Autori istraživanja:

Ljiljana Perišić, prof. sociologije
Ivan Hromatko, doktorand sociologije

Veselko Leutar, dipl. sociolog

Empirijsko istraživanje metodom ankete na uzorku od 650 ispitanika je imalo za cilj ispitati postojanje posebne kulturne scene u Gradu Zagrebu a koju bi činili zagrebački centri za kulturu. Ako bi u Zagrebu djelovalo 13 Centara koji postoje nepovezani jedni pored drugih u tom slučaju bi njihov utjecaj bio relativno manje značajan. Međutim ako Centre uzmemo kao jednu kulturnu scenu dolazimo do sasvim drugačijih uvida. 

Scena je mreža publika koja nastaje iz tri vrste sličnosti: parcijalnog identiteta osoba, mjesta i sadržaja tj. jedna kulturna scena ima svoju stalnu publiku (sudionike), stalna mjesta okupljanja i tipične kulturne programe. Scena je izraz potrebe pojedinca za jednoznačnošću, uporištima, kognitivnoj sigurnosti u nepreglednoj situaciji. Kaosu koji stalno prijeti ljudi suprotstavljaju pojednostavljenu predodžbu strukture. Scene su obrasci estetike svakodnevnice i pokušaji orijentiranja, publici služe kao orijentiri u nepreglednoj i kompleksnoj stvarnosti, a ustanovama u kulturi omogućavaju stalan kontakt s redovitom publikom te mogućnost stalnog usklađivanja programa prateći interes građana.

Stvaranje scene uvijek je zajedničko postignuće publike i ponuđača doživljaja što svakako upućuje na potrebu stalnog i promišljenog rada na stvaranju i profiliranju svake scene. Istraživanje je rezultiralo nizom podataka koji ukazuju na značaj centara i postojanje jasne kulturne scene.

SCENA CENTARA ZA KULTURU

Scena centara za kulturu
Skip to content