Izložba “Proljeće”- Klub Melisa/ 7. svibnja do 2. lipnja /Knjižnica Prečko, Slavenskoga 12
Otvorenje izložbe 7.svibnja 2014, srijeda u 17 sati
Knjižnica Prečko već tradicionalno, barem jednom godišnje, ugošćuje likovne amatere treće dobi, članove trešnjevačkog kluba MELISA. No, dok se dosad na grupnim izložbama predstavljao veći broj polaznika likovne radionice, proljetos je sva pažnja poklonjena nekolicini autorica: Branki Leskovar, Jasni Jukić, Vesni Korman i Ireni Jurković.

 

Iz predgovora  idejne začetnice Kluba Melisa i voditeljice likovne grupe:

“Glinu su u ruke prvi puta uzele prije 5, 6 godina. U radionici keramike okušale su se u izradi uporabnih i ukrasnih predmeta, zavoljele keramoskulpturu. S manje ili više uspjeha igrale se glazurama, eksperimentirale i otkrivale osobne prioritete. Družile se godinama s amaterima istih interesa, sudjelovale na grupnim izložbama. A potom, uz keramiku, zavirile i u svijet nekih drugih likovnih tehnika. Najnovija iskustva razmjenjivale su međusobno, otkrivajući nove izazove. U tijeku posljednje godine Vesna je krenula i na tečaj kiparstva, Branka se prihvatila kista i akvarela, Irena izrade nakita i slika od sušenog bilja. Jedino je Jasni svijet keramike i keramoskulpture ostao jedini medij likovnog izražavanja.

Na ovogodišnjoj izložbi dana je prednost novijim radovima.Uz neglazirane keramoskulpture pažnju gledatelja zacijelo će privući  Brankina  keramička zdjela valovitih linija , izrađena u raku tehnici, kao i Irenina raspjevana debeljuca. Glavni pečat izložbe dat će, međutim, sasvim osebujne slike od  osušenog bilja. Rezultat se preciznog, strpljivog rada Irene Jurković, ali i ogledalo njezina temperamenta i senzibilnosti.

Za razliku od toplih, smirenih cvjetnih aranžmana, ženski su likovi autorici širom otvorili vrata u svijet dosjetke i ekspresije, maštarije i šarenila. Šarmantne dame iz nekih prošlih ili naših dana, uhvaćene u pokretu ili u trenutku poziranja zaigranoj autorici, živopisne  su i dopadljive kolorističke senzacije. Očito je da su, sve bez iznimke,  omogućile Ireni da im podari svoj osobni biljeg  i da neizmjerno uživa u trenucima inspiracija i likovnog stvaranja.”

Voditeljica likovne  grupe Melisa
Gruda Špicer

    Irena Jurković- cvjetni motiv “Dama u crvenoj haljini”Irena Jurković

     

Izložba “Proljeće”
Skip to content