15. Festival dječje knjige u rujnu 2022.

 

“Trešnjevka se budi!#3”, 16.09.2022.,  Knjižnica Tina Ujevića,  10 – 12 sati

Knjižnica Tina Ujevića pridružuje se manifestaciji “Trešnjevka se budi!#3” i 15. Festivalu dječje knjige te će ugostiti dvije renomirane književnice za djecu.

10 h –   Znate li čemu služe noge? Mogu li nam te naše nožice smetati? Imaju li mana? Zašto imamo samo dvije? I kakve veze ima s tim jedna vrlo znatiželjna zmija? Odgovori se kriju u novoj slikovnici “Čemu služe noge” u izdanju Kreativne mreže, začinjenom iznimno duhovitim ilustracijama Boba Živkovića i tekstom autorice Danijele Pavlek.

Danijela Pavlek rođena je 1980.godine u Zagrebu. Diplomirala je turizam na Ekonomsku fakultetu. Oduvijek je sanjala da će postati pisac i njen život je nakon rada u turizmu i marketingu, krenuo u tom smjeru. Danas piše blogove, personalizirane slikovnice i razne tekstove za web stranice i pomaže u organizaciji radionica i konferencija koje inspiriraju žensko poduzetništvo i pomiču granice.  A  u pisanju za djecu pronalazi čarolije. Piše neumorno stihopriče i rime pa je za zbirku pjesma namijenjenu djeci i mladima „Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo“ dobitnica nagrade Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade “Kitica” za 2020.godinu. Istu nagradu dobila je i 2022.godine za zbirku pjesama za djecu “Miksam, mijesim, kuham ,mućkam i kroz život veselo fućkam” .Autorica je slikovnica „Ja i Čemu služe noge“ i zbirke priča „Gdje stanuju srca“ (2021.).

 

 

 

 

 

 

11 h –  Poznajete li Pandu Vandu? Panda Vanda nije obična panda koja u hladu gricka svoj bambus. Ona je već bila na Sljemenu i postala je prava skijašica, ali njena znatiželja ovog ljeta probudila je čežnju za novom pustolovinom. Tako se Panda Vanda uputila u morsku avanturu. Što je sve vidjela na Jadranu i krije li more i neke iznenadne i ne baš uvijek lijepe atrakcije, otkrit će vam autorica knjige Marijana Križanović. Uz Pandu Vandu upoznat ćete i mnoge druge zanimljive likove iz njenih slikovnica, Pčelu Jelu, Pijanistu Magu Dragu, Maru, čak i jednu malu lastu.

Marijana Križanović rođena je 1977.godine, profesorica je  profesorica je hrvatskog i engleskog jezika i književnosti te magistra bibliotekarstva. Piše stručne članke za časopis Zrno, a pjesme, igrokaze i priče objavljuje u dječjim časopisima (Prvi izbor, Smib, Radost, Cvitak), časopisu Mali Pero, Osvitu i na Školskom portalu. Objavljeno joj je 11 knjiga za djecu: zbirka priča Marine čudesne pustolovine (2017.), zbirka pjesama Čarobni kalendar (2018.) te 7 edukativnih slikovnica: Kod zubara (2016.), Iz života jednog mrava (2016.), Panda Vanda na Sljemenu (2018.), U kazalištu (2019.), U školi (2019.), Školske brige pčele Jele (2019.) i Pijanist Mago Drago (2021.), Panda Vanda na Jadranu (2022.). Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade — kluba prvih pisaca i Hrvatskog čitateljskog društva.

 

 

10. Obiteljski festival u parku, 24.9.2022., 16 sati,  Park Stara Trešnjevka

BLJAKAVA PRIČAONICA S MRLJEKOM, PRLJEKOM I JELENOM PERVAN

Mrljek i Prljek su dvije šašave bakterije koje obožavaju sve što je prljavo, mrljavo, bljakasto i sluzasto. Više od svega obožavaju provoditi vrijeme na neopranim dječjim zubićima, masnoj kosici, na prljavim ručicama, ali i u neurednim i razbacanim sobama. U subotu, 24.9. u 16.00 sati pravit će kaos bljakaos u Parku Stara Trešnjevka i pozivaju djecu od 4 do 7 godina da im se pridruže. Njihova autorica, Jelena Pervan, djeci će ispričati bljakastu priču o Mrljeku i Prljeku, a zatim će se svi zajedno baciti na izradu fujkastih kolačića.

Jelena Pervan je, kako je djeca vole zvati, piskinja. Napisala je 13 knjiga za djecu u kojima su se smjestili likovi poput Hrkala, Mrljeka i Prljeka, Tonke i sutrića, Ive i doktora Crvenog Nosa. Neke od njezinih priča oživjele su na kazališnim daskama i na radiju. S djecom se svakodnevno druži na radionicama pisanja i stvaranja priča u svojoj Kući od priča te u školama, knjižnicama i vrtićima diljem Hrvatske.

15. Festival dječje knjige u rujnu
Skip to content