I ovo se ljeto u CeKaTe-u družimo uz knjigu!

CEKATE KNJIŽNI KLUB  kulturni je klub otvorenog tipa u kojem se održavaju različiti programi: kulturni, umjetnički, edukacijski… s knjigom u središtu pažnje, knjigom domaćih autora čijoj se promociji pristupa na ponešto drugačiji način od onoga ustaljenoga i ex cathedra – i to prije svega uključivanjem publike i povezivanjem teksta, tj. knjiž(ev)noumjetničkoga s inoumjetničkim – glazbenim, likovnim, scenskim…

Cilj je kluba dati stanovnicima Trešnjevke priliku da u svom kvartu aktivno provode slobodno vrijeme sudjelujući u kvalitetnom kulturnom programu te im dati priliku da i samo izraze želju što i očemu bi u klubu htjeli čuti i koga ugostiti.

Cilj je također promicati svaku vrstu knjižnih, književnih i umjetničkih djelatnosti i aktivnosti te raditi na povećanju njihove vidljivosti u širem društvenom kontekstu te njihovoj popularizaciji.

Program CEKATE knjižnog kluba čine književne večeri, tribine, večeri stripa, književne ilustracije, dizajna i novih (ili mješovitih) medija te edukacijski programi kluba (radionice kreativnog pisanja).

U lipnju i srpnju 2018. donosimo vam ove naslove… i njihove autore 😉

 

19.06. NOVI AUTOR –NOVA STRANICA

Moderator : Ivan Jozić

Ivan Jozić (1981., Zenica) živi u Zagrebu, gdje je diplomirao ekonomiju te radi u bankarskom sektoru. Finalist je i/ili pobjednik nekoliko regionalnih i nacionalnih književnih natječaja, te je uvršten u više antologija i izbora kratkih priča. Sa zbirkom priča “Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih” predstavljao je hrvatsku književnost na književnom sajmu u Frankfurtu. Organizator kulturnog programa G-točka, grad u Gavelli. Član uredničkog kolegija Festivala europske kratke priče.

Sudjeluju :

Jelena Zlatar Gamberožić rođena je 24. rujna 1982. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine i od tada je zaposlena u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Bavi se sociologijom prostora. Doktorirala je 2012. godine s disertacijom „Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine“. Autorica je brojnih znanstvenih članaka te izvršna urednica znanstvenog časopisa „Sociologija i prostor“. Također je i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu (CeKaPe).

Njezina kratka priča Nedostaje objavljena je u zbirci priča „Krom i pakao“ (CeKaPe, 2012.). Priče su joj objavljene  na brojnim književnim portalima te u domaćim i stranim književnim časopisima (Fantom slobode, Tekst Over, Uderpass, arteist.hr, mvinfo.hr, kratkaprica.bloger.index.hr i dr.).

Ko-urednica je dvaju znanstvenih zbornika, autorica znanstvene knjige „Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza“ (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013.), zbirke priča „Odjavna karta“ (CeKaPe, 2014.), romana „Slijepa točka“ (CeKaPe, 2015.) i zbirke priča “Ticala” (Hena.com, 2016.).

Članica je Hrvatskog društva pisaca.

 

Lea  Brezar rođena je 1977.god. u Zagrebu.

Poduzetnica,pjesnikinja i spisateljica.

Diplomirala za menadžera za odnose s javnošću.

Osim pisanja održava i predavanja „samopomoći“ po Hrvatskoj koja se nadovezuju na njena izdanja.

Piše od svoje četrnaeste godine,više poeziju nego prozu.

Njezin književni rad obuhvaća priručnike, slikovnicu za djecu,zbirke poezije,romane.

Bibliografija:

 • CRVENI PLANET,2014.
 • ODA GODINAMA ,2015.
 • IZVAN OKVIRA ,2016.
 • DA,I ? 2016.
 • SUPERJUNAKINJE,2017.
 • KRADLJIVCI SREĆE,2017.
 • PUSTI, 2018.

Trenutno održava predavanja na temu SUPERJUNAKINJE IMAJU SVOJU SVRHU po Hrvatskoj.

 

Denis Špičić

Rođen 1986. u Zagrebu. Završio stručni studij „Menadžment u kulturi“ na visokoj školi za poslovanje i upravljanje „Baltazar Adam Krčelić“. Autor zbirke kratkih priča „Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi“ (Uži izbor za nagradu „Edo Budiša“), a trenutno priprema zbirku pjesama (Uži izbor za nagradu „Prvi prozak na vrhu jezika“) te svoj roman prvijenac radnog naziva „Ljubav u doba neuroze“. Osim pisanjem bavi se glazbom. Autor i glavni vokal u bendu Detective Jones. Album prvijenac „Cigarete“ do kraja godine. Živi u Zagrebu.

Glazbena gošća : Nika Pastuović ( vokal)

Domjenak , prodaja knjiga po akcijskim cijenama

 

26.06. „MOJ CAMINO“ – Mara Doljak

– putopisno predavanje uz fotografije i predstavljanje knjige „Moj Camino“

Mara Doljak, mag. Pharm, vlasnica je i autorica aromaterapijske linije Aromara.

Ono što je počelo kao fizički izazov žene u 59. godini života, završilo je kao duhovno putovanje. Nastavak je bio održavanje putopisnih predavanja Camino s Marom, koja je do sada čulo oko 1000 ljudi te stvaranje knjige Moj Camino – Šetnja u dubine sebe.”

 

 

03.07.2018. „MOJA PRVA PRIČA“

Moderator : Milena Benini

Milena Benini diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na sveučilištu u Oxfordu a pri zagrebačkom Centru za ženske studije završila je opći program kao i program feminističkog pristupa popularnoj kulturi.Kao prevoditeljica i urednica surađivala je s brojnim domaćim i stranim nakladničkim kućama i institucijama.Radila je kao predavačica u Zagrebačkom centru za poduku. Surađuje na brojnim projektima kao predsjednica, žiri ili članica Organizacijskog odbora na području književnosti.

Pripovijetke i članke objavljuje u brojnim domaćim i stranim časopisima. Dobitnica je pet nagrada SFera.

Pripovijetke su joj prevođene na više jezika.

Roman Svećenica Mjeseca bio je u najužem izboru za T-portalov roman godine 2015.

Sudjeluju: polaznice početničke radionice kreativnog pisanja

 • Vedrana Kvas
 • Nena Blažević
 • Ivana Dragaš
 • Morana Gotić
 • Romina Bengez

 

10.07.2018. Večer u stihu

Moderatorica: Iva Mirčić

Sudjeluju:

Darija Žilić je rođena 1972. u Zagrebu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest/komparativna književnost). Piše poeziju, kritiku i esejistiku, dugogodišnja je voditeljica programa „Mama čita“ u Multimedijalnom institutu u Zagrebu .Objavljivala je eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima, te brojne intervjue (Zarez, Treća, Kruh i ruže, Balcanis, Feral Tribune, Vijenac, Književna republika, Europski glasnik, Filozofska istraživanja, Riječi, Forum, Nova Istra, Tema, Poezija, e novine, Kolo, Europski glasnik, na Kulturpunktu hr., časopis Agon…).
Stalna je suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija, u emisiji Lica okolice i u Bibliovizoru. Surađivala je na projektu Školske knjige Leksikon hrvatske književnosti – djela..
Voditeljica je tribine Dekonstrukcije u Hrvatskom društvu pisaca, književne tribine u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, a bila je i urednica književne tribine Klubu umjetnika na Sušaku u Rijeci. Članica je kulturnog vijeća u gradu Velika Gorica.
Sudjelovala na književnim festivalima u Francuskoj, SAD-u, Bugarskoj, Turskoj, te u zemljama tzv. regije. Dobitnica novinarske stipendije NRW Kultursekretariata iz Wuppertala i jednomjesečne stipendije „Absolute modern“u Skopju. Prijevodi suvremene američke, slovenske, turske, britanske i arapske poezije objavljeni su joj na Trećem programu Hrvatskog radija, te u časopisima Tema, Književna republika i Riječi.
Pjesme su joj prevođene na talijanski, slovenski, slovački i engleski jezik. Objavljene u časopisu Consuequence i Sententia u SAD-u, u knjizi „Voci di donne della ex Jugoslavia“ (prijevod Bojane Bratić) (Akkuaria, Catania, 2010.), te u zborniku „ 2010 L annuario mondiale della poesia“(uredio Fausto Ciompi).

Objavila je:

– Grudi i jagode, pjesme, AGM, Zagreb 2005.
– Pisati mlijekom, zbirka ogleda o suvremenom pjesništvu, Altagama, Zagreb 2008.
– Grudi i jagode, pjesme www.elektronickeknjige.com 2009.
– Pleši, Modesty, pleši; poezija; Algoritam, Zagreb, 2010.
– Muza izvan geta; ogledi o suvremenoj književnosti; Biakova, Zagreb, 2010.
– Paralelni vrtovi; intervjui sa piscima, znanstvenicima i aktivistima
iz Hrvatske i regije; Shura publikacije, Opatija 2011.
– Nomadi i hibridi, ogledi o književnosti i filmu, Biakova, Zagreb, 2011.
– Tropizmi, ogledi o pjesničkim knjigama, Meandarmedia, Zagreb, 2011.
– Omara, kratka proza; Biakova, Zagreb, 2012.- uvrštena u polufinale regionalne nagrade Jutarnjeg lista
– Tropizmi 2, ogledi o poeziji i prozi, Litteris, Zagreb, 2013.
– Klavžar- kratka proza, Biakova, Zagreb, 2013.
– Tropizmi 3 : kritike i eseji, Litteris, Zagreb, 2017.

Nagrade:
– Nagrada Julije Benešić za književnu kritiku (za knjigu “Muza izvan geta”, kao najbolje književno-kritičko ostvarenje u 2010. godini)Nagrada Kiklop za pjesničku zbirku godine 2011. (za zbirku “Pleši, Modesty, pleši”)

Romana Brolih rođena je 1972. U Zagrebu.Poeziju i prozu objavljivala je u Zarezu,Vijencu,Časopisu Re,Balkanskom književnom glasniku,Trećem Trgu,Autsajderskim fragmentima, Knjigomatu, www.pipschipsvideoclips.com i Večernjem listu gdje je za priču „Ko je to došel Cilika?“ dobila treću nagradu a dvije godine kasnije ušla u uži izbor s pričom „Mjesec dana prije danas“ .Neke je tekstove pirlagođavala glazbi a neki su joj tekstovi uglazbenji. Prva zbirka SVEMIR U PRAHU  objavljena je 2011. . Na 16. Međunarodnom susretu izdavača „Put u središte Europe“ 2012. Za zbirku je nagrađena s mjesec dana boravka u Bosanskoj kući  gdje je i napisan dio zbirke TVOJA MAMA IMA DEČKA .

Sudjelovala je na književnim susretima „Muhamed Abdagić, 6.Neretvanskim pjesničkim susretima“Maslini u lice,18.Kvirinovim poetskim susretima i Gornjogradskom književnom festivalu 2014. I 2015.

Živi i radi u Zagrebu.

 

Vlatka Planina rođena 1984. godine u Zagrebu. 2010. godine diplomirala engleski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Objavila tri zbirke poezije na hrvatskom jeziku: A nekad si mi kupovao lizalice (2010.), Nemoj se plašiti ovoga neba (2014.) i Neizbrojnosti (2017.), e-knjigu poezije na engleskom jeziku: A Booklet of Poems for the Ace of Hearts (2016.), bajkovito-fantastičnu trilogiju romana za mlade: Jegulja, Kralj i bajka, Povratak vještice (2016.), te dva fantastična teen romana: Wend (2017.) i Okno (2018.). Objavljivana u književnim časopisima ”nema”, Mali Pero (časopis HDKDM), Književnost uživo i ”Kvaka”, za koji pišem i književnu kolumnu, na portalima ”Kritična masa”, ”Svijet kulture”, “Fenix Magazin”, ”Pisci i književnost” i ”Fiction Playgrounds”, te u HAZ-ovom Zborniku studentske poezije.

Član Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

 

Bibliografija:

A nekad si mi kupovao lizalice (Naklada Bošković, 2010.)

Nemoj se plašiti ovoga neba (Naklada Bošković, 2014.)

A Booklet of Poems for the Ace of Hearts (Amazon, 2016.)

Jegulja (Naklada Bošković, 2016.)

Kralj i bajka (Naklada Bošković, 2016.) Povratak vještice (Naklada Bošković, 2016.)

Wend (Naklada Bošković, 2017.)

Neizbrojnosti (Biakova, 2017.)

Okno (Naklada Bošković, 2018.)

CeKaTe KNJIŽNI KLUB_lipanj/srpanj 2018.
Skip to content