foto: arhiva Festivala suvremenog židovskog filma

Centar za kulturu Trešnjevka i udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb organiziraju susret pod nazivom
Film i diskusija (FiD) Festivala tolerancije
koji će se održati
u srijedu, 21.2.2018. u 12 sati
u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1.

Cilj programa je, putem filma kao medija i diskusije kao sredstva angažmana pojedinca, povezanih u cjelinu, skrenuti pažnju mladima i senzibilizirati ih na postojanje i oblike netolerancije i diskriminacije te ih potaknuti na promišljanje i djelovanje. Film se u ovom programu rabi kao izvanredan pedagoški alat kojim se potiču i otvaraju razne teme za diskusiju i razgovor (a koje se nadovezuju na redovno školsko gradivo), nudi se snažno iskustvo i prilika za identificiranje s likovima te potiče razumijevanje svijeta, sadašnjosti i prošlosti, kao i ljudi, običaja i kulturoloških vrijednosti i raznolikosti. Nakon gledanja filma, najvažnije je podijeliti iskustvo, dojmove i zaključke te pružiti priliku mladima, u okruženju njihovih vršnjaka, za pitanja i odgovore uz stručne osobe i osobe s vlastitim iskustvom na određene teme.

FiD je nastavak projekta Edukacijskih jutara, obrazovnog programa o holokaustu i toleranciji kojeg udruga provodi gotovo već čitavo desetljeće, a koji je do danas okupio i educirao više od 22.000 mladih. FiD je prošle školske godine kao pilot projekt organiziran 3 puta te ove još dva puta, uz izvrsne povratne reakcije učenika i profesora.

Program se sastoji od:

– projekcije filma “Isti, a različiti”
(Velika Britanija, 2013. god., 35 (5×7) min, režija: David Barnes)
Predstavljamo serijal od pet kratkih dokumentarnih portreta djece koja su drugačija od drugih, a koja objašnjavaju „kako je to biti ja“. Riječ je o dječacima i djevojčicama koji su unatoč svojim fizičkim i mentalnim teškoćama u razvoju uspješno integrirani u svoje sredine te se ističu svojim pozitivnim pristupom; konkretno obrađuju se teme života sa sljepoćom, Downovim sindromom, multiplom sklerozom, astmom i dijabetesom te odnosa društva prema takvim pojedincima. Filmovi su emotivni, pronicljivi te hvaljeni zbog svog pristupa koji ne uključuje patroniziranje. Bave se temom socijalne inkluzije, dok suptilno educiraju gledatelja o tome kako je to živjeti kao mlada osoba koja se razlikuje od drugih. Serijal je osvojio nagradu Emmy u kategoriji dječjeg obrazovnog programa i bio nominiran za BAFTA-u;

– diskusije panelista na temu življenja s invaliditetom te uklapanja (mladih) osoba s invaliditetom u okolinu:
Moderatorica je Vanja Daskalović a sudionici diskusije su:
– Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI
– Albina Žnidar, prof. rehabilitator, poznata kao druga slijepa osoba u Hrvatskoj koja je započela vlastiti posao
– Ružica Kežman, dipl. defektologinja i nastavnica razredne nastave u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“
– Angel Naumovski, profesor u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“, voditelj udruge Dlan i član Deaf Banda Dlan.
Kroz diskusiju će se istaknuti teškoće s kojima se mladi s invaliditetom susreću i načini na koji im njihovi vršnjaci mogu pomoći pri integraciji u društvo; pojasnit će se kako mladi koji su različiti, zahvaljujući pozitivnom stavu njih samih i njihove okoline, mogu biti isti kao i njihovi vršnjaci;

– diskusije s učenicima:
Program je zamišljen da upravo učenici budu najvažniji „panelist“, odnosno da ih se s pitanjima i pozivanjem na komentiranje što više uključi u razgovor o temi.

Program je namijenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola. Predviđeno vrijeme trajanja programa je 100 minuta.

Program istovjetnog koncepta proveden je 2016. u Zagrebu i 2017. u Rijeci, a upravo zbog pohvala učenika i profesora odlučili smo ga organizirati još jednom. Na ovoj poveznici možete pročitati dojmove učenika OŠ Marije Jurić Zagorke: http://osmjzagorka-zag.com/?p=2849

Festival tolerancije pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba, a program FiD sufinanciran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Partneri navedenog programa su Savez SUMSI i Centar za kulturu Trešnjevka.

Ulaz je slobodan.
* Zbog ograničenog broja mjesta, preporučujemo da se prijavite čim ranije.
Za prijave i sve informacije obratite se na: Luka Rinčić, e-mail: Luka.rincic@jff-zagreb.hr,
mob: 091/ 4813 667.

Organizator:
udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb

Pokrovitelj Festivala tolerancije:
Gradski ured za kulturu Grada Zagreba

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja

Partneri programa:
Centar za kulturu Trešnjevka
Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI

Film i diskusija (FiD) Festivala tolerancije
Skip to content