foto: Redatelj Luka Čurčić prima VELIKOG BRCKA

Na ovogodišnjem PSSST! Festivalu nijemog filma, koji se od 6. do 8. studenoga održao u Centru za kulturu Trešnjevka, festivalsku nagradu Veliki Brcko žiri je dodijelio filmu „Stari posao“ redatelja Luke Čurčića. Nagrada publike odlazi u SAD – gledatelji su najboljim filmom ocijenili „Što vjeruješ da vidiš“ Davida Millsa.

Na natječaj je pristiglo više od 100 filmova, a u konkurenciju je ušlo 19 filmova iz devet zemalja. Pobjednik festivala, film „Stari posao“ je „dirljiv hommage ljudima koji su iza scene i čiji posao često ne primjećujemo. Autor ih ocrtava na topao, gotovo felinijevski način stvarajući finu minijaturu o svakodnevici, ali i suptilnu alegoriju prolaznosti života“ stoji u objašnjenju ocjenjivačkog suda natjecateljskog programa.

Na 8. PSSST!-u gledatelji su još jednom imali priliku uroniti u bogatstvo nijemofilmske baštine – remek-djela švedskog nijemog filma, filmove čuvenog Kinokluba Slavica. Prikazan je i novi francuski nijemofilski hit iz 2013. „Hrabri mališan“.

Projekcije su glazbenim improvizacijama pratili virtuozi Vitomir Ivanjek, Sunrise Trio te Kaplowitzi. Gledatelji su tako i ove godine mogli uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje je vodilo kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Festival se još jednom potvrdio kao međunarodno mjesto susreta ljubitelja filma i autora ove filmske forme.

 

 

 

Proglašeni pobjednici 8. PSSST!-a; Veliki Brcko Luki Čurčiću, nagrada publike Tedu Millsu

Posljednje iz kategorije: Film i video

Skip to content