je radila s mladima u okviru svojih etnoradionica za upoznavanje i interpretiranje hrvatskog glazbenog etnonaslijeđa.

Dunja 2

Martin Turšić, rođen je 1982. godine u Zagrebu. Za glazbu se zainteresirao krajem osnovne škole kada počinje svirati gitaru. Krajem srednje škole počinje se interesirati za europsku i mediteransku ranu glazbu srednjeg vijeka, te etno glazbu. 2008. godine provodi mjesec dana u zapadnoafričkoj državi Gvineji gdje usavršava sviranje djembé bubnja. Sudjeluje na brojnim festivalima etno glazbe, a 2013. godine s grupom Kololira nastupa na EBU Folk Festivalu u Bugarskoj. Uz gitaru svira udaraljke i kololiru (hurdygurdy), srednjovjekovni instrument koji vuče korijene iz 11. stoljeća. Uz Dunju Knebl i Domaće, član je Kololire, ansambla Forfaitz, te udaraljkaške skupine Naš mali Afro Bend.

Krunoslav Kobeščak, rođen 1987. godine u Zagrebu. U razdoblju djetinjstva otkriva da ga ritam neobično zabavlja, a pri kraju srednjoškolskog obrazovanja zaljubljuje se na prvi pogled u zapadnoafrički tradicijski instrument djembe. Krunoslav ubrzo postaje opčinjen navedenim instrumentom te nizom srodnih udaraljki. 2008. i 2012. godine odlazi u Afriku u potragu za konkretnijom spoznajom o umijeću sviranja djembe bubnja. U međuvremenu širi spektar udaraljki: Frame drum (karakteristična udaraljka stare glazbe mediterana), Cajon, Udu drum itd. Osim Dunje Knebl i Domaćih, član je skupina St!llness, Naš mali Afro Bend, Fini sapuni, Shadrwan Code i Forfaitz.

Koncerti u atriju _ DUNJA KNEBL i DOMAĆI

Ključne riječi:

Skip to content