17. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE 

Otvorenje festivala: 11.4.2024. / Park Stara Trešnjevka / od 10 sati /

Trajanje festivala: 11.4. – 19.6.2024.

 

 

Raspored događanja:

  • 22.4.2024. u 10 sati, Livada kod DV Srednjaci – Eko vrtić , Loparska ulica 11 ( Livada između Ulice Srednjaci- Zagrebačke avenije – Loparska ulica) / Povodom DANA PLANETA ZEMLJE predstavit će nam se ilustratorica Ana Salopek  s  tihom knjigom “Čuvarica stabla”

„Čuvarica stabla“ autorice i ilustratorice Ane Salopek je silent book/tiha knjiga, namijenjena publici svih uzrasta, koja pred nas stavlja probleme današnjeg društva naglašavajući onaj najveći problem – raskid veze s prirodom. Vodeći nas kroz tri vremenska razdoblja, odnosno prošlost, sadašnjost i budućnost, autorica nas suočava s pohlepom, željom za moći i vladanjem nad drugim živim bićima, uništavanjem biljnog i životinjskog svijeta i samim time i uništavanjem čovječanstva. „Čuvarica stabla“ je poziv na promišljanje i ponovno povezivanje s prirodom, davanje glasa onima koji ga nemaju, proslava kreativnosti čovjeka. Uostalom što je svijet bez boja i plesa? Pozvani na stvaranje, a ne uništavanje – poruka je ove knjige. Osim toga, ovakve knjige bez riječi omogućuju „čitatelji/ca/ma“ da istu priču prepričaju na različite načine. Ilustracije su nastale primjenom pravila tradicionalnog crteža u digitalnom obliku korištenjem Apple olovke i iPadPRO kao medija izražavanja.

* u slučaju kiše program će se održati u prostoru vrtića 

  • 1.5.2024. u 10 sati, Park šuma Maksimir / Silvija Šesto, književnica / Mila Lončar, lutkarica

U goste nam dolazi književnica Silvija Šesto i priča priču o E – Crvenkapici. Malena djevojčica krenula je šumom svojoj e-baki. Putem je, naravno srela e-vuka i što dogodi kad nestane signala na mobitelu ili wi -fi mreža, saznat će djeca u ovoj duhovitoj izvedbi već svima znane bajke o Crvenkapici. U 11 sati djeca će uz vođenu radionicu lutkarice Mile Lončar izrađivati E – Crvenkapice od žice, filca, krpica i vune.

  • 11.5.2024. u 10:30 sati, u sklopu manifestacije “Proljeće na Knežiji” / park kod MO Knežija, Albaharijeva 2/ Dijana Zorić,  storyteller

Dijana će nas uvući u predivne bajke Ivane Brlić Mažuranić.

* u slučaju kiše program će se održati u prostoru MO Knežija

  • 18.5.2024. u 15 sati, u sklopu Dana Mjesnog odbora Gajevo Parku kod MO Gajevo, Koprivnička ulica 47 / Danijela Pavlek 

Interaktivni susret s djecom na temu osjećaja u obliku recepata iz zbirke „Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo“. Radi se o pjesmama u rimi na temu različitih emocija napisanim u obliku kuhinjskih recepata. 

* u slučaju kiše program će se održati u prostoru MO Gajevo, Koprivnička 47

  • 25.5. 2024. u sklopu manifestacije “Dan susjeda u Prečkom”, Park Emil Cossetto / Srebrenka Peregrin, storyteller, Priča iz davnina 

* u slučaju kiše program će se održati u prostoru MO Prečko, Prečko 2a

  • 8.6.2024. u sklopu manifestacije Dan MO Rudeš / Maja Šimleša i jedna smiješna žirafa po imenu “Suli” / od 10 sati

 

Program je finaniciran od strane Ministarstva kulture i medija RH te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

 

Informacije o otvorenju festivala: 

Centar za kulturu Trešnjevka sedamnaestu godinu zaredom organizira Festival dječje knjige u trajanju od 11. travnja do 19. lipnja 2024.  Festival počinje u četvrtak, 11. travnja 2024. u 10 sati s popularnom manifestacijom “Uberi priču” u Parku Stara Trešnjevka. Na manifestaciji će sudjelovati Sanja Lovrenčić i  Nikolina Manojlović Vračar. Slikovnice koje će djeca moći “ubrati” i ponijeti doma su “KIŠA” i „SRETAN PUT“. Manifestacija “Uberi priču!” autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova.  Organizator manifestacije je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču.

 

UBERI PRIČU! 2024. – PUTOVANJE U PET SLIKOVNICA

Putovati se može vlakom, avionom, autobusom… no može i pomoću slikovnica! U prostoru i u vremenu. Oko svijeta s kišom, po malenom jezeru u brodiću od papira. Stvarnim svijetom ili onim čudnim koji nastaje kad imamo visoku temperaturu. U prostore sjećanja i u prostore tuđih putovanja. „Sretan put!“ kažemo kad netko odlazi – a postoji i  jedna posebna slikovnica koja nam može reći po čemu znamo da je neki put sretan. Na slikovničko putovanje vode vas Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar.

 

**** U slučaju kiše manifestacija “Uberi priču” će se održati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka.

 

 

 

17. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE
Skip to content