“Zvijezda” Irene Bausović

12. 7. / 21:00 / Cijeli svijet je pozornica / Atrij CeKaTe

Irena Bausović, glumica, lutkarica Zadarskoga kazališta lutaka izvest će 12. srpnja u 21. Sat predstavu „Zvijezda“ u atriju CeKaTea u sklopu Prvog ljetnog diskonta kulture.
– To je autorska predstava, i ona je moj diplomski rad iz premeta lutkarstva. Za nju sam dobila i niz nagrada za najbolju animaciju na više festivala, a nastupila sam čak i u Rusiji – kaže uoči predstave. Predstava se sastoji se od glume, pjesme i pokreta. Glavni lik uz glumicu je lutka Zijevalica, koja se budi nedovršena. Živa nedovršena lutka koja po uzoru na svoju kreatoricu želi biti zvijezda, a ne zna ni pjevati ni glumiti, no točno zna što želi biti – zvijezda. Kako tako i pošto po to, bez izbora mlada glumica priprema svoju lutku za život zvijezde, no ona se miješa njezin život, odnose, prijatelje i ljubavi.
Vrhunska gluma, interpretacije pjesama Celine Dion iz Titanika, te čudesno stvaralaštvo s lutkom, razlog su da večer provedete u hladovini atrija CeKaTea.

Evo što o svojoj predstavi kaže autorica:

– Motiv ove moje predstave je napraviti odnos glumac, lutka u kojem sam htjela pokazati kako glumac i ujedno lutkar imaju jednaku vrijednost, i zapravo radeći sa lutkom ima još veću. Radi se o predstavi u kojoj se lutka budi nedovršena, ja je izrađujem sama i ona tako polovično napravljena, bez tijela, samo glava, i bez nekih dijelova na licu se budi.

Budući da je ona bez oka, u cijeloj predstavi je pokušavam odgovoriti da se vidi jer znam da ne bi bila zadovoljna svojim izgledom ali na kraju se ipak vidi. Ja je na sve načine pokušavam razveseliti do trenutka dok se ne sjetim staviti joj naočale kada ona postaje jako sretna, svjesna da će ipak uspjeti biti zvijezda i prihvaća sebe takvu kakva je.

Zapravo, ta lutka je moj alter ego, koja polako u predstavi počinje kopirati moj način govora, moj način udvaranja dečkima da bi na kraju, budući da ima kreštav glas, ona otvara usta a ja pjevam umjesto nje. Lik lutke, koja je oživljela jako je komičan. Jako puno puta bude pretjerano iskrena a i obrazovanje joj nije jača strana, zna pobrkati pojmove, zna biti nestrpljiva i upadati u riječ, zna voljeti i osjećati tugu. Ljudima je najfascinantnije to što lutka ima skroz drugačiji glas od mene, dublji i iako ja i ona nastupamo zajedno, za jednim stolom, za vrijeme kad ona govori odnosno ja za nju svojim glasom ja nikako ne privlačim pažnju nego se dobiva osjećaj da se gleda dvije različite osobe.

Moj uzor je bio Neuville Trenton. Predstavu radim sama i ideja za predstavu je moja. Predstava se zove “Zvijezda” jer lutka koja se probudila nedovršena postaje zvijezda jer ja, iako je nedovršena i ružna, vjerujem u to da ona može uz moju pomoć i postati zvijezda – kaže Irena Bausović.

“Zvijezda” Irene Bausović
Skip to content