Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


OSOBNA KARTA PROJEKTA


NAZIV: Online herbarij – Učimo o prirodnom blagu Trešnjevke

VODITELJ PROGRAMA: dr.sc. Ivan Hromatko

VODITELJICE EDUKATIVNIH AKTIVNOSTI: Daša Filipčić i Nikolina Dupor Turčinović (Zeleni klik!)

TERMINI: 21.4.2021/ 29.5.2021 Dan susjeda Prečko //07. srpnja 2021. Diskont kulture //25. rujan 2021. Obiteljski festival// 27. studeni 2021. 3. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

(dodatne šetnje će se dogovarati naknadno, organizator zadržava pravo izmjene termina zbog COVID-19)

LOKACIJE: Centar za kulturu Trešnjevka, parkovi i javne površine za Trešnjevci (tijekom festivala i manifestacija), šetnje diljem Trešnjevke


O PROJEKTU – UKRATKO


Online herbarij posvećen je edukaciji o prirodnom blagu Trešnjevke (kako prepoznati korisne biljke i sl.), poticanju zdravog života (prvenstveno kroz kretanje na otvorenom: edukativne grupe šetnje ili samostalno istraživanje i fotografiranje pronađenog blaga), te kreiranju online baze herbarija (u obliku fotografija lišća, plodova i slično) koje će se na kraju programa i izložiti (online ili u galeriji Modulor CeKaTe-a). Edukativni dio programa vodi udruga Zeleni klik! koja ima višegodišnje iskustvo rada sa svim dobnim uzrastima na eko-temama.

Edukativni prZeleni klik!ogram će se odvijati uživo (šetnje na punktovima prirodnog blaga na Trešnjevci), ali i online gdje će svi zainteresirani moći doprinijeti bazi online herbarija koji ćemo objaviti na ovoj webstranici.

Svi zainteresirani mogu, samostalno ili kao dio grupe šetača, fotografijom otkrivati i bilježiti ekološka bogatstva na Trešnjevci (npr. vrijedne biljke, vrijedne plodove itd.) i ta znanja podijeliti s drugima.

Program je otvoren kontinuirano tijekom godine – kako bi obuhvatili što više vizualnih prirodnih promjena u bojama, plodovima… (što, naravno, danas ovisi o epidemiološkim uvjetima…).

Bilo da su nastale samostalnim doprinosima Trešnjevčana ili iz grupnih šetnji (ili šetnji organiziranih u sklopu manifestacija na otvorenom – poput Dana Prečkog, Obiteljskog festivala itd.) sve prikupljene fotografije će biti objavljene na ovoj webstranici uz mapu s lokacijama gdje se ta prirodna blaga može pronaći (mapa će obuhvaćati isključivo javne površine na području Trešnjevke- Sjever i Trešnjevke – Jug).

Mapa je inspirirana izvrsnom (ali i puno više inžinjerski nastrojenom) mapom Zrinjevca (Zelenilo Grada Zagreba – koju možete otvoriti ovdje: https://gis.zrinjevac.hr/) s intencijom da zajedničkim snagama stvorimo puno više “ljudsku” i “susjedsku” mapu koja će poticati građane na interakciju i zajedničko učenje u prirodi i u dodiru s prirodom (šetnje, radionice…).  Time ćemo svi zajedno stvoriti online herbarij i bazu podataka/lokacija koju ćemo moći ažurirati ili pomoću koje ćemo moći uspoređivati promjene koje se dešavaju na Trešnjevci.

Ukoliko bude moguće, završna izložba/herbarij će se održati i uživo (u galeriji Modulor ili u parku ispred CeKaTe) – ne bi li svi zajedno poticali neposredno učenje i promociju bogatstva Trešnjevke u lokalnoj zajednici (pogotovo onoj koja možda ne koristi svakodnevno Internet).

Za sva pitanja o programu ili prijavama, molimo da se obratite organizatoru na ihromatko@cekate.hr 


ONLINE MAPA PRIRODNOG BOGATSTVA NA TREŠNJEVCI


Online mapa predstavlja “online herbarij” – način pohranjivanja i slavljenja prirodnih bogatstava Trešnjevke bez intervencije u prirodu (npr. trganje i sušenje cvijeća ili lišća).

Zajedničkim doprinosom možemo razvijati ovu mapu i omogućiti svima da se pobliže upoznaju sa svim blagom koji nas okružuje – a time doprinosimo ne samo boljem poznavanju naše okoline nego i većem poštivanju i vrednovanju prirode na Trešnjevci.

 


POŠALJITE SVOJU FOTOGRAFIJU – DOPRINESITE ONLINE HERBARIJU!


Podijelite svoje blago s nama – pošaljite fotografiju prirodnog blaga (koje se nalazi isključivo na javnim površinama) pošaljite svoj putem obrasca niže:

>> OBRAZAC ZA DOSTAVU FOTOGRAFIJA – PRIRODNOG BLAGA TREŠNJEVKE (KLIKNI – OVDJE!) <<

Sve pristigle fotografije ulaze u online herbarij i objaviti ćemo ih u fotoalbumu (pogledaj niže ⇓), kao i na karti prirodnih blaga ( pogledaj gore ⇑)

Za sva pitanja, molimo da se javite organizatoru programa na ihromatko@cekate.hr


ONLINE HERBARIJ – FOTOALBUM PRIRODNIH BLAGA TREŠNJEVKE

 


 


STRUČNI OPIS PRIRODNOG BLAGA KOJE SMO STAVILI U ONLINE HERBARIJ

    • Šetnja pod stručnim vodstvom udruge Zeleni klik! – 21.4.2021. – OPIS ORAHA, MAGNOLIJE I JORGOVANA -> kliknite OVDJE
    • Izrada oznaka za drveća – prirodna blaga u Parku Stara Trešnjevka – OPISI TREŠNJE, JAVORA, SMREKE, LIPE, BREZE, BORA, HRASTA, JABLANA-> kliknite OVDJE
    • Šetnja pod stručnim vodstvom udruge Zeleni klik! – 31.10.2021. Pupinovo naselje
    • Iduće šetnje u dogovoru s udrugom Zeleni klik! i epidemiološkim uvjetima… (svi prijavljeni za šetnje će dobiti informaciju na vrijeme)

PRIJAVNICA ZA SUDJELOVANJE U ŠETNJAMA


Online herbarij možete dostavljati i sami (fotografije dostavite putem prijavnice na ovoj webstranici), a možete se i priključiti grupi šetača pod stručnim vodstvom udruge Zeleni klik!

Točni datumi i lokacije će biti dogovorene sa šetačima, a za sada je dovoljno da se prijavite (Zeleni klik! će vas kontaktirati na vrijeme)

 

 

OTVARANJE PRIJAVNICE U NOVOM PROZORU: KLIKNITE -> OVDJE

 


PROMO MATERIJALI


 

Fotografija: Oleg Magni (Pexels)

ONLINE HERBARIJ: UČIMO O PRIRODNOM BLAGU TREŠNJEVKE
Skip to content