Autori i voditelji istraživanja:
Veselko Leutar, dipl. sociolog
Goran Batina, dipl. sociolog 

Istraživački projekt je kvalitativnom sociološkom metodom fokus grupa istraživao identitet Trešnjevke. Grad je geografska i ekološka koncentracija ljudi ali istodobno i  stanje svijesti i duha. Kvartovi su specifični prostorno-socijalni entiteti koji opstaju u memoriji svakog pojedinca. Njihova je socijalna komponenta daleko značajnija od fizičko-prostorne. Stoga je neophodno ovu socijalnu komponentu istražiti kao preduvjet mogućnosti djelovanja u zajednici. 

Svakom pojedincu upravo je »njegov kvart« bio i ostao značajan, bez obzira na to kako on izgledao posjetitelju. I, što je vrlo važno: svako je kvartovsko iskustvo individualizirano ali i grupno proživljeno. Neovisno o rastućem univerzalizirajućem principu povećavanja stupnja međusobne sličnosti gradova, kvartovi će i nadalje ostati male, izolirane cjeline života s velikim sličnostima ali i velikim razlikama te s pravom svakog pojedinca da svoj kvart smatra jedinstvenim. 

Cilj nije nostalgično traganje za «izgubljenom Trešnjevkom» – upravo suprotno – rezultati ovoga istraživanja mogu poslužiti za otkrivanje senzibiliteta i potreba građana u svakidašnjem životu te sukladno rezultatima istraživanja osmisliti programe koji će doprinositi kvaliteti života na Trešnjevci

MOJ KVART TREŠNJEVKA – IDENTITET KVARTA

 

 

 

 

Moj kvart Trešnjevka – identitet kvarta
Skip to content