Kazalište Prijatelj: Tratinčica i čudesna vrtićka krema

Četvrtak, 21. rujna 2023.  u 19 sati

 

Autori: Jelena Premec i Hrvoje Zalar

Redatelj: Hrvoje Zalar

Igraju: Anja Đurinović, Vini Jurčić i Hrvoje Zalar

Glazba: Šimun Matešić

Kostimografija: Andreja Lonjak

Produkcija: Kazalište prijatelj

Tehnička podrška: Centar za kulturu Trešnjevka

Ulaz s pozivnicom

 

Jedan od ključnih trenutaka u odrastanju i socijalizaciji malog djeteta je prvi dan odlaska u vrtić, koji čak i u najbezbolnijim varijantama teško prolazi bez straha i plača. To je naravno zapravo na neki način normalno. Dijete iz potpuno sigurnog okruženja dolazi u ono potpuno nepoznato. Naravno, nije lako ni roditeljima. Do tog trenutka su rijetko ostavljali dijete, a ako i jesu to je uvijek bilo bliskim i povjerljivim osobama. Najednom se moraju osam sati osloniti na neku, do tog trenutka nepoznatu osobu i imati povjerenja da će ona jednako dobro postupati prema djetetu i da će ono biti na sigurnom.

Slikovnica Jelene Premec „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“, tematizira upravo taj problem, taj trenutak razdvajanja od roditelja. Autorica koja je i sama odgojiteljica i radi u vrtiću takvih se trenutaka nagledala i morala suočiti i rješavati te probleme. Čudesna vrtićka krema je metafora svega dobroga što dijete u vrtiću može doživjeti i način na koji se uz pomoć odgojiteljica može u njemu osjećati mirno i spokojno.

 

Hrvoje Zalar je u svojoj dramatizaciji razradio osnovnu temu i nadopisao  scene u kojima je na komičan i djeci prepoznatljiv način prikazao težak rastanak glavnog lika (Tratinčkice) od svojih roditelja.

 

 

 

Premijera: Tratinčica i čudesna vrtićka krema
Skip to content