Ciklus koncerata klasične glazbe :  Vladimir Krpan, pijanist/ 18. 12., nedjelja  / 11.30 / ulaz besplatan

U ciklusu Koncerata klasične glazbe na Trešnjevci darujemo koncert pijanista Vladimira Krpana Trešnjevčanima i gostima. Svirat će skladbe Scarlattija, Galuppija, Sorkočevića, Mozarta i Chopina.

Vladimir Krpan diplomirao je u razredu Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao je na Accademiji di S. Cecilia u Rimu u razredu Carla Zecchija, a usavršavao se kod Guida Agostija i Artura Benedettija Michelangelija.

Utemeljitelj je klavirskog odjela Visoke muzičke škole u Skopju 1968., a od 1971. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je odgojio nekoliko naraštaja izuzetnih mladih pijanista. Djelovanje mu je usmjereno prema unapređenju nastavnog plana i programa na matičnoj ustanovi, s naglaskom na tehničkom, tonskom, pedalizacijskom i repertoarnom pomaku, pri čemu kombinira najbolju tradiciju tzv. Stančićeve Zagrebačke glasovirske škole i bogato naslijeđe talijanske pijanističke škole, posebno Michelangelijeve.

Surađivao je s brojnim glasovitim dirigentima te gostovao u svim hrvatskim i brojnim europskim i izvaneuropskim glazbenim središtima.

Redaktor je djela hrvatskih skladatelja te autor mnogih stručnih tekstova u hrvatskim i inozemnim strukovnim glasilima.

Tisuće koncerata

Odsvirao je tisuće koncerata: solistički, s orkestrima, s Triom Orlando (čiji je član od utemeljenja 1985.) te s Katarinom Krpan u klavirskom duu.

Utemeljitelj je hrvatske sekcije EPTA-e i njena Međunarodnog natjecanja za mlade u Osijeku te Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu. Član je brojnih ocjenjivačkih sudova na inozemnim pijanističkim natjecanjima te voditelj velikog broja majstorskih tečajeva za pijaniste i komorne glazbenike.

Vladimir Krpan danas je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik je mnogih nagrada od kojih se ističu one za životno djelo: Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga (2005.), Vladimir Nazor (2005.) i Zlatno zvono Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2008.).

Odlikovan „Marulićem“

Odlikovan je odličjem reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi (1995.),  a za visoka umjetnička dostignuća u kulturnoj suradnji među narodima talijanski mu je predsjednik Carlo Azzeglio Ciampi uručio nagradu Prometej (2001.)

U listopadu 2012. održao je recital u Teatru Bonoris u Monte Chiariju pokraj Brescie, rodnom mjestu Artura Benedettija Michelangelija; u tom su ga povodu Institut Arturo Benedetti Michelangeli i općina grada odlikovali srebrnom plaketom za važan doprinos svijetu glazbe. Priznanje je dobio kao koncertant i pedagog, zaslužan za „razvijanje i pronošenje tajni pijanističke umjetnosti Artura Benedettija Michelangelija“.

Ulaz je besplatan!

 

Ciklus koncerata klasične glazbe :  Vladimir Krpan, pijanist
Skip to content