Izložba “Grijesi CESI: 21 godina borbe”, koja dokumentira višegodišnji rad i zalaganje organizacije CESI na područjima ljudskih prava, a posebno u sferi rodne ravnopravnosti i prava žena svečano se otvara u petak, 5. listopada 2018. u 19h u galeriji Modulor. Izložba je dio programa koji se u okviru Vox Feminae festivala realizira u dvorani Cekate-a, a trajat će do 7.10.

Da se grupa mirovnih aktivistica i feministica sada već davne 1997. na Osmi mart nije okupila oko iste ideje i osnovala CESI, hrvatska ljudsko-pravaška i feministička scena bila bi mnogo siromašnija. Zahvaljujući upornom i marljivom radu članica udruge, suradnica i suradnika, brojnih volonterki i volontera, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) jedna je od najdugovječnijih feminističkih organizacija u Hrvatskoj i regiji. Odvažnost, empatija i solidarnost, stremnja ka društvenoj pravdi, ali i organiziranost održali su ih više od dva desetljeća.

Svoju 21 godinu CESI će proslaviti izložbom naslova “Grijesi CESI: 21 godina borbe” koja će prikazati višegodišnji rad i zalaganje na područjima rodne ravnopravnosti, ženskih i ljudskih prava, socijalne pravde, jednakih mogućnosti u svijetu rada, nasilja u adolescentskim vezama, seksualnih i reproduktivnih prava žena, sudjelovanja žena u politici, rodno osviještenog obrazovanja, rodno osviještenih medijskih sadržaja te zagovaranje na polju rodno osviještenih politika u Hrvatskoj i Europskoj Uniji.

Respektabilan niz kampanja, konferencija i zagovaračkih akcija, raznih oblika aktivizma i borbe za prava žena, političkog zagovaranja, savjetovanja i educiranja ranjivih skupina, istraživanja u poljima obrazovanja, reproduktivnih prava, zdravlja i seksualnosti, medija i prevencije nasilja bit će predstavljeni kroz odabranu i bogatu arhivu organizacije koja uključuje fotografije, publikacije, plakate, memorabilije i audio-vizualne radove.

Autorice izložbe su novinarka i književnica Antonela Marušić i fotografkinja Nina Đurđević; a o dosadašnjim postignućima i utjecaju udruge CESI na društvene procese govorit će Helena Popović, predsjednica Upravnog odbora udruge CESI.

Pokazat ćemo što je sve bilo potrebno da CESI 21 godinu opstanu na turbulentnoj aktivističkoj sceni i u društvu koje kontinuirano dovodi u pitanje prava žena i ranjivih skupina. CESI i Vox Feminae Festival, u sklopu čijeg programa se izložba organizira, pozivaju sve zainteresirane da se pridruže proslavi i s nama nazdrave u čast 21. rođendana organizacije.

Otvorenje izložbe “Grijesi CESI – 21 godina borbe”
Skip to content