Dan Mentalnog zdravlja 10.10.2014. godine Udruga Ludruga obilježiti će projekcijom filma 4. majmun hrvatskog autora Hrvoja Mabića  i tribinom na temu ”Psihijatrija u zajednici”.

Gosti tribine biti će:
Robert Torre psihijatar,
Kristijan Grđan koordinator Programskog područja ljudskih prava Udruge Sjaj
Hrvoje Mabić redatelj

Ukratko o filmu i autoru:
Film 4. Majmun dobitnik je nagrade Movies that matter na ovogodišnjem ZagrebDoxu, za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, nastao u produkciji Fade In-a za HTV.
Film uspješno razotkriva skandal koji se dugo čuvao od hrvatske javnosti. Koristeći jednostavne istraživačke tehnike redatelj Hrvoje Mabić uspio je rasvijetliti veliko kršenje ljudskih prava u psihijatrijskoj bolnici koje su radili i zaposlenici i gradske vlasti.
Pshijatrijska ustanova Lopača trebala je uz brigu za osobe s teškim mentalnim poremećajima, služiti i za preodgoj i resocijalizaciju problematičnih tinejdžera, čiji su se prekršaji kretali od uobičajenih problema s drogom do ljubavi prema istom spolu (poznati slučaj Ane Dragičević koja je tamo provela punih pet godina).
No, umjesto prijeko potrebne pomoći, nesretni hrvatski adolescenti redovito su bili kažnjavani za najsitnije prijestupe, a nerijetko i zaključavani i vezivani u istoj prostoriji – sarkastično nazvanoj Havaji – s najtežim psihičkim bolesnicima u Lopači.
Hrvoje Mabić rođen je 1974. godine. Diplomirao je filozofiju 1998. godine, a 1999. pokrenuo je produkcijski studio Fantastično Dobra Institucija – Fade In. Do 2002. godine bio je glavni producent studija. Od 2002. godine producent je i redatelj dokumentarnog serijala Direkt. Režirao je samostalno trideset epizoda, a korežirao 25 epizoda serijala. Režirao je i niz televizijskih serija (Razred, Ostati živ, Dvornikovi) te petnaestak socijalno angažiranih promidžbenih poruka.
Hrvoje Mabić itekako zna svoj posao, a “4. majmum” je vlastitom tupom, prljavom i vrišteće trulom bolničkom distopijom iz hrvatske Nedođije, samo potvrdio vlastiti talent za hvatanje gotovo ugaslih i marginaliziranih duhova iz susjedstva
Nakon projekcije filma Kristijan Grđan održati će predavanje fokusirano na one dijelove Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama na koje se dotiće sadržaj dokumentarnog filma, kao što su: razlozi za prisilnu hospitalizaciju, njezin postupak i primjena mjera prisile. Upravo zbog predmeta Ane Dragičević, koja se spominje u filmu u sadržaj Zakona uvedena je odredba da se psihijatrijska dijagnoza ne može postaviti smo zato što se neka osoba ne ponaša u skladu s društvenim normama.

Nakon predavanja nastaviti ćemo s Tribinom pod nazivom ”Psihijatrija u zajednici” s gostom psihijatrom Robertom Torreom.

Dobrodošli su:
Stručnjaci u području psihičkog zdravlja, osobe koje imaju poteškoća u psihičkim funkcijama (sa ili bez dijagnoze), članovi obitelji i prijatelji dijagnosticiranih osoba, socijalni radnici, djelatnici i volonteri organizacija koje pružaju razne oblike podrške na polju psihičkog zdravlja, aktivisti za ljudska prava, osobe koje zanimaju rubna psihička iskustva izmijenjenih i ekstremnih stanja svijesti kao aspekt osobnog rasta i razvoja, te svi ostali zainteresirani.

Dan Mentalnog zdravlja : film “4. majmun” i  tribina ”Psihijatrija u zajednici”
Skip to content