Svečanost glazbe jednodnevna je manifestacija (21. lipnja) kojom se obilježava Svjetski dan glazbe. Održava se u javnom gradskom prostoru, a okuplja kako profesionalne tako i amaterske glazbenike, naglašavajući važnost glazbe u svakodnevnom životu.
Ovo pučko i spontano događanje (vezano uz dan ljetnog solsticija, pogansku noć i pučko pjevanje koje priziva staru tradiciju Ivanjskih krijesova) postalo je utjecajna manifestacija globalnog karaktera zadnjih godina, Fete de la Musique okuplja više od stotinu zemalja svih kontinenata!
Zagrebački glazbeni podij organizira koncert na otvorenoj pozornici u Parku Stara Trešnjevka i Atriju Centra za kulturu. Sudjeluje više ansambala i solista, a poseban naglasak koncerta jest sudjelovanje i doprinos mladih glazbenika.
Ideju za održavanje manifestacije dao je Jack Lang (bivši francuski ministar kulture) 1982. u Francuskoj, a od 2004. ona se organizira i u Zagrebu odnosno Hrvatskoj. U suradnji s Koncertnom direkcijom Zagrebački glazbeni podij organizira koncert u Parku Stara Trešnjevka velikog broja ansambala i solista.

Skip to content