Oblikovanje: Irena Frantal, mag.art.

Cijeli svijet u proljeće obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan velikog pisca H. C. Andersena. Organiziramo već osmi Festival koji slavi knjigu i uvodi najmlađe u čarobni svijet koji se jedino čitanjem može iskusiti.

1. UBERI PRIČU!
Književno scenski program za najmlađe
utorak, 14.4.2015. u 11.00, Park Stara Trešnjevka
Sanja Lovrenčić, spisateljica
Pika Vončina, spisateljica i ilustratorica
Miroslav Kirin, spisatelj
Klaun Blento
Stotinjak slikovnica vise na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja «Uberi priču!» je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom. No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što vas očekuje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  ”Berbu” te je svako dijete koje toga dana nabasa u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu. Poseban ugođaj daje činjenica što se odvija na otvorenom te na neuobičajen način, i uz poseban estetski doživljaj, oživljava  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj.

Manifestacija „Uberi priču!“ realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona.
Popularna “berba slikovnica” autorski je projekt Sanje Lovrenčić.

2. POTRAGA ZA BLAGOM
Radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga
četvrtak, 16.4.2015. u 11.00
Sanja Pilić, spisateljica
Kašmir Huseinović, spisatelj i izdavač
Govorimo o zaboravljenim pričama. Svaki grad i kvart ima svoje drevne predaje i legende koje su često inspirirale književnike. Mnoga su djela upravo tako i nastala te time sačuvala dio predaje. Kroz igre i natjecanja otkrivamo zaboravljene tajne i priče, učimo povijest svojega grada, upoznajemo značajna mjesta u kvartu i osvajamo blago-slikovnice.

3. DJEČJA KNJIŽEVNOST NA FILMU – ŠEGRT HLAPIĆ
utorak, 21.4.2015. u 11.00
Silvije Petranović, redatelj filma Šegrt Hlapić
Na trećem susretu se bavimo dječjom književnošću na filmu i ugošćujemo Silvija Petranovića, redatelja prošlogodišnje velikog filmskog hita ŠEGRT HLAPIĆ. Predstavljamo film koji je srušio sve rekorde. Gost će nam reći kako se književno djelo „pretvara“ u film ali i prepričati niz neočekivanih i „čudnovatih zgoda“ sa snimanja Hlapića – kako je film nastajao, od prve ideje do zadnje klape.

4. DVOBOJ: TKO JE JAČI – KNJIGA ILI RAČUNALO?
četvrtak, 23.4.2015. u 11.00
dr.sc. Marina Gabelica, književna teoretičarka
Nakon brojnih natpisa u novinama „Djeca sve manje čitaju!“, „Računalne igrice uništavaju dječju maštu!“… knjiga i računalo odlučili su sjesti za stol i o svemu otvoreno raspraviti. Tko je jači? Hoće li knjige izumrijeti? Jesu li računala zamijenila knjige? Postoji li način da se knjige i novi mediji pomire i smisle načine kako oboje mogu biti dijelom dječjeg odrastanja? Na predavanju – učionici – laboratoriju pokazat ćemo vam koji su tehnološki noviteti nastali spajanjem tradicionalne knjige i novih medija.

5. UPOZNAJTE ZMAJEVE ŠUMSKIH KRAJEVA
utorak, 28.4.2015. u 11.00
Hana Lukas Midžić, slikarica i vizualna umjetnica
Susret je namijenjen školskoj djeci koja žele ući u svijet zmajeva Mrežira. Divljina ne mora biti opasna i prijeteća, već puna igre i istraživanja! Mrežir otkriva duboku povezanost među svim životinjama. Ove godine se bavimo Korjenitim zmajevima šumskih krajeva, njihovim gnijezdima i običajima, kamenčićima koje vole grickati… I glazba i pripovijedanje i izrada zajedničke skulpture odvede nas iz gradske svakodnevnice u posve drugačiji, stvarni svijet divljinoljublja.

6. ČITAJ MI!
četvrtak, 30.4.2015. u 11.00
Kristina Čunović, viši knjižničar
Nacionalnu kampanju “Čitaj mi!” provodi se tri godine u suradnji s UNICEF-om, medijima i nakladnicima s ciljem da čitanje naglas postane stalnom aktivnošću. Radionica je namijenjena najmlađoj djeci i njihovim roditeljima, odgojiteljima, djedovima i bakama. Čitamo slikovnice o bojama i proljeću, a zatim zajedno izrađujemo svoju prvu slikovnicu. Kroz sliku i tekst oblikujemo priču o proljeću.

7. DNEVNICI PAULINE P.
utorak, 5.5.2015. u 11.00
Sanja Polak, književnica
Dnevnici Pauline P. su među najposuđivanijim knjigama u školskim knjižnicama. Pa se tako stalno stvaraju famozne “liste čekanja”. Sanja Polak će nam govoriti o nastanku dnevnika te održati radionicu pisanja: u potrazi za temom, kako se razvija priča…

8. BOOK ART – IZRADI SVOJU KNJIGU
četvrtak, 7.5.2015 u 11.00
Irena Frantal, umjetnica knjige
Umjetnost knjige spaja likovnu umjetnost s knjigom. Na ovoj radionici ćemo čarolijom (i uz malo rezanja, presavijanja, šivanja) pretvoriti naše crteže, zapise i komadiće papira u knjige koje će nam pričati nove priče. Namjera je da se nauči par jednostavnih načina kako iz komada papira stvoriti Knjigu za otvaranje, listanje, otkrivanje…

9. KRALJEVNA NA ZRNU GRAŠKA –
HRVATSKI SAVEZ GLUHOSLIJEPUH OSOBA “DODIR”

utorak, 12.5.2015 u 11.00
Ana Jakopović, Ana Marija Babojelić, Tajana Uzun i Jelena Matić
Ove godine u goste nam dolazi DODIR. Predstavljamo interaktivnu bajku na hrvatskom znakovnom jeziku Kraljevna na zrnu graška. Prava je to bajka koju mogu razumjeti i gluha/gluhoslijepa djeca upravo zato što je prezentirana na hrvatskome znakovnom jeziku a glumci su mlade gluhe osobe. Tako pomažemo socijalizaciju i integraciju gluhe djece te pridonosimo razumijevanju čujuće djece predškolskog i školskog uzrasta naspram gluhoj djeci. Također će biti održane radionice znakovnog jezika.

Mi smo DODIR: www.dodir.hr

10. ALISA – 150 GODINA
četvrtak, 14.5.2015. u 11.00
Sanja Pilić, spisateljica
Andrea Petrlik Huseinović, ilustratorica
Na posljednjem susretu govorimo o Alisi u zemlji čudesa i slavimo 150-godišnjicu objavljivanja ovog djela. Djeca će sa Sanjom Pilić i Andreom Petrlik Huseinović stvarati svoj čarobni svijet te se i uputiti u njega. Svatko je pozvan izmaštati svoju zemlju čuda. 

Info: Veselko Leutar, leutar@cekate.hr, 091 3027 414

Sudjelujte na Festivalu!
Tijekom travnja i svibnja darujte nam knjigu za mališane Gunje i Matoševa Tovarnika! U lipnju putujemo u Srijem predati knjige tamošnjim zaljubljenicima u čitanje i prenijeti poruke zagrebačke djece. 

fdk-letva

8. Festival dječje knjige

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content