Autor i voditelj: Gordan Sirotić
Mentorica snimanja i montaže: Irena Šćukić

Vrijeme: tijekom travnja, svibnja i lipnja
Mjesto: OŠ Kralja Tomislava i Moderna galerija

Program je namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola. Osmišljen je da potiče aktivno sudjelovanje u kulturnim zbivanjima te razvoj kulturnih navika. Radionice digitalnog pripovijedanja (digital storytelling) podrazumijevaju posjet muzejima i galerijama. Polaznici pod vodstvom mentora samostalno stvaraju reportažu, osvrt, intervju ili dokumentarni film kao vlastitu interpretaciju ponuđene teme. Program uključuje upotrebu filmskog medija kao sredstva kreativnog izražavanja, produbljuje znanje o medijima, a time i njihovo razumijevanje. Međutim, naglasak nije na tehnološkom osposobljavanju polaznika, već na razvijanju njihovih vlastitih interpretativnih sposobnosti. Program objedinjuje različita područja – obrazovanja, kulturne baštine i novih digitalnih tehnologija a omogućuje učenicima da razmjerno velika znanja i vještine sintetiziraju i razgovijetno artikuliraju u kreativnom izražavanju

Odvija se u četiri etape:

Uvod i priprema za snimanje – 4 susreta
Snimanju prethodi priprema, jer je o temi potrebno saznati što je moguće više. Učenici unaprijed dobivaju radni materijal na zadanu temu, kao pripremu za snimanje. Upoznaju se s osnovama medijske reportaže, vještinama medijskog govora, pravilima audiovizualnog stvaralaštva.
Filmski i medijski praktikum – snimanje u Modernoj galeriji – 2 susreta
Polaznici pod mentorstvom voditelja podijeljeni u radne grupe uvode se u proces nastajanja dokumentarnog AV djela. Svaka grupa podijeljena je na tri uloge: snimatelji, reporteri i govornici, koji međusobno surađuju ispred i iza kamere.
Pregled materijala, montaža i postprodukcija – 4 susreta
Praktični dio obrade snimljenog materijala obuhvaća: pregled materijala i pripremu za montažu, finalizaciju teksta, snimanje narativnog tona (offa), montažu, postprodukciju i pripremu u odgovarajuće formate za prikazivanje.
Projekcija filmova – program završava javnom projekcijom ostvarenog AV djela

Organizator programa: Veselko Leutar, 091 3027 414, leutar@cekate.hr

 

 

 

MUZEOTROPIJA – RANI RADOVI
Skip to content