S veseljem Vas pozivamo na izložbu karikaturista Srećka Puntarića-Felixa, u utorak, 19.4. u 19 sati, u galeriju Modulor.

 

Više od četiri desetljeća Srećko Punarić nasmijava ljubitelje karikature, od prve pojave sredinom sedamdesetih do dana današnjeg, vlasnik i radnik u tvornici smijeha koja ne poznaje recesiju, ni otpuštanje ni opuštanje. Gotovo neopazice, jednoga dana u tim desetljećima, Felix je postao klasik i stao uz bok velikanima hrvatske karikature, samosvojan i neponovljiv.

Širokoj publici Felix je postao prisan tek nakon što je počeo svakodnevno surađivati u “Večernjem listu”, tada već veteran karikature i dobitnik brojnih nagrada, a ta je trajna i plodotvorna veza dokaz da se može biti duhovit baš svakoga dana ako čovjek ne zapusti bogomdani dar i napusti svoj svijet kojemu je ovaj naš stvarni život samo sumorna podloga koju treba, da bi se preživjelo, preobraziti u bolji svijet vedrog i spašavajućeg humora.

Felix nije stvorio središnji lik, njegov se junak disperzira u stotine čovjekolikih i beskrajno smiješnih likova koji su crtani tako da usprkos sličnosti nepogrješivo otkrivaju stanja, svojstva. osjećaje jedinke i pripadnost skupini koju predstavljaju, a ta je čarolija fascinantna jer praslika Puntarićeva lika djeluje kao da autor samome sebi otežava posao – naime, ti čovječuljci nesklapna tijela u stvari i nemaju glave nego samo rumeni i ogromni nos, a nad njim oči koje bi pristajale vodozemcu, oči koje imaju vlastiti život i koje tek potpomognute govorom tijela i rijetko vidljivim ustima – preuzimaju svu izražajnu dojmljivost crteža i i humorni doživljaj cjeline.

Smiješni, znači, sami po sebi, što je vrlina nad vrlinama blistavoga karikaturista, Puntarićevi crteži nadopunjeni su tekstom čija je količina svedena na neophodnu lapidarnost da bi se razjasnila kalambura, da bi dosjetka u pleteru crteža i riječi postala cjelovitom. Čak i onda kada piše naoko korektnim standardnim hrvatskim jezikom, Puntarićeva je kajkavska provenijencija očita, a potpuno je svoj kada se služi isključivo zagrebačkom kajkavštinom…

Hrvoje Hitrec (iz teksta kataloga)

Felix u gostima
Skip to content