KNJIŽEVNI KARUSEL

 

Dragi prijatelji knjige i čitanja, Centar za kulturu Trešnjevka pokreće za vas projekt pod nazivom Književni karusel.

Književni karusel  je program kulture suradnje s Hrvatskim društvom pisaca s ciljem popularizacije suvremenih hrvatskih književnika. Naglasak je na povezivanju pisaca i čitatelja u grupe koje samostalno osmišljavaju diskusije o pročitanim djelima. Književni karusel je u lokalnoj zajednici više od čitateljskog kluba jer je inovativnost postignuta promišljanima o djelima iz pozicije bliske svakodnevici i raspravama o važnim pitanjima koja su u fokusu književnih djela . Interakcija pisac-čitatelj na svakom susretu zamišljena je je tako da je čitatelj ujedno i inicijator rasprave na određenu temu koju je izdvojio iz literature. Voditeljica i moderatorica programa je Iva Mirčić.

Z a v r t i t e  s e  s  n a m a !

RASPORED: 

Prvi susret:  23.02.2023. u 18:30 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 gostuje književnica Korana Serdarević. Ulaz je besplatan!

Korana Serdarević, spisateljica i gimnazijska profesorica, rođena je 1982. godine u Zadru. Za svoje kratke priče osvojila je niz nagrada (dva puta prvu nagradu Ranko Marinković, nagradu Zlatko Tomičić, regionalna nagradu Ulaznica), a prva zbirka kratkih priča Nema se što učiniti nagrađena je stimulacijom za najbolja književna ostvarenja godine od Ministarstva kulture i medija RH. Pojedine kratke priče prevedene su joj na engleski, njemački, talijanski, slovenski, mađarski, rumunjski i ukrajinski jezik, a čitava je zbirka prevedena na makedonski jezik. U prosincu 2017. objavila je roman Eksperiment Irene Tot, koji se našao u finalu Tportalova izbora za roman godine. 2021. godine objavila je zbirku priča Gušterov rep. Sudjelovala je na mnogo hrvatskih i međunarodnih književnih festivala. Aktivna je kao moderatorica na književnim događanjima i članica žirija književnih natječaja. Autorica je školskih gimnazijskih čitanki i sudionica projekata za poticanje čitanja kod mladih. Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Na ovom književnom susretu razgovarat ćemo o zbirci priča Gušterov rep i problematizirati odnose žena i muškaraca u svojim životnim ulogama, koji su našli svoje mjesto u deset sadržanih priča.

 

Drugi susret: 30.3.2023. u 18:30 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 gostuje književnica i pjesnikinja Suzana Matić. Ulaz je besplatan!

Razgovarat ćemo o zbirci priča Leglo pa vas pozivamo da pročitate djelo i pridružite se dikusiji. Sve prijedloge o razgovoru s književnicom možete poslati i na e-mail vgasparin@cekate.hr.

 

Treći susret: 27.4.2023. u 18:30 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 gostuje književnica Irena Matijašević. Ulaz je besplatan!

Voditeljica i moderatorica programa: Iva Mirčić

Razgovaramo o novoj zbirci poezije “Cesta za tar”

Irena Matijašević rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. Bila je članica predsjedništva Hrvatskog semiotičkog društva. Eseje i poeziju objavljivala je u „Quorumu“, „Vijencu“, „Zarezu“, „15 dana“, „Poeziji“, „Fantomu slobode“, „Agonu“ i drugim časopisima. Radi kao urednica književnih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija. Uredila je knjigu Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa, kao dio projekta-emisije Riječi i riječi. Objavila je velik broj zbirki poezije, kao i nekoliko romana.

Četvrti susret: 25.5.2023. u 18:30 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 gostuje književnica Rosie Kugli. Ulaz je besplatan!

Voditeljica i moderatorica programa: Iva Mirčić

Razgovaramo o knjizi “Izgubljena generacija”

Rozina (Rosie) Kugli rođena u Zagrebu  po struci je diplomirana pravnica. Pokrenula je ciklus knjiga o životu hrvatskih sportaša, njihovim uspjesima i pobjedama. Piše ljubavne i antiljubavne romane, a ima tjednu kolumnu na portalu www.zenskaposla.hr . Nekoliko godina imala je svoju kolumnu u tjedniku „LISA“. Pobijedila na nagradnom natječaju koji je organizirao „Algoritam“ i „Grazija“, a na temu suvremena žena u suvremenom svijetu. U časopisu „Grazija“, objavljuje članke na temu muško-ženskih odnosa, kao i nekoliko članaka o anoreksiji i bulimiji. Piše za “EKO REVIJU”, u izdanju FZOEU. Priča “Kad ti život donese limune, ti zatraži tekilu i sol…” pobijedila je u nagradnom natječaju između 800 pristiglih priča iz svih krajeva svijeta i objavljena je u knjizi “RECEPTI ZA SREĆU” koji je organizirala Mirjana Bobić-Mojsilović. Dobitnica književne nagrade „STJEPKO TEŽAK“ za najbolju kratku ljubavnu priču „Moje drago serce“. Napisala je roman ” Tragovi u vremenu” u kojem opisuje povijest knjižarske obitelji, a 2023.godine objavljuje roman  “Izgubljena generacija ” u kojem problematizira potres u Zagrebu i sve rane koje su se desile nakon njega. 

KNJIŽEVNI KARUSEL
Skip to content