TJEDAN STRIPA
od 10. do 17. svibnja 2021.
Osnovna škola Prečko
Voditelj: Marko Dješka

 

Kroz nekoliko zanimljivih radionica provesti ćemo djecu osnovne škole Prečko kroz svijet stripa. Predstaviti načine crtanja, kako se osmišljava tekst, svjetsku povijest stripa kao i hrvatsku. Radionice imaju za cilj u dva termina učenicima i učenicama na jednostavan način prezentirati medij stripa kroz teoretski i praktični dio. Teoretski dio bi se odvio na samom početku prvog dana gdje bi se unutar 20 tak minuta predstavilo  vrste stripa, a zatim i  faze nastanka stripa. Nakon uvodne riječi, faze nastanka stripa bi bile prezentirane i u praksi, kroz samu radionicu gdje bi učenici i učenice imali zadatke:
a.) smisliti priču – kratki segment iz omiljenog filma ili crtića, koji bi stao u strip od 2 – 3 stranice
b.) napisati scenarij za tu ideju
c.) napraviti skicu tog stripa
d.) istuširati ga (ili obojiti).

Učenici i učenice koji budu najbrži u svom zadatku imat će priliku napraviti i predložak plakata za izložbu strip-tabli nastalih na ovoj radionici.

 

Izložba stripa odvila bi se u narednom tjednu, virtualno na stranici CeKaTe-a, te Facebook stranici CeKaTe-a.

 

Marko Dješka, rođen 1983.godine u Osijeku. 2011. godine diplomirao je na odsjeku za animirani film pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te od tada balansira između medija stripa, animacije i ilustracije. Njegova dva studentska filma ‘Kolinje’ (ALU, 2009.) i ‘Sotonin sin’ (ALU, 2012.) imali su uspješan festivalski život te su mu donijele višestruke nagrade na mnogim festivalima, dok je Kolinje otkupljeno od strane američke televizijske kuće ‘El Rey Network’, u vlasništvu poznatog producenta Roberta Rodrigueza, popularnoj u regiji Meksika i Kalifornije.

Iako stripove crta od malena, stripove profesionalno počinje objavljivati pri završetku fakulteta u magazinu Stripos, a zatim i u mnogim drugim magazinima poput Endema, Strip cluba ’85, Komikazama, te inozemno, Gorgonzola (FR) i Freakshow comix (FR).
2012. proglašen je za najboljeg mladog strip autora na Salonu stripa u Vinkovcima, a 2013. Objavljuje svoj prvi strip-album ‘Posljednji fan’, u izdavaštvu bivše udruge StripOs.
2013 godine najpopularniji američki strip-magazin Heavy Metal objavljuje njegov kratki strip ‘Bul i Bal’.

2014.godine dobiva prestižnu nagradu Društva filmskih kritičara ‘Oktavijan’ za svoj kratki
film ‘Grad duhova’ (Zagreb film, 2016.), te sa kolegama pokreće studio za produkciju
animiranog filma ‘Jadranska animacija (Adriatic Animation)’ u Zagrebu.

Pokrenuo je, i sve popularniju, facebook grupu ‘Hrvatski autorski strip’ koja predstavlja katalog zbivanja i autorske ponude stripa sa hrvatske scene. Od 2019. Jedan je od umjetničkih urednika OHOHO festivala underground i DIY umjetnosti stripa i street arta, te urednik i pokretač OHOHO fanzina. Uz strip i animaciju, izrađuje ilustracije i plakate za zagrebačke cirkuske kolektive, te naslovnice i vizuale za mnoge popularne zagrebačke bandove.

Član je HDFD-a i HZSU-a.

 

TJEDAN STRIPA
Skip to content