24.10.2014., petak  u 18 sati /Projekcija filma “Otvoreni dijalog” i razgovor s redateljem filma i  psiho- terapeutom iz New Yorka  Daniel Macklerom/ Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
Preporučena donacija: 10,00 kn

Uvodno predavanje prilagođeno za potrebe struke i tribinu nakon filma vodit će Daniel Mackler MA socialwork, psychotherapist, filmmaker and writter,  međunarodni stručnjak u području inovativnih pristupa vezanih uz psihičko zdravlje, psihoterapeut s dugogodišnjim iskustvom provođenja individualne psihoterapije, autor  filma koji prikazujemo u sklopu programa, koji po drugi put gostuje u Zagrebu.

 Film o terapeutskom pristupu “Otvoreni dijalog” s dalekog sjevera Finske – programu koji trenutno dobiva najbolje rezultate na svijetu kod prvih psihotičnih epizoda – otprilike 85% potpunog oporavka, velikom većinom bez antipsihotika.

Dobrodošli su stručnjaci u području psihičkog zdravlja, osobe koje imaju poteškoća u psihičkim funkcijama (sa ili bez dijagnoze), članovi obitelji i prijatelji dijagnosticiranih osoba, socijalni radnici, djelatnici i volonteri organizacija koje pružaju razne oblike podrške na polju psihičkog zdravlja, aktivisti za ljudska prava, osobe koje zanimaju rubna psihička iskustva izmijenjenih i ekstremnih stanja svijesti kao aspekt osobnog rasta i razvoja, te svi ostali zainteresirani.

Osiguran je prijevod s engleskog jezika.

O pristupu:
“Otvoreni dijalog“ je inovativan pristup akutnim psihičkim krizama kojeg su razvili Jaakko Seikkula, Markku Sutela i njihov multidisciplinarni tim u Keropudas bolnici u Torniu, Finska.

Od svog početka u 80-im godinama prošlog stoljeća, provedeno je mnoštvo istraživanja Otvorenog dijaloga i njegovih rezultata s ranim psihozama. Prikupivši široku međunarodnu pozornost, rezultati su dosljedno pokazali da ovaj pristup u usporedbi s ostalim metodama liječenja smanjuje hospitalizaciju, konzumaciju lijekova i recidivizam. Otvoreni dijalog možemo shvatiti kao dvostruku zavojnicu koja umrežuje proces dijaloga, ili novi način psihoterapije, i integrirani sustav liječenja koji pruža skrb prvenstveno u zajednici. Osnovno sredstvoOtvorenog dijaloga je temeljito promijenjena verzija terapijskog sastanka. Nema zasebnih sastanaka stručnog tima na kojima bi se razgovaralo o “slučaju“, nego se sve rasprave i odluke o liječenju i hospitalizaciji donose pred svima prisutnima.Osnovna značajka ovog pristupa je odmak od neposrednog naglašavanja kako iskorijeniti simptome. Razgovor, tj. dijalog, nije “o“ osobi, nego je on način da “budemo s“ osobom i proživimo krizu zajedno.Rezultat svega toga je da je otvorena komunikacija postigla jedinstveni uspjeh pomažući ljudima da upravljaju početnim psihozama i drugim krizama, pouzdajući se manje u lijekove i hospitalizaciju.
Triler filma možete pogledati ovdje:
Otvoreni dijalog Triler
” title=”Otvoreni dijalog”>
Više o aktivnostima unutar projekta “psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka” možete pogledati na stranicama partnera na projektu: http://ludruga.hr/Nositelj projekta: Udruga Ludurga -100% ljudi
Projekt financira: Ministarstvo zdravlja, Gradski ured za zdravstvo , Gradski ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

CeKaTe vas poziva na film “Otvoreni dijalog” i razgovor s redateljem  filma psiho-terapeutom  Danielom Macklerom
Skip to content