Financira Gradski ured za kulturu i civilno društvo 

U svibnju i rujnu 2024. godine organiziramo program edukacije web novinarstva koji obuhvaća medijsku pismenost, SEO, društvene mreže, kreativno pisanje različitih web formata (priopćenje, native članak, tekst za landing page…) i analitiku rezultata, tj. sve potrebno za uspješno sudjelovanje u web novinarstvu, vođenje bloga, društvenih mreža, web stranice ili medijskih kampanja. 

Autorica i voditeljica edukacije je Dijana Ljubanović, marketing & PR menadžerica, novinarka i specijalistica za marketing i odnose s javnošću s 8+ godina iskustva u digitalnom marketingu, brendiranju, poslovnoj strategiji i novinarstvu. Vlasnica je i osnivačica Mardi, obrt za promidžbu; account managerica u agenciji Grizli komunikacije i vodi portal La Vie. Više informacija o voditeljici možete pronaći ->ovdje.

Cilj programa je, s jedne strane, omogućiti svima zainteresiranima besplatno stjecanje znanja, te unaprjeđenje jednog od elementa djelovanja u javnoj kulturi koju mnogi zaposlenici u javnim ustanovama apostrofiraju kao onaj dio koji bi trebao biti bolji. 

 

 

Kako bi to postigli, organiziramo dvije radionice web novinarstva – OTVORENU za sve zainteresirane, a SPECIJALIZIRANU za zaposlenike u javnim ustanovama u kulturi:

  • 18.-19.05.2024 / OTVORENA RADIONICA je namijenjena svima zainteresiranima za stjecanje znanje i vještina neophodnih za uspješno izvještavanje i promociju kulturnih događaja na internetu. Bez obzira na predznanje – studenti, budući novinari, blogeri, marketinški stručnjaci, web administratori, svima zainteresirani za digitalno novinarstvo, profesionalci ili entuzijasti – svi su dobrodošli i moći će steći ili unaprijediti vještine digitalnog novinarstva i postati kompetentni web novinari sposobni pridonijeti promociji kulture na internetu i odgovoriti na izazove rada u suvremenom medijskom okruženju te prepoznati plagijate, lažne vijesti i podržati transparentnost u novinskom i online izvještavanju. 
  • RUJAN 2024 / SPECIJALIZIRANA RADIONICA je namijenjena zaposlenima u centrima za kulturu i općenito javnim ustanovama za kulturu s ciljem unapređenja njihovih vještina te razvijanje praktičnih vještina potrebnih za uspješno izvještavanje i promociju kulturnih događaja na internetu. Za pohađanje edukacije nije potrebno predznanje jer krećemo od osnova, gradeći znanje i vještine konkurentne na tržištu. No, i oni sa predznanjima mogu na radionici unaprijediti svoje vještine, razumjeti kako se prilagoditi digitalnom okruženju, poboljšali vidljivost svog sadržaja na webu, bolje se pozicionirali na tražilicama te bolje razumjeti i analizirati publiku i njihovo ponašanje online. 

U obje radionice, polaznici će pod vodstvom Dijane Ljubanović proći sedam modula i steći sveobuhvatno razumijevanje od temelja i etičkih postavki web novinarstva, preko online istraživačkog novinarstva, marketinških strategija za privlačenje i izgradnju publike putem društvenih medija i optimizacije sadržaja za tražilice (SEO), pa sve do prepoznavanja plagijata i lažnih vijesti, upotrebe online alata za prikupljanje informacija i analizu podataka, pisanja kvalitetnih istraživačkih članaka koji njeguju etiku i transparentnost i zatim načine za mjerenje uspjeha novinarskog rada, uključujući promet, angažman i druge relevantne pokazatelje. Poseban naglasak je stavljen na interaktivne lekcije, praktične primjere i diskusije te stvaranje multimedijskih priča koje koriste različite medijske formate kao što su video, audio snimke, fotografije i infografike kako bi se priča najbolje prenijela publici.

Ne manje važno, polaznici će se moći umrežiti s drugima koje interesira web novinarstvo, što može predstavljati odličnu polaznišnu točku za nastavak suradnji i razvoj projekata. 


TERMINI (Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1)

Web novinarstvo – edukacija za digitalno doba

  • OTVORENA radionica (za sve zainteresirane)
    • SUB i NED 18.-19.05.2024. / 10 – 17h / učionica 1 / 10 polaznika 
  • SPECIJALIZIRANA radionica (za zaposlenike u javnim ustanovama)
    • TERMINI U PRIPREMI – rujan/2024 / učionica 1 / 10 – 17h / 10 polaznika 

PRIJAVNICA


Program je besplatan, a prijave su obavezne putem prijavnice: https://forms.gle/SNb8fEjJeje9Lr9P9

Broj mjesta je ograničen (10 po radionici)!

Za sudjelovanje je potrebno donijeti vlastiti laptop ili tablet.

 


PROMOTIVNI MATERIJALI


Web novinarstvo – edukacija za digitalno doba
Skip to content