Financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

OSOBNA KARTA PROJEKTA


NAZIV: #InkluLab – inovativne umjetničke i kulturne prakse

SKRAĆENI NAZIV: #InkluLab

NOSITELJ: Radiona // koordinatorica projekta: Deborah Hustić (više o njima pročitajte ovdje)

PARTNER : Centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) // voditelj projekta: dr.sc. Ivan Hromatko (više o njima pročitajte ovdje)

PARTNER: Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba (Vjeverice) // voditeljica: Karmen Puškar (više o njima pročitajte ovdje)

VODITELJI AKTIVNOSTI: Karmen Puškar, Doris Mateljak, Petar Kraljević, Kristijan Ugrina, Lovro Krsnik, Goran Mahovlić, Damir Prizmić, Paula Bučar, Ana Horvat, Layla Munitić, Deborah Hustić (+ asistent režije: Roko Ševerdija)

IZVOĐAČI-GLUMCI: korisnici udruge Vjeverice:  ☆ Nataša Tisanić ☆ Vedran Vranar ☆ Božena Simatović ☆ Mia Sertić ☆ Samija Zaydan ☆ Evica Perković ☆ Roko Ševerdija

GLAVNE AKTIVNOSTI

  • siječanj-ožujak 2022. edukacija Vjeverice – Radiona
  • ožujak-svibanj 2022. razvoj teksta, javnog nastupa i održavanje probi
  • 21.05.2022. u 18h premijera predstave “Potraga za vremenom” (Velika dvorana Centra za kulturu Trešnjevka)
  • 24.05.2022. u 11.30h repriza predstave “Potraga za vremenom” (Muzej za suvremenu umjetnost, program Drugačiji, a jednaki) 

LOKACIJE:

  • Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Prečko 6 (za lokaciju na karti, klinite ovdje)
  • Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb (za lokaciju na karti, klinite ovdje)
  • Radiona, Nova Cesta 186, Zagreb (za lokaciju na karti, kliknite ovdje)
  • Muzej za suvremenu umjetnost (za lokaciju na karti, kliknite ovdje)

BUDŽET PROJEKTA: 100.000,00 kn (popis odobrenih projekata možete pronaći ovdje)

UGOVORNO TIJELO: projekt financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, u sklopu “Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju” (koji možete pronaći ovdje)

SLUŽBENE STRANICE PROJEKTA


O PROJEKTU – UKRATKO


U partnerstvu s Radionom i Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Centar za kulturu Trešnjevka provodi tijekom 2021. i 2022. godine projekt #inkluLab koji ima za primarni cilj doprinijeti boljoj dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. 

Tijekom provedbe projekta, predstavnici Vjeverica će prvo upoznati ostale partnere sa specifičnostima rada s osobama s intelektualnim oštećenjima, nakon čega će predstavnici Radione prenijeti  osoblju i korisnicima “Vjeverica” njihove digitalne, umjetničke, i DIY (do it yourself – uradi sam) vještine i znanja. Time se stvara zaokružena cjelina iz koje će svi uključeni znati kako raditi s osjetljivom skupinom, a korisnici (osobe s intelektualnim oštećenjima) će postati umjetnici koji će moći kreirati umjetnički sadržaj (u ovom slučaju: javni nastup). Javni nastup će razvijati pod vodstvom iskusnih umjetnika i kazališnih djelatnika (Kristijan Ugrina i Lovro Krsnik), a u tome će im pomoći CeKaTe, čija je primarna uloga spajanje edukativnih i kulturnih aktivnosti partnerskih organizacija i njihovih ciljanih skupina, te osiguravanje tehničke platforme za održavanje javnih nastupa polaznika programa.

Izvedbom performansa u Velikoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka omogućiti ćemo osobama s invaliditetom prostor za kreiranje i prezentaciju njihove umjetnosti, kao i razvoj publike – odnosno, pozitivno djelovanje ka umanjenju (ili nadilaženju) predrasuda koje šire društvo gaji prema osobama s invaliditetom i njihovoj umjetnosti. Iako se projekt sastoji većinski od edukativnih radionica, javni nastup predstavlja “krunu” njihovog rada i od izuzetne je važnosti. Naime, svi koji rade s osobama s invaliditetom znaju da je dovoljno doći u neposredan kontakt i uvjeriti se u stvarne sposobnosti i vještine osoba s invaliditetom – što će ovaj projekt omogućiti.

 

Performans koji spaja i nadilazi!

Ne manje važno, očekujemo vrlo kreativan i izazovan performans umjetnika-osoba s invaliditetom koji će spojiti znanja i vještine stečene od kreativaca-inženjera iz “Radione” (Goran Mahovlić, Damir Prizmić, Paula Bučar, Ana Horvat, Layla Munitić, Deborah Hustić) i iskusnih djelatnika u radu s osobama s intelektualnim oštećenjima iz udruge “Vjeverice” (Karmen Puškar, Doris Mateljak, Petar Kraljević) s glumačkim i redateljskim znanjima i vještinama Kristijana Ugrine i Lovre Krsnika, a sve u osobnoj interpretaciji samih izvođača – umjetnika s invaliditetom. Očekuje nas izvrstan performans za koji očekujemo da će doseći međunarodnu prepoznatljivost.

 

REZULTATI PROJEKTA


PREDSTAVA “Potraga za vremenom”

Izvedena 21.05.2022. godine u 18h u Velikoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka. Predstava je nastala u režiji i pod mentorstvom akademskog glumca Kristijana Ugrine i akademskog režisera Lovre Krsnika (te asistenta režije i Roka Ševerdije, koji ujedno i glumi u predstavi), ali uz uvijek aktivan i kreativan doprinos svih izvođača: Nataše Tisanić, Vedrana Vranara, Božene Simatović, Mije Sertić, Samije Zaydan i Evice Perković.  

RADNJA PREDSTAVE
Zemljanin Đuro pati jer je ostario i želi biti mlad – što je na Zemlji nemoguće. No, dok je Đuro očajavao, pored njega se srušio svemirski broj s princezom Kazaljčicom s planete Pješčanih Satova.
Na planeti Pješčanih satova nema starenja, svi su jednako stari.
Princeza i Đuro dogovore da joj popravi svemirski brod, a zauzvrat će Đuro otići tamo i pomladiti se.
Zajedno krenu na putovanje, ali se brod često kvari te staju na raznim planetima: planeti Safari, planeti Srca, planeti Bubnjeva, te na planeti Mode.
Na svakoj planeti susretnu domaće vanzemaljce koji su znatiželjni i dobrohotni te im uvijek nekako pomognu popraviti brod.
Kazaljčica i Đuro nastavljaju put do planete Pješčanih Satova gdje se Đuro pomladi i ostane tamo živjeti – jer se povratkom na Zemlju vratio u svoju starost.
 
FOTO-ALBUM

SNIMKA PREDSTAVE “POTRAGA ZA VREMENOM”

Premijerna izvedba 21.5.2022. u Velikoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka

 

SLIKOVNICA “POTRAGA ZA VREMENOM” (kliknite za otvaranje ili preuzimanje slikovnice u PDF formatu)

 


PROMOTIVNI MATERIJALI


Koncept i dizajn logo-a – Ivan Klisurić Klis

 

#InkluLab – projekt inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi u inkluzivnom radu s osobama s invaliditetom (2021-2022)
Skip to content