BRAINSTORMING ZA EU: PARTNERSKI PROGRAM ZA RAZVOJ PROJEKATA FINANCIRANIH IZ EU


Brainstorming za EU je partnerski program za razvoj projekata od interesa za trešnjevačku lokalnu zajednicu i civilno društvo, financiranih od strane Europske Unije i drugih inozemnih fondova (Erasmus+, EEA/NF, ESF i drugi). Program organizira odjel za Europske fondove Centra za kulturu Trešnjevka, a okuplja predstavnike organizacija civilnog društva i pojedince oko zajedničkog razvoja projekata – posebice u područjima inkluzije osoba s invaliditetom i ostalih marginaliziranih skupina, permakulturi, digitalnim tehnologijama, voluntarizmu i radu s mladima (ali i svim drugim područjima koje partneri utvrde kao relevantne) – u čemu odjel za EU fondove Centra za kulturu Trešnjevka ima višegodišnje iskustvo (od 2011. godine). Ovim programom ciljamo razviti komunikaciju s pojedincima organizacijama koje djeluju u lokalnoj zajednici, razviti nove projekte i partnerstva, te prenijeti znanje CeKaTe na druge aktere u lokalnoj zajednici kako bi zajedničkim snagama ostvarili manje i veće pozitivne projekte koji će unaprijediti kvalitetu života u lokalnoj zajednici i osnažiti inkluziju njezinih najugroženijih skupina. Zainteresirani se sastaju jednom tjedno te razvijaju zajedniček ili pojedinačne projekte. Usput šire mrežu partnera sposobnih za provedbu EU projekata. Više informacija i prijave na ihromatko@cekate.hr

Ovim programom, Odjel za EU projekte CeKaTe-a omogućuje neprofitnim organizacijama i pojedincima s područja Trešnjevke i Grada Zagreba:

  • savjetovanje i edukaciju o mogućnostima realizacije projekata financiranih iz EU fondova
  • pojedinačnu ili zajedničku/partnersku realizaciju projekata
  • podršku u tehnici, prostori i ljudskim resursima potrebnim za provođenje edukativnih i promotivnih programa
  • umrežavanje s akterima u lokalnoj zajednici, ali i međunarodno umrežavanje

Prijaviti se mogu neprofitne organizacije i pojedinci sa sjedištem na području Grada Zagreba (prednost imaju one s područja Trešnjevke)

Prijave su otvorene kontinuirano, a za sve prijavu i sve dodatne informacije obratite se voditelju odjela za EU projekte:

dr.sc. Ivan Hromatko

viši stručni suradnik za programe u lokalnoj zajednici

ihromatko@cekate.hr

 

PRIJAVNICA

Prijaviti se možete na poveznici: https://forms.gle/FsobBr81q3QDQUS1A 

ili u obrascu niže:


ISTRAŽIVANJE “ŠTO IMA NOVO U OVOM KVARTU BEZ GROBLJA I RODILIŠTA?” – ONLINE ISTRAŽIVANJE POTREBA U KULTURI LOKALNE ZAJEDNICE NA TREŠNJEVCI


Voditelj: dr.sc. Ivan Hromatko

Od srijede 13. siječnja 2021. godine pa kontinuirano tijekom cijele godine, Centar za kulturu Trešnjevka organizira online istraživanje potreba u kulturi lokalne zajednice na Trešnjevci – vrlo posebnom zagrebačkom kvartu kojeg je najbolje opisao legendarni Zvonko Špišić u njegovoj “Trešnjevačkoj baladi”. Osim što želimo saznati što ima nova u “ovom kvartu bez groblja i bez rodilišta”, ovim istraživanjem dajemo glas našoj publici i našoj lokalnoj zajednici, odnosno, omogućujemo Vam da sukreirate kulturni i umjetnički program CeKaTe-a tijekom cijele godine. Time ćete nam pomoći da prilagodimo naš program suvremenim društvenim, kulturnim, umjetničkim i tehnološkim kretanjima i ponudimo sadržaje koji su od interesa lokalne zajednice. Osim što će rezultati istraživanja biti javno dostupni na našoj internetskoj stranici (www.cekate.hr). Na kraju istraživanja izraditi ćemo istraživačku instalaciju u prostoru CeKaTe-a koja će prikazati rezultate istraživanja uživo, u prostoru CeKaTe-a (kao i na našoj Facebook i internetskoj stranici).

Za sva pitanja obratite se voditelju istraživanja na ihromatko@cekate.hr

 

SUDJELOVANJE

Sudjelovati u istraživanju možete klikom na linku ovdje -> https://forms.gle/dCNd7JzXS1MGjB3K7

ili ispunjavanjem upitnika u prozoru niže:

 

Online istraživanje potreba u kulturi lokalne zajednice na Trešnjevci

STUDENTSKA PRAKSA U CEKATE


Kao lokalni centar za kulturu i obrazovanje, CeKaTe redovito otvara svoja vrata studentima i studenticama, kao i onima koji žele volontirati na našim programima.

Tu priliku iskoristili su mnogi studenti i studentice kako bi ispunili obvezu prakse u sklopu svojih studija. Neki od tih su:

  • Sveučilište u Zagrebu
    • Filozofski fakultet u Zagrebu / Odsjek za pedagogiju / kolegij “Pedagogija slobodnog vremena”
    • Pravni fakultet / Studijski centar socijalnog rada / kolegij “Socijalni rad u organiziranju zajednice”

Tijekom višegodišnjeg edukacije studenata/ica na praktičnom radu, omogućili smo brojnim studentima socijalnog rada i pedagogije da steknu iskustvo i znanja vezana uz slobodno vrijeme i rad sa svim dobnim skupinama.

Neki od projekata koje su realizirali studenti/ce u suradnji s CeKaTe-om uključuju:

  • Upoznaj me: inkluzivni projekt studentica socijalnog rada

Ovaj pohvalni projekt osmisle su i provele studentice IV. godine Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu,
Franciska Pavičić, Tena Prodanović, Lucija Slukan i Anita Šoštarić, u sklopu kolegija “Socijalni rad u organiziranju zajednice”.

Studentice su svoj projekt posvetile senzibilizaciji lokalne zajednice Srednjaka prema gluhim osobama.

Projekt je rezultirao videom koji približava čujućoj i gluhoj publici poteškoće i diskriminaciju s kojom se susreće gluha osoba u svakodnevnom životu – iako su dokazano jednako sposobni i jednako vrijedni članovi društva.

Pogledajte video: Upoznaj me 


VOLONTIRANJE NA TREŠNJEVCI (VoLaNT)


Od 2018. godine, CeKaTe sistemski potiče volontiranje na kulturno-umjetničkim i obrazovnim programima koji se održavaju u CeKaTe-u, kao i volontiranje na dobrobit zajednice na Trešnjevci i u Zagrebu.

Program smo nazvali skraćenim nazivom “VOLANT”, koja u engleskom jeziku (engl. volant) označava biće sposobno za let, odnosno, biće koje ima otvorena krila i spremno je poletjeti, jer smatramo da volonteri radeći na dobrobit zajednice simbolički otvaraju krila – kako svoja, tako i onih s kojima rade i kojima pomažu.

Volontiranjem razvijamo svoje osobne sposobnosti, znanja i vještine, pomažemo drugima u zajednici i činimo život u zajednici kvalitetnijim.

CeKaTe održava programe za brojne kreativne i obrazovne programe sve dobne skupine, kulturno-umjetničke programe za profesionalce i amatere, te jednako važne programe uključivanja osoba s invaliditetom u kulturu ili promicanja ekološke svijesti i održivog razvoja. Također ostvarujemo višegodišnju međunarodnu suradnju i partnerstva kojima obogaćujemo profesionalnost stručnih suradnika, vanjskih suradnika, partnera i volontera, te kvalitetu života na Trešnjevci.

 

Stoga vjerujemo da će se u našem programu naći nešto za svakoga tko želi volontirati.

 

Za volontiranje na Trešnjevci se možete prijaviti preko Volonterskog centra Zagreb, odnosno, preko poveznice niže:

http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/pretrazivanje-projekata/projekt-3384/

ili na email

ihromatko@cekate.hr

 

Od pokretanja programa, naši trešnjevački volonteri su sudjelovali u programima:

Osim što su pomogli u realizaciji programa za djecu i odrasle, volonteri su sudjelovali u prikupljanju donacija – proizvoda za socijalnu samoposlugu Crvenog križa u Zagrebu

 

Za sve dodatne informacije i pitanja obratite se voditelju programa volontiranja u CeKaTe-u:

dr.sc. Ivan Hromatko

viši stručni suradnik za programe u lokalnoj zajednici

ihromatko@cekate.hr

Partnerski program CeKaTe: Brainstoming za EU, istraživanje potreba u kulturi, studentska praksa i volontiranje u CeKaTe-u
Skip to content