Drage Trešnjevčanke i Trešnjevčani,

u proljetno-ljetnom broju ponovno pišemo o zanimljivim temama i događanjima u kvartu.

Doneseni su planovi malih komunalnih akcija pa se, popuštanjem epidemioloških mjera, intenzivnije kreće s radovima. Ulagat će se u saniranje prometnica, ali i u obnovu igrališta i zelenih površina.

U CeKaTe-u bilo je dinamično: pokrenuti su mnogi online programi tijekom izolacije u kojima su posebno rado sudjelovala djeca. Održan je već osmi Ljetni diskont kulture koji je trajao sve do potkraj srpnja, a krenuo je s radom i CeKaTe-ov klub koji okuplja brojne članove.

Iako nismo dopustili koronavirusu i potresu da nam uređuju broj, nismo ih mogli izbjeći.

Donosimo tekst kako su se umjetnici oduprli izolaciji i nastavili kreativno stvarati i pronalaziti publiku kroz nove mreže, čime su održavali optimizam i vedri duh kad je bilo najteže.

Osvrnuli smo se i na potres. Srećom, Trešnjevka nije tako jako stradala, ali potres je ostavio dubok trag i tjeskobu kod građana.

Posjetili smo i Nogometni klub Rudeš s dugom tradicijom koji je u posljednjih nekoliko godina munjevito napredovao i 2017. godine ušao u Prvu hrvatsku nogometnu ligu. Kao što smo i obećali, nastavljamo objavljivati pobjedničke pjesme mladih autora, sudionika književnog natječaja. Tu je i redovna rubrika naše kolumnistice Dubravke Miljković koja pristupa pandemiji s vedre strane i donosi potvrdu o snazi humora i u najtežim situacijama. Uveli smo i novu rubriku „Zdravi život” u kojoj dr. Ivo Belan piše o korisnim savjetima za zdravlje.

Donosimo intervju s poznatim glazbenikom Darkom Rundekom koji živi već deset godina na Trešnjevci. Osvrnuli smo se i na trešnjevačke obrte, a u ovome broju predstavljamo licitarstvo i zlatarstvo.

Za sam kraj, kao i uvijek, povijesni feljton, ovoga puta o Peščanskoj cesti.

Javljate nam se i dalje s prijedlozima, komentarima….

___________

Časopis izlazi kvartalno od 2007.god. uz potporu Vijeća gradskih četvrti Trešnjevke-sjever i Trešnjevke-jug. Prezentira velik broj tema iz raznih područja: djelovanje lokalne samouprave, male komunalne akcije, kultura, obrazovanje, sport, poslovni razgovori, sigurnost u kvartu, urbanizam, povijest i sl. Odabirom tema želimo obuhvatiti bitne dimenzije života jedne zajednice.

Izlazeći u kontinuitetu već dvanaest godina časopis je stekao znatno čitateljstvo svih uzrasta koje s nestrpljenjem očekuje novi broj. Posebno valja istaknuti dobru komunikaciju s velikim brojem građana koji pišu, predlažu teme, javljaju se s komentarima, postavljaju pitanja. 

Na taj način građani sami dijelom kreiraju sadržaje i tako ostvaruju temeljno pravo da budu informirani i da informiraju, te time sudjeluju u životu lokalne zajednice, grade njenu koheziju i utječu na odluke svoje, a time i šire zajednice. Europski parlament podržava stvaranje i jačanje lokalnih medija i medija u zajednici koji ne rade pod pritiskom profita, u kojima građani daju znatan doprinos medijskim sadržajima.

Ovim glasilom građani dobivaju medij koji bitno doprinosi izgradnji identiteta kvarta i koji ih informira o onome što se zbiva u njihovoj neposrednoj okolini, a osobito vezano uz kulturne događaje, zanimljiva zbivanja i poznate stanovnike kvarta.

 

Novi broj Glasa Trešnjevke
Skip to content