gošća: Iva Košutić, dipl.soc.

utorak, 18.3.2014. u 19.30

Tribina predstavlja suvremene sociološke teorije propitujući društvena određenja i funkcije mode, jednog od najintrigantnijih fenomena modernog života koji zaokuplja znanstvenike svih područja ali i najširu javnost.

Prodor potrošačkog društva, stalni poticaji na trošenje, bombardiranje reklamama svih vrsta te česte promjene trendova u proizvodnji – uvjetovali su učestale pokušaje racionalnog objašnjavanja, traženja zakonitosti ili smisla modnih kretanja.

U modernom društvu razvojem industrije, potrošačkog društva, marketinga, moda ulazi u sve slojeve društva stalno ubrzavajući ritam modnih promjena. Više ne postoji samo jedna moda, već postoje mode, što se poklapa i s porastom individualizacije: pojedinac se smješta u društvo gradeći svjesno vlastiti stil i image života, upravljajući dojmom o sebi, koristeći modu kao kulturni kod komunikacije.

Jesu li brze promjene u modi indikator smjera u kojem se kreće današnje društvo? Može li se govoriti o sve većoj prevazi vizualnog kao bitnom određenju suvremenosti a najjasnije iskazanom upravo u modi – samo su neka od pitanja na koje će tribina pokušati odgovoriti.

Moda u društvu – suvremena sociološka tumačenja

Ključne riječi:

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content