Premijera Dramske skupine TNT CeKaTe-a, odrasli  “ Let iznad”/ 16.5.2015. u 20 sati / Dom kulture Prečko, Prečko 2a

Kako smo stvarali predstavu „Let iznad“

Ideja za našu predstavu „Let iznad“ samo je nadahnuta poznatim romanom, odnosno filmom jer je koncept predstave posve prilagođen našoj dramskoj skupini te je nastao kao rezultat kreativnih radionica koje su pomno vodili naša voditeljica dramske radionice Vesna Stilinović i suradnik za scenski pokret David Belas.
let-iznad-tnt-2015-311x450

Od improvizacije do predstave

Kroz improvizaciju i igru u scenskom prostoru voditelji Vesna i David uspješno su potaknuli svijet naše mašte te smo tako zajedničkim radom stvorili predstavu „Let iznad“, stupnjevito stvarajući pojedine likove i naposljetku gradeći scene. Pritom smo rado poslušali i dojmove ostalih sudionika na naše izvedbe nastojeći unaprijediti svoj scenski nastup. Osmero nas, tako različitih po dobi, životnom iskustvu i razlogu zbog kojeg pohađamo dramsku radionicu, a opet tako sličnih po želji i volji za stvaranjem i igrom, svaki utorak od 19 do 20.30, u skladu sa smjernicama i okvirima koje su postavljali naši voditelji, zaboravljali smo na svoje vanjske (društvene) uloge i stvarali smo nove – kazališne. A pritom smo u tome iznimno uživali!

Jeka slobode

„Let iznad“ nije samo smješten u ustanovu iz koje ne možemo slobodno izaći kad to poželimo, već prikazuje svijet borbe za prava i slobodu duha koja se odvija u usporednom, apstraktnom svijetu misli pojedinaca i skupine. Tijekom predstave naši likovi se skrivaju iza svojih navika iz prošlosti koje predstavljaju njihovi intimni predmeti bez kojih ne mogu zamisliti svoj život u ustanovi, a teško se nose s ključnim pitanjima o njihovom životu prije i razlogu dolaska u ustanovu.

U radnoj terapiji kroz igru odgovaramo na pitanja što za nas znači sloboda i pružamo rješenje i odgovore na naše unutarnje dileme i strahove te se zajednički borimo protiv svega što nas u našem unutarnjem svijetu sputava i napada.

Kulminacija predstave je uspjeh u borbi protiv svih onih koji ne poštuju čovjeka i njegovu potrebu za srećom i slobodom jer se unutarnja borba pretvara u onu stvarnu kad i oni koji vrše pritisak na slobodu drugih gube zdrav razum tražeći svoju bit. No, naši likovi i dalje su zarobljeni u svojim navikama, unutarnjim mislima i strahovima te je uspjeh borbe za slobodu i prava relativan.

Za većinu nas krug života se samo zatvara, a pojedinci postaju sjene grupe, odnosno društva, a naš glas za slobodom samo je jeka.

Edina Fajković

Vrijeme je, pali motore, letimo.

Likovi

Doktor – David Belas

Bolničar Ivanov – Ivan Pokrovac

Sara – Edina Fajković

Chiara – Ljiljana Blažinić

Teodora – Magdalena Ričko

Matija – Andrea Završki

Linda – Lea Grčić

Ema – Anamarija Šimunović

Emily – Ivana Vabušek

Plakat izradio – David Belas

Voditeljica radionice Dramskog studija TNT – odrasli: Vesna Stililnović

Suradnik za scenski pokret: David Belas

FOTOGRAFIJE S PROBE: 

let1

let2

let3

let4

let5

let6

let7

let8

let9

let10

let11

let12

let13

let14

let15

let16

let17

PREMIJERA PREDSTAVE u Domu kulture Prečko “Let iznad….” / 16. 5. / 20.00 / ulaz slobodan

Posljednje iz kategorije: Dom kulture Prečko

Skip to content