Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Petra Belc, Mladen Burić i Jurica Starešinčić nagradu „Veliki Brcko“ dodijelio je filmu KUKUSCHKA ruske redateljice Dine Velikovskaye uz sljedeće objašnjenje:
Fotografija i režija u ovom filmu suvereno vode gledatelja kroz pusti svijet pun začudnih prizora, pričajući dirljivu priču o dvije ptice koje uče o sreći. Sretan spoj s glazbenom pratnjom stvorio je jedinstven filmski doživljaj koji je ovo djelo nametnuo kao pamtljiv film visokog estetskog i dramaturškog dosega.

Žiri je dodijelio i specijalno priznanje:
Specijalno priznanje podijelit će dva djela koja zagovaraju poziciju i autentičnost nekomercijalne umjetnosti, i slobodu umjetničkog stvaralaštva, te svaki na svoj način ispisuju posvetu mediju filma podsjećajući nas na analogni filmsko-fotografski materijal koji se nalazi u ishodišnoj točki njegova nastanka. To su filmovi Španjolke Nate Moreno – ZLATNA MAČKA, i hrvatskog filmskog kritičara i redatelja Damira Radića – NIŠTA SE NE MOŽE VRATITI

Nagradu publike osvojio je austrijsko-francuski film EX TERRAT redatelja Reinholda Bidnera.

ČESTITAMO POBJEDNICIMA!!!!!

11. PSSST! Festival nijemog filma se održavao od 9. do 11.11.2017. kada je Centar za kulturu Trešnjevka bio okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

U natjecateljskom programu za glavnu nagradu “Velikog Brcka” i nagradu publike natjecalo se 25 suvremenih kratkometražnih filmova iz 15 zemalja s pet kontinenata.

Festival je prikazao i klasike iz zlatnog doba nijemog filma – tema je bila Film i grad, posjetitelji su mogli vidjeti ostvarenja Fritza Langa, G.W. Pabsta, W. Ruttmanna i drugih velikana u čijim se filmovima vide gradske teme, gdje je grad pozornica gegova, neuroze i tjeskobe modernog čovjeka.

Posebna pozornost posvećuje se i hrvatskoj nijemofilmskoj baštini. U suradnji sa Hrvatskim filmskim arhivom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva ove godine publika je vidjela kako je najvažniji hrvatski redatelj prve polovice 20. stoljeća, Oktavijan Miletić vidio Zagreb kroz svoje nadahnute dokumentarne filmove.

Festival se pridružio i proslavi stote godišnjice prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu prigodnom izložbom i prezentacijom poštanske marke posvećene Brcku.

Na matineji za djecu prikazano je 11 suvremenih dječjih nijemofilmskih ostvarenja. Videli smo i prvi egipatski nijemi film, kratku komediju iz 1923 godine.

Posebnost festivala je i živa glazbena pratnja vrhunskih improvizatora koji godinama oduševljavaju publiku svojim glazbenim izričajem. Ove godine su filmove pratili pijanist Vitomir Ivanjek, Sunrise Session i Kaplowitzi.

Do iduće godine PSSST! pozdravlja sve posjetitelje i filmofile.

SVEČANOM DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO 11. PSSST! FESTIVAL NIJEMOG FILMA

Posljednje iz kategorije: Film i video

Skip to content