PONEDJELJKOM / 16,30 – 17,30 sati
Plesna radionica za djecu i mlade oštećenog sluha i govora.
Već šest godina za redom u Centru za kulturu Trešnjevka organizira se plesna radionica za djecu i mlade s invaliditetom.To su uglavnom mladi oštećenog sluha i govora iz Udruge invalida ili štićenici Centra Slava Raškaj.
Djeca oštećena sluha i govora imaju osjećaj za „unutarnji ritam“. Počinjemo raditi u tišini, na disanje, na puštanje glasova, na osjećaj ritma sekvence pokreta, koja onda dobiva smisao i poruku.
II faza rada obuhvaća: doticaje, hvatove i podrške, u smislu međusobne pomoći, hvatanja ravnoteža, kontakta. Prenošenje pokreta, sukcesivno unutar tijela i grupe, ili simultano, osjećajući zajedničko kretanje.
Program se provodi tijekom četiri (4) mjeseca. Temelji se na Labanovom intervencijskom psihomotoričkom programu, koji polazi od principa terapije pokretom i plesom tj. na spoznajama da su um i tijelo u stalnoj i recipročnoj interakciji.
Program koristi metodološke postupke kreativnog stvaralaštva pokreta i plesa prema teoriji R. Labana:
-svijest o svom tijelu u pokretu
-spoznaja vremenskog trajanja i dinamike ritma
-spoznaja prostora
-prilagođavanje partneru i suradnja s drugima
metodom demonstracije, oponašanja ili imitacije posebna pozornost se obraća na njegu prirodnih oblika kretanja, te razvoj taktilne, auditivne i mišićno-zlobne osjetljivosti.
Radionica završava s nastupom za roditelje i prijatelje na pozornici Centra, što doprinosi samopouzdanju i lakšoj integraciji u društvo.

Skip to content