autorica vizuala: Ana Sladetić, mag. art

Cijeli svijet u proljeće obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan velikog dječjeg pisca H. C. Andersena. Organiziramo već sedmi Festival koji slavi knjigu i uvodi najmlađe u ovaj čarobni svijet.

1. UBERI PRIČU!
Književno scenski program za najmlađe
četvrtak, 24.4.2014. u 11.00, Park Stara Trešnjevka
Lidija Dujić, spisateljica
Sanja Lovrenčić, spisateljica
Silvija Šesto, spisateljica
te Klaun Blento
Stotinjak slikovnica vise na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja «Uberi priču!» je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom. No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što vas očekuje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  ”Berbu” te je svako dijete koje toga dana nabasa u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu. Poseban ugođaj daje činjenica što se odvija na otvorenom te na neuobičajen način, i uz poseban estetski doživljaj, oživljava  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj.

Manifestacija „Uberi priču!“ realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona. Popularna “berba slikovnica”, autorski je projekt Sanje Lovrenčić.

2. BUDUĆNOST DJEČJE KNJIGE
Tko je jači knjiga ili računalo?
utorak, 29.4.2014. u 11.00
dr.sc. Marina Gabelica, književna teoretičarka
Nakon brojnih natpisa u novinama „Djeca sve manje čitaju!“, „Računalne igrice uništavaju dječju maštu!“… knjiga i računalo odlučili su sjesti za stol i o svemu otvoreno raspraviti. Tko je jači – knjiga ili računalo? Čitamo li doista sve manje? Hoće li knjige izumrijeti (kao dinosaurusi?) Jesu li računala zamijenila knjige? Postoji li način da se knjige i novi mediji (računala, mobiteli, Internet)  pomire i možda smisle načine kako oboje mogu biti dijelom dječjeg odrastanja? Na predavanju – učionici – laboratoriju pokazat ćemo vam načine kako pomiriti knjigu i računalo te koji su tehnološki noviteti nastali spajanjem tradicionalne knjige i novih medija.

3. IZRADI SVOJU KNJIGU!
četvrtak, 8.5.2014. u 11.00

Irena Frantal, umjetnica knjige
Umjetnost knjige spaja likovnu umjetnost s knjigom. Na ovoj radionici pokušat ćemo čarolijom (i uz malo rezanja, presavijanja, šivanja) pretvoriti naše crteže, zapise i komadiće papira u knjige koje će nam pričati nove priče. Namjera je da se nauči par jednostavnih načina kako iz komada papira stvoriti Knjigu za otvaranje, listanje, otkrivanje…

4. UPOZNAJTE ZMAJEVE ŠUMSKIH KRAJEVA
Ulazak u svijet Korjenitih zmajeva Mrežira
četvrtak, 15.5.2014. u 11.00

Hana Lukas Midžić, ilustratorica i vizualna umjetnica
Susret je namijenjen školskoj djeci koja žele ući u svijet zmajeva Mrežira. Divljina ne mora biti opasna i prijeteća, već puna igre i istraživanja! Mrežir otkriva duboku povezanost među svim životinjama. Ove godine se bavimo Korjenitim zmajevima šumskih krajeva, njihovim gnijezdima i običajima, kamenčićima koje vole grickati… I glazba i pripovijedanje i izrada zajedničke skulpture odvede nas iz gradske svakodnevnice u posve drugačiji, stvarni svijet divljinoljublja.

5. DJEČJA KNJIŽEVNOST NA FILMU – ŠEGRT HLAPIĆ
četvrtak, 22.5.2014. u 11.00
Silvije Petranović, redatelj filma Šegrt Hlapić
Mile Biljanović, glavni glumac u filmu
Peti susret se bavi dječjom književnošću na filmu i ugošćuje Silvija Petranovića, redatelja prošlogodišnje velikog filmskog hita ŠEGRT HLAPIĆ te glavnomg glumca Mileta Biljanovića. Predstavljamo film koji je prošle godine rušio sve rekorde. Gosti će nam reći kako se književno djelo „pretvara“ u film ali i prepričati niz neočekivanih i „čudnovatih zgoda“ sa snimanja Hlapića – kako je film nastajao, od prve ideje do zadnje klape.

6. POTRAGA ZA BLAGOM
Radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga
Četvrtak, 29.5.2014. u 11.00
Sanja Pilić, spisateljica
Kašmir Huseinović, spisatelj i izdavač
Govorimo o zaboravljenim pričama. Svaki grad i kvart ima svoje drevne predaje i legende koje su često inspirirale književnike. Mnoga su djela upravo tako i nastala te time sačuvala dio predaje. Kroz igre i natjecanja otkrivamo zaboravljene tajne i priče, učimo povijest svojega grada, upoznajemo značajna mjesta u kvartu i osvajamo blago-slikovnice.

 

Sudjelujte i vi na Festivalu! Tijekom travnja i svibnja darujte nam knjigu za mališane Matoševa Tovarnika! U lipnju putujemo u Tovarnik gdje ćemo predati knjige tamošnjim zaljubljenicima u čitanje te prenijeti poruke zagrebačke djece. 

 

 Logo čitaj mi

7. Festival dječje knjige sudionik je kampanje Čitaj mi!

 

7. Festival dječje knjige

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content