Cijeli svijet u proljeće obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan velikog dječjeg pisca H. C. Andersena. Organiziramo već peti Festival koji slavi knjigu i uvodi najmlađe u ovaj čarobni svijet. U travnju i svibnju organiziramo četiri susreta s ciljem upućivanja mladih u svijet knjige:

1. UBERI PRIČU!
Književno scenski program za najmlađe
četvrtak, 19.4.2012. u 11.00 sati, Park Stara Trešnjevka
 Sudjeluju spisateljice i ilustratorice:
Ana Kadoić
Melita Kraus
Sanje Lovrenčić
Klaun Blento
Stotinjak slikovnica vise na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja «Uberi priču!» je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom. No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što vas očekuje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  “Berbu” te je svako dijete koje toga dana nabasa u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu. Poseban ugođaj daje činjenica što se odvija na otvorenom te na neuobičajen način, i uz poseban estetski doživljaj, oživljava  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj.

Manifestacija „Uberi priču!“ realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona http://www.mala-zvona.hr/ Popularna „berba slikovnica“, autorski je projekt Sanje Lovrenčić, čiji je cilj popularizacija knjige i čitanja. Prva je akcija održana u svibnju 2005. u zagrebačkom parku Ribnjak. Pokazala se vrlo omiljenom te je održana već dvadesetak puta i postala tradicionalnom ne samo u Zagrebu nego i u Bjelovaru i Koprivnici. Djeca su brala slikovnice i u Zadru i Krapinskim Toplicama. Na dosad održanim „berbama“ slikovnice je dobilo više od dvije tisuće djece. Većina renomiranih hrvatskih autora i ilustratora slikovnica nastupilo je u okviru ove akcije.

2. SLIKOPRIČE
Likovna radionica izrade slikovnica
Četvrtak, 26.4.2012. u 11.00 sati
Sudjeluje:
Sanja Pribić, ilustratorica
Nakon „Berbe knjiga“ Festival se okreće ilustraciji koja ima posebno mjesto u dječjoj književnosti – s njome se djeca sustavno susreću od najranijeg djetinjstva i prvih slikovnica, preko udžbenika i knjiga, sve do odrasle dobi. Doprinos umjetnika koji oslikavaju knjige jednakovrijedan je autorstvu pisaca, a u slikovnici kao osobitoj vrsti knjige i mnogo značajnije. Najpoznatiji svjetski ilustratori slikovnica sami kreiraju priču i slike. Na ovom susretu možete saznati sve tajne ilustratora ali uz stručno vodstvo i sami izraditi svoju slikovnicu.

3. TRIBINA: DJEČJA KNJIGA DANAS
četvrtak, 3.5.2012. u 11.00 sati
Sudjeluju:
Sanja Pilić, spisateljica za djecu
Snježana Marić, glavna urednica Smiba
Marina Gabelica, književna teoretičarka
Na tribini će biti govora o nastanku i razvoju dječje književnosti, o «inicijaciji» pisca, nastanku djela, inspiraciji, mašti, izdavaštvu i dječjim časopisima. Također ćemo prikazati nekoliko dječjih kraćih filmova

4. POTRAGA ZA BLAGOM
Radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga
Četvrtak, 10.5.2012. u 11 sati
Sudjeluju:
Andrea Peterlik Huseinović, spisateljica
Kašmir Huseinović, spisatelj i izdavač
Posljednji susret ovogodišnjeg Festivala je radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga. Svaki grad i kvart ima svoje drevne predaje i legende. Kroz igre i natjecanja otkrivamo zaboravljene tajne i priče, učimo povijest svojega grada, upoznajemo značajna mjesta u kvartu i osvajamo blago-slikovnice.

Ovom potragom 5. Festival dječje knjige završava. Kroz četiri susreta najmlađi su ušli u čarobni svijet knjige. U lipnju putujemo u Matošev Tovarnik s darovanim knjigama koje ćemo uručiti tamošnjim zaljubljenicima u čitanje. Zahvaljujemo svim suradnicima, sudionicima i posjetiteljima. Vidimo se dogodine na, već šestom, Festivalu!

 

5. Festival dječje knjige

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content