Svjetski dan glazbe – “Svečanost glazbe” (Fête de la Musique)

Svečanost glazbe jednodnevna je manifestacija (21. lipnja) koja u javnom gradskom prostoru okuplja kako profesionalne tako i amaterske glazbenike, naglašavajući važnost glazbe u svakodnevnom životu.
Ovo pučko i spontano događanje (vezano uz dan ljetnog solsticija, pogansku noć i pučko pjevanje koje priziva staru tradiciju Ivanjskih krijesova) postalo je utjecajna manifestacija globalnog karaktera: zadnjih godina, Fete de la Musique okuplja više od 100 zemlja svih kontinenata!
Zagrebački glazbeni podij organizira koncert na otvorenoj pozornici u Parku Stara Trešnjevka i Atriju Centra za kulturu. Sudjeluje više ansambala i solista, a poseban naglasak koncerta je na sudjelovanju i doprinosu mladih glazbenika.
Ideju za održavanje ove manifestacije dao je Jack Lang (bivši francuski ministar kulture) 1982. u Francuskoj, a od 2004. se ona organizira i u Zagrebu odnosno Hrvatskoj. U suradnji s Koncertnom direkcijom Zagrebački glazbeni podij organizira koncert u Parku Stara Trešnjevka velikog broja ansambala i solista.

Skip to content