Drage Trešnjevčanke i Trešnjevčani,

pred vama je novi broj. Kao i uvijek, pokušali smo doznati što se sve važno događalo u kvartu.
Osvrćemo se na rad vijeća gradskih četvrti: mnogo se radilo na obnovi infrastrukture, posebno se pazilo na poboljšanje sigurnosti djece, ali organiziran je i velik broj događanja. Pišemo i o planovima komunalnih akcija koje će podići razinu kvalitete života u kvartu. U CeKaTeu je na seminaru »Jane’s Walk« najviše bilo govora o gradu i kvartu kao mjestu igre i stalnog otkrivanja. Nedavno je održana i premijera predstave o šetačima pasa pa smo se raspitali o njihovu radu i planovima za budućnost. Cjelodnevnim je događanjima 149. brigada Hrvatske vojske – Trešnjevka obilježila obljetnicu odlaska na bojište i prisjetila se svih koji su dali veliki doprinos. Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada proveo je veliko istraživanje o prostoru sjedišta Trešnjevke. Sudjelovalo je mnogo građana, a prikupljen je niz vrijednih rezultata koji daju uvid u mogućnosti uređenja središta Trešnjevke. Pišemo i o našim poduzetnicima koji svojim radom unose živost: o jedinstvenoj pekarnici u Trakošćanskoj te o vrhunskom majstoru koji izrađuje gitare na kojima sviraju najpoznatiji hrvatski i svjetski glazbenici. Već smo pisali da je Trešnjevka vjerojatno najsportskiji kvart u Zagrebu, a jedno od najvećih događanja je i klizačko natjecanje Zlatna pirueta po kojem je Zagreb poznat u cijelome svijetu. Tu je i redovna rubrika naše kolumnistice Dubravke Miljković, a donosimo i intervju s poznatim glumcem Žarkom Potočnjakom koji nam otkriva koliko je Trešnjevka značila u njegovu životu. U povijesnom feljtonu šetamo zapadnom granicom kvarta. Ponovno donosimo i trešnjevačku priču. Naša ugledna književnica Sanja Polak napisala je toplu priču o radosti zajedništva u predbožićno vrijeme.
Svima želimo sretne blagdane.

___________

Časopis izlazi kvartalno od 2007.god. uz potporu Vijeća gradskih četvrti Trešnjevke sjever i Trešnjevke jug. Prezentira velik broj tema iz raznih područja: djelovanje lokalne samouprave, male komunalne akcije, kultura, obrazovanje, sport, poslovni razgovori, sigurnost u kvartu, urbanizam, povijest i sl. Odabirom tema želimo obuhvatiti bitne dimenzije života jedne zajednice.

Izlazeći u kontinuitetu već dvanaest godina časopis je stekao znatno čitateljstvo svih uzrasta koje s nestrpljenjem očekuje novi broj. Posebno valja istaknuti dobru komunikaciju s velikim brojem građana koji pišu, predlažu teme, javljaju se s komentarima, postavljaju pitanja. 

Na taj način građani sami dijelom kreiraju sadržaje i tako ostvaruju temeljno pravo da budu informirani i da informiraju, te time sudjeluju u životu lokalne zajednice, grade njenu koheziju i utječu na odluke svoje, a time i šire zajednice. Europski parlament podržava stvaranje i jačanje lokalnih medija i medija u zajednici koji ne rade pod pritiskom profita, u kojima građani daju znatan doprinos medijskim sadržajima.

Ovim glasilom građani dobivaju medij koji bitno doprinosi izgradnji identiteta kvarta i koji ih informira o onome što se zbiva u njihovoj neposrednoj okolini, a osobito vezano uz kulturne događaje, zanimljiva zbivanja i poznate stanovnike kvarta.

 

Novi broj Glasa Trešnjevke

Posljednje iz kategorije: Aktualno, Program, Svi programi