Anton Pavlovič Čehov KAŠTANKA

Ciklus gostujućih predstava iz drugih hrvatskih gradova nastavljamo virovitičkom i zadarskom “Kaštankom”. Malena je to jazavčarka čiji je skromni gazda stolar. Izgubila se, završila u cirkusu kao atrakcija, ali kad je spazila u publici svog staroga gazdu…

Predstava je podjednako zanimljiva i djeci i odraslima. Podjednako je i lutkarska i predstava na otvorenoj sceni s glumcima čija lica zrače nježnost, ljubav i pozornost.

https://www.youtube.com/watch?v=Ypr7lbNqFLA

Čovjekov najvjerniji prijatelj

Kaštanka je jedna od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča i odlikuje se glavnim kvalitetama koje obilježavaju i ostatak njegova opusa, a to su prvenstveno duboko razumijevanje ljudske psihe i atmosfera koja čitatelja neodoljivo uvlači u Rusiju na prijelazu iz devetnaestoga u dvadeseto stoljeće. Kaštanka je doista obilježena snažnim ruskim koloritom, ali istodobno je i univerzalna pripovijest o ljubavi, odanosti i odgovornosti.

Čehov je slavan satiričar društva, a u ovoj priči bespoštedno prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekova najboljeg prijatelja: psa. Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet nazire se u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Treba hranu i toplinu, ali i ljubav. Upravo zato što promatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, čitatelja/gledatelja izaziva da se zapita koliko je čovjek ljubavi sposoban pružiti i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava.

Kaštankin svijet prvenstveno je svijet mirisa (mirisa piljevine, blata, čaja, votke, mesa), ali najvažniji orijentir njezina postojanja je gazda. On je središte njezina svijeta, izvor sigurnosti i pripadnosti. Za to se psić odužuje bezrezervnom ljubavi koja jednako strpljivo prihvaća i milovanja i udarce, i tepanje i psovke. Kada se izgubi i na koncu udomaći kod novoga „gazde“, cirkusanta koji nastupa s uvježbanim životinjama, Kaštanka će se naći u dvojbi: je li bolji gazda koji te ne tuče i hrani, ali uvjetuje svoju ljubav, ili je bolji grub, nepredvidljiv i nepouzdan gospodar koji te voli bezuvjetno, ali „na svoj način“. Dvojba je to u kojoj se nijedan čovjek ne bi volio naći, a Čehov traži da porazmislimo u čemu smo gori od psa, trebamo li se katkad ugledati u pseću ljubav ili ipak prestati ljubavlju nazivati široku paletu odnosa temeljenih na patnji i neslobodi.

Petra Mrduljaš

redateljica: Vjera Vidov
asistentica redateljice: Sara Lustig
autorica dramatizacije: Petra Mrduljaš
scenografkinja: Natalija Burnos
kostimografkinja: Natalija Burnos
oblikovateljica lutaka: Natalija Burnos
asistent oblikovateljice lutaka: Krešimir Tomac
skladatelj: Igor Karlić
oblikovatelj svjetla: Frane Papić

glume:
Sara Lustig
Dominik Karakašić
Irena Bausović
Goran Vučko

 

Anton Pavlovič Čehov KAŠTANKA

 

Kritika “Kaštanke” u Kazaliste.hr

VEČERNJA SCENA: 18. 1. / 19.00 / A. P. Čehov: KAŠTANKA / Kazalište Virovitica & Kazalište lutakaka Zadar / dob 11+
Skip to content