Otvorenje izložbe: 21.3. 2017. u 19 sati

Izložbu će otvoriti Branka Hlevnjak, pov.umj.

Galerija Modulor za ovu je priliku pretvorena u jednu ulicu sa 35 fotografskih svjetiljka koje su na roli foto papira od 15 metara.

Autor najavljuje svoju izložbu ovim riječima: “Dok sam fotografirao svjetiljke po ulicama raznih gradova više od godinu dana, fascinirala me spoznaja sveprisutnosti svjetiljke kao boga koji nam rasvjetljuje put kojim idemo. Pokušao sam je fotografirati kako svijetli u našim svakodnevnim životima usprkos tome što možda i ne vjerujemo. Ona je tu za sve nas, na svjetlu dana i u tmini noći.”

Dizajner Tihomir Bregar je osmislio katalog sa više spojenih fotografija u nizu koje prate koncept.

 

Iz teksta predgovora:

… jednaki motiv povezao je mjesta koja su svjetiljkama, njihovim dizajnom i ugođajem, baštinici određene urbane ljepote. Fotografiranje jednakog, pa čak i istog motiva u različitim vremenskim, sunčevim i arhitektonskim uvjetima, znači svaki put dobiti novu i drugačiju fotografiju. U njoj je ugrađeno i autorovo raspoloženje. Svi ti mali pomaci neke su vrste mentalnih tajmera, mjerači vremena i stanja duha, tvorci ritma. Ritam je ovdje najbitniji fotografski sadržaj. Naglašen je i kroz postavu, posterom koji otkriva uzastopni niz izmjenjivih slika. Tako je potenciran ritam grada /gradova, ritam gledanja i ritam doživljaja. Varijacijom jednakih motiva u ritmu nizanke stereotipno korištenje ulične svjetiljke i njezine dopadljivosti, mijenja uobičajeni, te dobiva novi smisao i značenje.

BH

 

Izložba Saše Ćetkovića/Svjetiljke
Skip to content