Projekcija dokumentarnog filma Daniel Macklera “Iscjeljujući domovi” i tribina studentica Socijalne pedagogije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u organizaciji Ludruge i Centra za kulturu Trešnjevka.

Fotografija : Romana Pozniak

Od supatnika do suputnika

U subotu, 8.2. u prostorijama Centra za kulturu Trešnjevka održana je tribina nazvana „Od supatnika do suputnika “. Cilj tribine bio je predstaviti alternativne načine liječenja i oporavka osoba kojima su dijagnosticirane psihičke poteškoće.

Sama tribina započela je prezentacijom studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. One su govorile o ulozi obitelji te podršci koju ona može dati. Obitelj ima važnu ulogu u pomaganju pojedincu da ozdravi i da se osjeća bolje. No, obitelj se ne gleda samo krvnom vezom. Možemo reći da su obitelj i ljudi koje pojedinac izabire, poštuje i voli. Njihova uloga je neizmjenjiva, jer mi, kao socijalna bića, najbolje funkcioniramo okruženi drugima.

Nakon prezentacije slijedio je prikaz dokumentarca „Healing Homes“ od Daniela Macklera. U dokumentarcu se govori o jednom švedskom modelu liječenja psihičkih poteškoća. Prijatelji (tako u dokumentarcu nazivaju ljude koji koriste ovu uslugu) se smještaju kod obitelji koje žive na farmama. Oni postaju članovi obitelji. Uz to, pružena im je i pomoć psihoterapeuta. Na taj način oni dobivaju priliku ponovno se izgraditi i suočiti sa svijetom. Kada bi smo u 2 rečenice trebali opisati glavnu pouku ovog dokumentarca, citirali bi stručnjakinju Therese iz dokumentarca: “ It’s about people, and… people. Giving love to people“ iliti „Radi se o ljudima, i … ljudima. Davanje ljubavi ljudima.“

Po završetku filma, posjetitelji su diskutirali o dokumentarcu i mogućnosti primjene takvog modela kod nas. Sve u svemu, bilo je to jedno veoma ugodno i produktivno druženje.

Nadamo se da ćemo na slijedećem susretu vidjeti i vas.

Studentice Socijalne pedagogije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta:
Mateja Gašparović
Marija Ranilović
Iva Šušak
Renata Tišler
Ivana Turibaka

Prezentaciju možete preuzeti ovdje  od supatnika do suputnika

preuzeto s stranice partnera na projektu http://ludruga.hr/iscjeljujuci-domovi-projekcija-filma-i-tribina/

 

Triler filma možete pogledati ovdje:
” title=”Iscjeljujući domovi”>

Izvještaj s tribine “Od supatnika do suputnika” i projekcije dokumentarnog filma Daniel Macklera “Iscjeljujući domovi”

Posljednje iz kategorije: Dom kulture Prečko

Skip to content