Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Daria Blažević, Karla Lončar i Marina Redžepović nagradu Veliki Brcko dodijelio je filmu ‘TX-Reverse’ Martina Reinharta i Virgila Widricha (Austrija/Njemačka).

Obrazloženje nagrade:
Radi se o ostvarenju koje savršeno odgovara duhu ovoga festivala — njegove kvalitete do izražaja dolaze i u tišini i uz glazbenu pratnju, na što smo osobito obratile pozornost pri odabiru filma. Ipak, ono što nas se najviše dojmilo njegova je sadržajna i oblikovna slojevitost: riječ je o svojevrsnom metafilmu, odnosno filmu o kinematografu i njegovoj publici, koji složenom tehnikom digitalnog preklapanja slike začuđuje, intrigira te poziva na promišljanje o prostoru, vremenu, kao i današnjoj naravi filma i filmskog iskustva. Svoju građu pritom ne tretira s hladne distance — gledatelji koje film prikazuje dio su kolektiva, ali i pojedinci s individualnim obilježjima lica, čime se stvaraju zanimljivi kontrasti, ali i osjećaj srodnosti između nas, stvarnog gledateljstva, s onim fiktivnim.

Nagradu publike osvojio je izraelsko-srpski film Mjesečeve kapi redatelja Yorama Ever-Hadanija.

U natjecateljskom programu prikazana su 23 kratkometražna filma s četiri kontinenta. PSSST! je ove godine prikazao u tematu Žene u nijemom filmu – birane klasike iz zlatnog doba nijemog filma, a u programu hrvatska nijemofilmska baština filmove o planinarenju u Hrvatskoj 1930-ih.

Sve projekcije su uživo pratili vrhunski improvizatori – Vitomir Ivanjek, Sonic Dyptich & Leo i Kaplowitzi.

Svečanom dodjelom nagrada završio 13. PSSST! Festival nijemog filma
Skip to content