Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


OSOBNA KARTA PROJEKTA


NAZIV: Tisuću Želja za bolje sutra (Star Fest – Festival zvijezda)

VODITELJ PROGRAMA: dr.sc. Ivan Hromatko

VODITELJICA RADIONICA: Ivana Gucek

TERMINI: 21.05.2022 od 10h do 13h Dan susjeda Prečko // 07.07.2022. od 18 do 20h Diskont kulture // 24.09.2022. Obiteljski festival // 12.-13.11.2022 IV. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

LOKACIJE: Centar za kulturu Trešnjevka, parkovi i javne površine za Trešnjevci (tijekom festivala i manifestacija)


O PROJEKTU – UKRATKO


Želje, snovi i nada – gotovo svi ljudi širom svijeta dijele ovu univerzalnu ideju koju svi mi moramo ispuniti. Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! U Japanu, odakle
je krenula želja, festival Tanabata se tradicionalno slavi od 755g. Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu i pomognemo osobama sa invaliditetom da na zabavan i kreativan način potaknu i druge na stvaranje novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo.

Drugim riječima, radi se o „feel good“ programu – danu za zaborav na koronu i svakodnevne probleme. Opuštajući program koji će nam skrenuti fokus s aktualnih problema na budućnost – na želje o budućnosti kakvu želimo za sebe, svoje bližnje, za svijet i za prirodu. Osmišljen na osnovu stoljetne japanske tradicije prizivanja dobrih želja (ispisivanjem želja na papir i vješanja papirića na drvo), ovaj program donosi mir i inkluzivno djelovanje.

Program će se održavati na otvorenom, tijekom raznih festivala i drugih programa kojima CeKaTe unosi dobru atmosferu u lokalnu zajednicu, odnosno, promovira inkluziju i zajedničko učenje vještina (posebice u suradnji s osobama s invaliditetom).

Svi će biti pozvani sudjelovati u programu u parku ispred CeKaTe (ali i u drugim parkovima na Trešnjevci), a posebni gosti će biti štićenici kluba Vjeverice, umirovljenici, te volonteri – kako bi uz dobre želje promicali inkluziju i međugeneracijsku suradnju svih u lokalnoj zajednici.


OKVIRNI PROGRAM SVAKE RADIONICE


Iako će svaka od radionica biti održana na drugoj lokaciji i biti povezana s drugim važnim datumom u životu lokalne zajednice na Trešnjevci (npr. Dan Prečkog, Obiteljski festival ispred CeKaTe-a…), radionice će imati okvirno sličan program koji garantira dobru zabavu, učenje, te predivan završni rezultat (naše drvo dobrih želja koje ćemo zajedničkim snagama ukrasiti):

Te faze su (bile na otvorenom ili  u zatvorenom prostoru)

… Pričanje priče o Tanabata Star festivalu u Japanu

… Izrada bambus drva od recikliranog papira

… Ispisivanje želja i izrada ukrasa od papirnih traka

… Ukrašavanje drva

Na kraju programa ćemo imati jedno ovakvo drvo prepuno želja (primjer iz Japana)

Svi su dobrodošli!

Posebno se radujemo sudjelovanju štićenika Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba (popularne Vjeverice s Prečkog).

O voditeljici programa – Ivana Gucek

Ivana je Montessori odgajatelj i muziko terapeut sa 10 godina iskustva u radu sa inkluzivnim skupinama. Radila je na edukacijskim programima za inkluziju izbjeglica, djecom odraslom u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te osobama sa tjelesnim i intelektualnim oštećenjem. Tečaj Astronomije u Zvjezdarnici Zagreb me potaknuo na približavanje i širenje kulture putem kreativnih radionica.


REZULTATI PROJEKTA


FOTO ALBUM 2021-2022.

 

 

 


ARHIVA


TERMINI 2022: 21.05.2022 od 10h do 13h Dan susjeda Prečko // 07.07.2022. od 18 do 20h Diskont kulture // 24.09.2022. Obiteljski festival // 12.-13.11.2022 IV. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

TERMINI 2021: 29.5.2020 Dan susjeda Prečko //07. srpnja 2021. Diskont kulture //25. rujan 2021. Obiteljski festival// 27. studeni 2021. 3. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

 


PROMOTIVNI MATERIJALI


TISUĆU ŽELJA ZA BOLJE SUTRA – FESTIVAL ZVIJEZDA
Skip to content