Otvorenje: 8.4.2015. u 19.00

Galerija Modulor

Nakon cikulsa tribina i dijaloških susreta projekt “Azil u Hrvatskoj – zaštita ljudskosti” završava izložbom Ane Mihalić “Tu i Tamo”. Ana je bilježeći svakodnevicu nigerijskog azilanta u Hrvatskoj Princea Walea Soniyikija, kao i njegova sjećanja na djetinjstvo, negdašnji život i izbjegličko iskustvo “s ruba” stvorila novu, vizualnu interpretaciju Princeova života i uspomena.

Riječ autorice:
Usporedno s fotografskim bilježenjem svakodnevice nigerijskog azilanta u Hrvatskoj, Princea Walea Soniyikija, bilježila sam i naše razgovore o njegovim sjećanjima na djetinjstvo i život u Africi, koji je bio prisiljen naglo ostaviti iza sebe. U radu ističem kako su iskustvene, nacionalne, kulturalne, socijalne, rodne i imaginativne razlike između Princea i mene u pokušaju uživljavanja u njegov unutarnji svijet velike. Subjektivnom interpretacijom nastojim povezati našu slojevitost, ali i naglasiti naše različitosti, svjesna prepreka uživljavanja u njegov unutarnji svijet. Balansiranjem između Princeova dva svijeta – onog stvarnog, koji živi sada, i onog koji postoji kao njegova memorija, a koji mi prenosi isključivo kroz naučene riječi stranog jezika – stvaram novu, vizualnu interpretaciju njegovog života i uspomena. Promišljam vlastite reinterpretacije Princeovih uspomena, misli i stečenog znanja kao čežnju prepoznavanja u Drugome, propitujući istinitost i vrijednost prikazanog.

Ana Mihalić, mag.art.
Rođena 1987. u Zagrebu. Završila dodiplomski studij snimanja i diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao prva magistrica umjetničke fotografije u Hrvatskoj. Sudjelovala na nekoliko radionica iz snimanja i fotografije pod vodstvom renomiranih umjetnika. Nekoliko njezinih serija fotografija uvršteno je u stalni fundus Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Bila je finalistica fotografskog natječaja Photodays 2011. i osvojila nekoliko nagrada na natjecanjima poput „Young, Creative, Chevrolet“ kao i na „Modnom ormaru“. Predstavljena je kao autor na portalu „Suvremena hrvatska fotografija“. Držala je referat pod nazivom „Tu i tamo“ na međunarodnom kongresu “Europa za svakoga: premostimo jaz!” u Goethe-Institutu u Zagrebu 2014. godine. Bila je gost na tribini, „Od Josa do Zagreba“ u sklopu projekta kvARTura – Kulturne memorije u Centru za kulturu Trešnjevka iste godine. Postala je članica HDLU-a 2014. godine, a ULUPUH-a 2015. Sudjelovala je u više od dvadeset grupnih izložbi, a samostalno je izlagala osam puta u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Samoboru.

Info: Veselko Leutar, 091 3027 414, leutar@cekate.hr

Azil u Hrvatskoj – zaštita ljudskosti dio je projekta
“Dobrodošli – razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za izbjeglice”

Financijska potpora: Ministarstvo socijalne politike i mladih
Partneri: CMS – Centar za mirovne studije i
ISKRA – Centar za edukaciju i savjetovanje

Print

Ana Mihalić: Tu i Tamo

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content