Trajanje izložbe: od 24.-27.6.

Radno vrijeme galerije 25, 26, 27.6: 17-21 h

 

Otvorenje izložbe: 24.6. u 19,30/galerija Modulor

Prezentacija keramičara: 24.6. od 10-17 sati s pauzama za osvježenje/dvorana Cekate-a (prezentacije su otvorene za javnost)

 

Zagreb Ex tempore međunarodna je višednevna izložba umjetnika-keramičara, a u okviru zbivanja pod nazivom Zg Clay Fest. Posebnost te izložbe je da izlagači međusobno ocjenjuju jedni druge, a veći broj ih je i prisutan na izložbi. Pri tome su pojedini od njih pozvani prezentirati svoj rad ostalima i zainteresiranoj publici. Na taj način razmijenjuju se iskustva, umjetnici se međusobno upoznaju, te ujedno populariziraju svoj rad.

Izlažu keramičari iz zemalja: Čile, Kanada, Hrvatska, Egipat, Francuska, Italija, Norveška, Peru, Poljska, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Turska

Izlagači:

Arina Ailincai (ROM)

Vedrana Balković (CRO)

Štefanija Baranašić (CRO)

Marjeta Baša (SLO)

Vanda Bilinski (CRO)

Iva Nina Borčić (CRO

Palma Consuelo (CHI)

Dragica Čadež (SLO)

Stefani Donohue (CND)

Christopher Davis-Benavides (USA, PER)

Nadica Eichhorn (CRO)

Mate Franin  (CRO)

Viviana Gormaz (CHI)

Karen Gunderman (USA)

Ana Hanzel (SLO)

Đurđica Horvat  (CRO)

Nevenka Horvat-Stehr (CRO)

Ana Hutinec (CRO)

Marinko Jelača (CRO)

Susan Kachor Conlon (CND)

Vesna Kajić Lalić (CRO)

Aynur Karakaş Karaağaç (TUR)

Margareta Krstić (CRO)

Katia Lemieux (CND)

Ljubica Lovrenčić (CRO)

Sanja Lovrenčić  (CRO)

Višnja Markovinović  (CRO)

Marta Milunić  (CRO)

Orjenka Mirjan (CRO)

Nataša Ninić (CRO)

Ljerka Njerš (CRO)

Bruno Paladin  (CRO)

Kasia Piech (CND)

Katica Podlešek (CRO)

Valerija Polanec (CRO)

Eva Preželj (SLO)

Laura Rainbow (CRO)

Nora de Saint Picman (SLO, FRA)

Hanibal Salvaro (CRO)

SHOP Saman (ITA)

Nicol Sinković (CRO)

Mohamed Soudi (EGT)

Weronika Surma (POL)

Lučka Šićarov (SLO)

Irena Škrinjar (CRO)

Marica Švagelj (SLO)

Renata Trifunović (CRO)

Andreja Trkman (CRO)

Ivančica Vončina (CRO),

Miro Vuco (CRO)

Joe Wilson (NOR)

Dani Žbontar (SLO)

Nada Žiljak (CRO)

Više o manifestaciji ZAGREBAČKI PRAZNIK GLINE:

Zagreb Clay Fest (ZCF)

je međunarodni susret umjetnika keramike, teoretičara i svih ljubitelja keramike od 24. do 27. 06. 2015, organiziran povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, te povodom 65 godina osnivanja ULUPUH-a.

24.06,  prvog dana festivala domaćin je Centar za kulturu Trešnjevka u kojem će se od 10:00 do 17:00 sati održati predavanja popraćena projekcijama i filmovima.

Program predavanja:

Hanibal Salvaro: Zašto nam treba Zagrebački praznik gline –mogućnosti i potrebe transkontinentalne suradnje. Osvrt na regionalnu

suradnju

Dragica Čadež Lapajne: Međunarodni triennale keramike UNICUM u Sloveniji

Casia Piech: Suvremena kanadska keramika

Jana Vujić Žiljak: Postupak Infrared art u odnosu na keramičke uratke Nade Žiljak

Cristopher Davis-Benavides: „Reflexion de dos Mundos“, odraz prekolumbijske keramike Latinske Amerike na Sjevernu Ameriku uz neke japanske utjecaje

Ljerka Njerš: Kratki filmovi „Keramika i slikarstvo s ljubavlju“ i „Umjetnost gline i vatre“

Arina Ailincai: Suvremena keramika i Biennale keramike Cluj Napoca

Hanibal Salvaro: Nove mogućnosti i granice stvaralaštva u keramici-keramika sutrašnjice

Završna panel rasprava o predavanjima te o programu za 2016. Voditelj-Hanibal Salvaro

 

Navečer u 20:00 sati u galeriji Modulor je otvorenje međunarodne izložbe keramike ZAGREB EX TEMPORE , na kojoj će se moći vidjeti djela 53 umjetnika, te posebno djelo proslavljenog hrvatskog kipara akademika Ivana Kožarića, koje je autor izradio za ovu izložbu. Izložba se može pogledati do subote 27. 06. 2015.  Izložba se može pogledati samo 4 dana budući izlagači u pravilu donose svoje radove i po dovršetku festivala odnose sa sobom. Na taj način su eliminirani špediterski i carnski troškovi i postupci, što još jedan izlagački novum lansiran iz Zagreba, kao što je svojevreno lansiran pojam male keramike 1984. godine.  Izložbu ZAGREB EX TEMPORE prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s uvodnim tekstom Zrinke Pillauer- Marić.

Posebna zanimljivost izložbe ZAGREB EX TEMPORE je u tome što će svi izlagači biti istovremeno i žiratori te će odrediti nagrade i druga priznanja na način primjeren odabiru pjesme na EUROSONGU, tj. zbrajanjem pozitivnih bodova.

25.06. sudionici  festivala ZPG su gosti slovenskih kolega u Ljubljani. Tamo će posjetiti 3. Međunarodni triennale keramike UNICUM Slovenija, te izložbu porculana iz fundusa Narodnog muzeja Slovenije pod nazivom BIJELO ZLATO.  Zatim će asistirati Hanibalu Salvaru u preoblikovanju Polivalentne piramidalne skulpturalne instalacije WINPOLI, koja je izložena na 3. Međunarodnom triennalu keramike UNICUM Slovenija u dvorištu Narodnog muzeja Slovenije. Sve će se to digitalno zapisati i smjestiti na DVD povodom zatvaranja triennala UNICUM Slovenija krajem rujna (septembra).

26.06. održava se cjelodnevna radionica u karlovačkoj ciglani Wienerberger. Izrađena djela bit će donirana Hrvatskom centru za razminiravanje (HCR). Umjetnici će oslikavati ili preblikovati mokre opeke koje će se nakon sušenja ispeći, a potom krajem godine izložiti.

Izložba keramike i porculana Nade Žiljak oslikanih INFRAREDART postupkom otvara se isti dan navečer u 20:00 sati, u galeriji Žiljak u Svetom Ivanu Zelini. 

27.06. je ispred Meštrovićevog paviljona, Trg žrtava fašizma bb, od 10:00 do 17:00 sati Otvorena besplatna keramička radionica za djecu i odrasle, uz rad u glini, oslikavanje biskvita te paljenje u raku peći. Voditeljica ovog workshopa je akademska kkiparica Irena Škrinjar. Istovremeno će se u Klubu HDLU-a moći gledati projekcije umjetničke keramike inozemnih i hrvatskih umjetnika te razgovarati s njima.  

Kraš je tom prigodom za djecu donirao bombone, a Maraska sokove.

Festival Zagrebački praznik gline u manjem dijelu je organiziran zahvaljujući sufinanciranju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a većim dijelom samofinaciranjem -zahvaljujući kotizacijama sudionika te donacijama koje su osigurali Chemaco, Cotan kolači, Keramika nova, Kraš, Majc, Maraska, Tapiker, Wienerberger i donatori koji su željeli ostati anonimni.

 

Informacije: 095 8675 646 (H. Salvaro)

 

Zagreb Ex tempore/međunarodna izložba keramike

Ključne riječi:

Skip to content