Cijeli svijet u proljeće obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan velikog dječjeg pisca H. C. Andersena. U travnji i svibnju je organiziran već peti Festival koji slavi knjigu i uvodi najmlađe u ovaj čarobni svijet.

1. UBERI PRIČU!
Književno scenski program za najmlađe
četvrtak, 19.4.2012. u 11.00 sati, Park Stara Trešnjevka
Ana Kadoić
Melita Kraus
Sanje Lovrenčić
Klaun Blento
Stotinjak slikovnica je vislio na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja «Uberi priču!» je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom. No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što se događalo. Među stablima okićenim knjigama odvijao se i niz događanja u kojima su se smjenjivali kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  ”Berbu” – svako dijete koje je toga dana nabasalo u park moglo dobiti slikovnicu. Poseban ugođaj daje činjenica što se odvijao na otvorenom te na neuobičajen način, i uz poseban estetski doživljaj, oživio  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj.

Manifestacija „Uberi priču!“ realizirana je u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona http://www.mala-zvona.hr/ Popularna „berba slikovnica“, autorski je projekt Sanje Lovrenčić.

2. SLIKOPRIČE
Likovna radionica izrade slikovnica
Četvrtak, 26.4.2012. u 11.00 sati
Sanja Pribić, ilustratorica
Nakon „Berbe knjiga“ Festival se okrenuo ilustraciji koja ima posebno mjesto u dječjoj književnosti – s njome se djeca sustavno susreću od najranijeg djetinjstva i prvih slikovnica, preko udžbenika i knjiga, sve do odrasle dobi. Doprinos umjetnika koji oslikavaju knjige jednakovrijedan je autorstvu pisaca, a u slikovnici kao osobitoj vrsti knjige i mnogo značajnije. Najpoznatiji svjetski ilustratori slikovnica sami kreiraju priču i slike. Na ovom su susretu djeca mogla saznati sve tajne ilustratora ali uz stručno vodstvo i sami izraditi svoju slikovnicu.

3. TRIBINA: DJEČJA KNJIGA DANAS
četvrtak, 3.5.2012. u 11.00 sati
Sanja Pilić, spisateljica za djecu
Snježana Marić, glavna urednica Smiba
Marina Gabelica, književna teoretičarka
Na tribini je bilo govora o nastanku i razvoju dječje književnosti, o «inicijaciji» pisca, nastanku djela, inspiraciji, mašti, izdavaštvu i dječjim časopisima. Također je prikazano nekoliko dječjih kraćih filmova te predstavljena suvremena tehnološka čuda – hologramske knjige, knjige na majicama i slični izumi. 

4. POTRAGA ZA BLAGOM
Radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga
Četvrtak, 10.5.2012. u 11 sati
Andrea Peterlik Huseinović, spisateljica i ilustratorica
Kašmir Huseinović, spisatelj i izdavač
Posljednji susret Festivala je bila radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga. Svaki grad i kvart ima svoje drevne predaje i legende. Kroz igre i natjecanja djeca su otkrivala zaboravljene tajne i priče, učila povijest svojega grada, upoznavala značajna mjesta u kvartu i osvajala blago-slikovnice.

5. Festival dječje knjige

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content