oblikovanje: Irena Frantal, mag.art.

Cijeli svijet u proljeće obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan velikog pisca H. C. Andersena. Organiziramo već deveti Festival koji slavi knjigu i uvodi najmlađe u čarobni svijet koji se jedino čitanjem može iskusiti.

1. UBERI PRIČU!
Književno scenski program za najmlađe
12.4.2016. u 11.00
Sanja Lovrenčić, Pika Vončina, Ivan Tudek, Klaun SuperBlento
Stotinjak slikovnica vise na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja «Uberi priču!» je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom. No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što vas očekuje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  ”Berbu” te je svako dijete koje toga dana nabasa u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu. Poseban ugođaj daje činjenica što se odvija na otvorenom te na neuobičajen način, i uz poseban estetski doživljaj, oživljava  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj. Manifestacija „Uberi priču!“ realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona. Popularna “berba slikovnica” autorski je projekt Sanje Lovrenčić.

2. ČITAJ MI!
14.4.2016. u 11.00
Kristina Čunović, viši knjižničar
Nacionalna kampanja “Čitaj mi!” provodi se već četiri godine u suradnji s UNICEF-om, medijima i nakladnicima s ciljem da čitanje naglas postane stalnom aktivnošću. Radionica je namijenjena najmlađoj djeci i njihovim roditeljima, odgojiteljima, djedovima i bakama. Čitamo slikovnice o bojama i proljeću, a zatim zajedno izrađujemo svoju prvu slikovnicu. Kroz sliku i tekst oblikujemo priču o proljeću.

3. SUSRET S PISCEM: MIRO GAVRAN
19.4.2016. u 11.00

U goste nam dolazi Miro Gavran koji je napisao velik broj djela za odrasle ali i niz nagrađivanih naslova za djecu. Na ovom susretu će biti govora o tome kako se postaje pisac, o inspiraciji, mašti i mnogim drugim tajnama. Ali, najviše će nas zanimati kako se to pišu velika djela za “male” a kako velika djela za “velike”…..A tih djela za djecu je puno pa ćemo govoriti i o ovim poznatim naslovima:
Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Sretni dani, Oproštajno pismo i mnogim drugima

4. BOOK ART – IZRADI SVOJU KNJIGU
26.4.2016 u 11.00
Irena Frantal, umjetnica knjige
Umjetnost knjige spaja likovnu umjetnost s knjigom. Na ovoj radionici ćemo čarolijom (i uz malo rezanja, presavijanja, šivanja) pretvoriti naše crteže, zapise i komadiće papira u knjige koje će nam pričati nove priče. Namjera je da se nauči par jednostavnih načina kako iz komada papira stvoriti Knjigu za otvaranje, listanje, otkrivanje…

5. ŠARENE PRIČE
28.4.2016. u 11.00
Marijana Hameršak, Institut za etnologiju i folkloristiku, Inicijativa Dobrodošli
Tea Vidović, Centar za mirovne studije
Predstavljamo slikovnicu koju je ove godine objavio Centar za mirovne studije. Slikovnica pomaže upoznavanje te integraciju izbjeglica i azilanata. Priče su ispričali prijatelji i prijateljice, novi i stari članovi hrvatskog društva, s ciljem da nam prenesu neke trenutke iz svojih života. Pripovijedanjem svojih priča dali su nam priliku da bolje spoznamo svijet kojeg smo dio, a time i sebe same.

6. O KNJIGAMA SVE NAJBOLJE
5.5.2016 u 11.00
Sanja Pilić
U goste nam dolazi najčitanija suvremena hrvatska spisateljica za djecu. Na ovom susretu će biti govora o tome kako se postaje pisac, o inspiraciji, mašti i mnogim drugim tajnama. Sanja piše za odrasle, ali najviše za djecu, a tih djela za djecu je puno pa ćemo govoriti i o ovim poznatim naslovima: O mamama sve najbolje, Nemam vremena, Mrvice iz dnevnog boravka, E, baš mi nije žao, Zafrkancije, zezancije i mnogim drugim

7. DJEČJA KNJIŽEVNOST NA FILMU
10.5.2016. u 11.00
Silvije Petranović, filmski redatelj
Govorimo o dječjojm književnosti na filmu i ugošćujemo Silvija Petranovića, redatelja velikog filmskog hita Šegrt Hlapić. Predstavljamo film koji je rušio sve rekorde gledanosti. Gost će nam reći kako se književno djelo „pretvara“ u film ali i prepričati niz neočekivanih i „čudnovatih zgoda“ sa snimanja Hlapića – kako je film nastajao, od prve ideje do zadnje klape.

8. POTRAGA ZA BLAGOM
Radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga
12.5.2016. u 11.00
Kašmir Huseinović, spisatelj i izdavač
Sjećamo se starih priča. Svaki grad i kvart ima svoje drevne predaje i legende koje su često inspirirale književnike. Mnoga su djela upravo tako i nastala te time sačuvala dio predaje. Kroz igre i natjecanja otkrivamo zaboravljene tajne i priče, učimo povijest svojega grada, upoznajemo značajna mjesta u kvartu i osvajamo blago-slikovnice.

9. UPOZNAJTE ZMAJEVE ŠUMSKIH KRAJEVA
17.5.2016. u 11.00
Hana Lukas Midžić, slikarica i vizualna umjetnica
Susret je namijenjen djeci koja žele ući u svijet zmajeva Mrežira. Divljina ne mora biti opasna i prijeteća, već puna igre i istraživanja! Mrežir otkriva duboku povezanost među svim životinjama. Ove godine bavimo se poznatim i slavnim, ali i onim tajnim i skrovitim Mrežirskim lokacijama. Pokušat ćemo u njima pronaći zmajeve i ostale stanovnike Mrežira i upitati ih zašto toliko vole ta mjesta i kako ih mi možemo posjetiti…I glazba i pripovijedanje i izrada zajedničkih mrežirskih pejsaža u kombiniranoj tehnici odvede nas iz gradske svakodnevnice u posve drugačiji, stvarni svijet divljinoljublja.

10. KRALJEVNA NA ZRNU GRAŠKA –
HRVATSKI SAVEZ GLUHOSLIJEPIH OSOBA “DODIR”
19.5.2016 u 11.00
Ana Marija Babojelić, Ana Jakopović, Jelena Matić i Ilka Zadro
U goste nam dolazi DODIR. Predstavljamo interaktivnu bajku na hrvatskom znakovnom jeziku Kraljevna na zrnu graška. Prava je to bajka koju mogu razumjeti i gluha/gluhoslijepa djeca upravo zato što je prezentirana na hrvatskome znakovnom jeziku a glumci su mlade gluhe osobe. Tako pomažemo socijalizaciju i integraciju gluhe djece te pridonosimo razumijevanju čujuće djece predškolskog i školskog uzrasta naspram gluhoj djeci. Također će biti održane radionice znakovnog jezika.

Info: Veselko Leutar, leutar@cekate.hr, 091 3027 414

Sudjelujte na Festivalu!
Tijekom travnja i svibnja darujte nam knjigu za mališane Gunje i Matoševa Tovarnika! U lipnju putujemo u Srijem predati knjige tamošnjim zaljubljenicima u čitanje i prenijeti poruke zagrebačke djece.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Festival dječje knjige

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content