Po lojtrici dol, pa po Laščini gor!

25. 7. / 20:30 / Ivan Bauer: / Po lojtrici dol, pa po Laščini gor / emitiranje radio-komedije i razgovor s autorom / za odrasle / ulaz slobodan

 

Vrhunsko znalac jezika, sociolingvist, zagrebački pisac, zagrebačkih ulica…. Napisao je niz komedija za Dramski program Hrvatskog radija. Lani započetu suradnju, kada smo emitirali njegovu komediju “Eldorado” na Prvom ljetnom diskontu kulture,  nastavljamo emitiranjem najnovije radio-dramske komedije u hladovini dvorišta Centra za kulturu Trešnjevka, u trenutku kad se dan pretvara u noć i kad povjetarac hladi srca zagrijana za svoj grad, za osmijeh i za komedije Ivana Bauera. Riječ je o radio-komediji premijerno emitiranoj 3. veljače ove godine: Po lojtrici dol, pa po Laščini gor! Razgovor o radio-drami, komediji i o Ivanu Baueru, njegovu djelu, o Zagrebu nekoć i danas vodit će Anita Končar, glasnogovornica CeKaTea, a s autorom će razgovarati i stručna suradnica Ana Marija Meniss, koja organizira tu večer… Ivan Bauer u svojim komedijama njeguje zagrebački kajkavski govor i mentalitet, njegove su komedije urbane, vesele, ali i sjetne prema svijetu koji polagano nestaje i postaje povijest. Dosad ih je postavljeno na Hrvatskom radiju 27. Njegovi su junaci Zagrepčani srednje i starije dobi, teme su iz svakodnevnog života.

“Pišem zagrebačkom kajkaštinom kako bih ostavio što vjerniji dojam. Moje komedije nisu satire, nema u njima politike i nema svakodnevnih klišeja”, kazao nam je autor i dodao kako često upozorava glumce na pravilne naglaske, jer je sve manje onih koji znaju govoriti kajkavski,  a osobito urbanu zagrebačku kajkavštinu.

Ivan Bauer objavio je i knjigu drama u nakladi zagrebačkoga “Durieuxa” pod nazivom: “Onak među nama”! Citiramo recenziju knjige s portala nakladnika:

“Junaci Bauerovih komedija plivaju u svom društvenom stratumu koji im pisac nudi poput riba u vodi, dapače, vidljiva je suptilna veza jezika i komične zbilje koja nastaje u autorovu tekstu. Jednom riječju, Bauer nije strogi satiričar društva i kritičar moralnih posrnuća svojih junaka, nego nadahnuti tvorac komedije situacije u kojoj svaki od njih otkriva različita lica vlastita karaktera. Moglo bi se reći kako autorov uspjeh proistječe iz poznavanja naravi ljudi svog okruženja koji postaju modeli tvorbe junaka komedija. No, biti blizu ljudima ne znači i poznavati ih, a još je teže njihovo humorno ozračje sačuvati i oplemeniti u književnosti. Baueru to uspijeva možda i stoga što se ne odvaja od narativne razine vlastitih junaka i njihova shvaćanja životnih iskušenja. Bez obzira koliko bila naizgled trivijalna ona obilježavaju svakodnevnicu života koja sitne tragedije pretvara u farsu ili ih sublimira humorističkim egalitarizmom.”

Knjigu drama Ivana Bauera "Onak, među nama" objavio je 2004. godine zagrebački nakladnik Durieux, ali komedija "Po lojtrici gor, po Laščini dol" novijeg je  datuma.

Knjigu drama Ivana Bauera “Onak, među nama” objavio je 2004. godine zagrebački nakladnik Durieux, ali komedija “Po lojtrici gor, po Laščini dol” novijeg je datuma.

Produkcija: Hrvatski radio – Dramski program, TNT

Autor:  Ivan Bauer

Urednica: Katja Šimunić

 Redateljica: Jasna Mesarić

Glume: Biserka Ipša, Slavica Jukić, Franjo Jurčec, Pero Juričić, Željko Konigsknecht

VEČERAS: Ivan Bauer na Ljetnom diskontu kulture / 25. 7. / 20:30 / ulaz slobodan
Skip to content