oblikovanje: Irena Frantal, mag.art.

Cijeli svijet u proljeće obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan velikog pisca H. C. Andersena. Organiziramo već deseti Festival koji slavi knjigu i uvodi najmlađe u čarobni svijet koji se jedino čitanjem može iskusiti.

Kroz dvanaest susreta ulazimo u tajne dječje književnosti.

1. UBERI PRIČU!
Književno scenski program za najmlađe
25.4.2017. u 11.00, Park Stara Trešnjevka
Sanja Lovrenčić, Pika Vončina, Ana ĐokićKlaun SuperBlento
Stotinjak slikovnica vise na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja «Uberi priču!» je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom. No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što vas očekuje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  ”Berbu” te je svako dijete koje toga dana nabasa u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu. Manifestacija „Uberi priču!“ realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona. Popularna “berba slikovnica” autorski je projekt Sanje Lovrenčić.

2. BOOK ART – IZRADI SVOJU KNJIGU
27.4.2017 u 10.30, Dom kulture Prečko, Prečko 2a
Irena Frantal, umjetnica knjige
Umjetnost knjige spaja likovnu umjetnost s knjigom. Čarolijom ćemo (i uz malo rezanja, presavijanja, šivanja) pretvoriti naše crteže, zapise i komadiće papira u knjige koje će nam pričati nove priče. Naučit ćemo kako iz komada papira stvoriti Knjigu za otvaranje, listanje, otkrivanje…

3. ČITAJ MI!
2.5.2017. u 9.30, u Dječjem vrtiću Prečko, Marijane Radev 1
Kristina Čunović, viši knjižničar
Nacionalna kampanja “Čitaj mi!” provodi se u suradnji s UNICEF-om. Radionica je namijenjena djeci i roditeljima, odgojiteljima, djedovima i bakama. Čitamo slikovnice o bojama i proljeću, a zatim izrađujemo svoju prvu slikovnicu.

4. ANA KADOIĆ I TAJNE ILUSTRACIJE
4.5.2017 u 10.30, Dom kulture Prečko, Prečko 2a
Na radionici pričamo i otkrivamo kako nastaje slikovnica, od ideje, priče, ilustracije preko izdavačke kuće, tiskare do čitatelja. Nakon toga slijedi čitanje priče koju onda zajedno ilustriramo.

5. KAZALIŠNE PREDSTAVE IZ MATOŠEVA TOVARNIKA I OŠ A. STEPINCA (Zagreb)
9.5.2017 u 11.00, dvorana Centra, Park Stara Trešnjevka 1
Dramska grupa OŠ Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika izvodi predstavu “Susret starih prijatelja”
Dramska grupa Osnovne škole Alojzija Stepinca izvodi predstavu:
“Život je lijep” (Teatar sjena)​
Potom će Mara Majić izvesti monolog “Baš sam mali”

6. SUSRET S KNJIŽEVNICOM: SANJA PILIĆ
11.5.2017 u 10.30, Dom kulture Prečko, Prečko 2a
U goste nam dolazi najčitanija suvremena hrvatska spisateljica za djecu. Na ovom susretu će biti govora o tome kako se postaje pisac, o inspiraciji, mašti i mnogim drugim tajnama.

7. SUSRET S KNJIŽEVNICOM: SANJA POLAK
16.5.2017 u 11.00, Dom kulture Prečko, Prečko 2a
Dnevnici Pauline P. su među najposuđivanijim knjigama u školskim knjižnicama. Pa se tako stalno stvaraju famozne “liste čekanja”. Sanja će nam govoriti o nastanku dnevnika.

8. UPOZNAJTE ZMAJEVE ŠUMSKIH KRAJEVA
18.5.2017. u 11.00, dvorana Centra, Park Stara Trešnjevka 1
Hana Lukas Midžić, slikarica i vizualna umjetnica
Bavimo se poznatim i slavnim, ali i tajnim i skrovitim Mrežirskim mjestima. Pokušat ćemo u njima pronaći zmajeve i ostale stanovnike Mrežira i upitati ih zašto toliko vole ta mjesta i kako ih mi možemo posjetiti…

9. DJEČJA KNJIŽEVNOST I FILM: gošća HANA JUŠIĆ
23.5.2017. u 11.00, dvorana Centra, Park Stara Trešnjevka 1
Hana Jušić je napisala scenarij za film koji upravo igra u kinima: UZBUNA NA ZELENOM VRHU. Pogledat ćemo i nekoliko scena iz filma a gošća će nam reći kako nastaje filmski scenarij.

10. ŠKOLA LIJEPOG ČITANJA
25.5.2017. u 11.00, dvorana Centra, Park Stara Trešnjevka 1
Svijet je to u kojem djeca slobodno govore, nemaju strah od javnog nastupa i vladaju golemim vokabularom – svijet koji danasnjim generacijama uspjesno stvara Škola lijepog čitanja. Na ovom susretu ćete moći naučiti kako se lijepo čita ali i biti novinari te pripremiti radijski prilog.

11. BAO BAOBAB UZ ZVUKE AFRIČKIH BUBNJEVA
30.5.2017. u 10.30, Dom kulture Prečko, Prečko 2a
BAO BAOBAB I MALA KIBIBI slikovnica je koju je napisala Ana Đokić a ilustrirala Dubravka Kolanović. Tko je Kibibi i kako zvuči priča o prijateljstvu kad se ispriča uz zvuke afričkih bubnjeva, pokazat će Irena Pongrašić i bubnjar Marko.

12. SUSRET S KNJIŽEVNICOM: MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ
1.6.2017. u 11.00, dvorana Centra, Park Stara Trešnjevka 1

Milana Vuković Runjić autorica je niza knjiga za odrasle, a prošle godine je objavila i knjigu za djecu Vladimir i Matilda. Priča je to o čarobnjaku Vladimiru i maloj vještici Matildi koji žive u platani u jednom vrtu na rubu grada.

 

Sudjelujte na Festivalu! Tijekom travnja i svibnja darujte nam knjigu za mališane Gunje i Matoševa Tovarnika! U lipnju putujemo u Srijem predati knjige tamošnjim zaljubljenicima u čitanje i prenijeti poruke zagrebačke djece.

Info: Veselko Leutar, leutar@cekate.hr, 091 3027 414

Financijska potpora:
Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

DESETI FESTIVAL DJEČJE KNJIGE
Skip to content