Edward Albee. "Zoološka priča", Umjetnička akademija Osijek, Teatar na Trešnjevci Zoološka priča

18. 7. / 20:30 / samo za odrasle

Dvojica mladića. Ne poznaju se. Jedan ima nož, obojica imaju svoju priču. Tko će preživjeti susret s drugim i sa samim sobom? Suradnju s Umjetničkom akademijom u Osijeku otpočinjemo predstavom „Zoološka priča“ koja je nastala kao ispit druge godine preddiplomskog studija glume na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pod mentorskim vodstvom Zijada Gračića i Majkla Mikolića.

Zoološka priča, TNT/UAOS

Priča je to o čovjeku naviknutom na samoću, koji započinje razgovor sa drugim čovjekom na klupi u Central parku u New Yorku, i na kraju ga nagovara da sudjeluje u činu nasilja.
Kombinirajući realistično i elemente apsurda, Albee je napisao kratak ali slojevit komad koji se bavi problemima ljudske izolacije, usamljenosti, klasne diferencijacije. On se fokusira na potrebe ljudi da prihvate i razumiju međusobne razlike.

„Zoološka priča“ postala je omiljena na sveučilištima, u malim kazalištima i nastavila šokirati te duboko djelovati na publiku širom svijeta. Ulat je diskontnih deset kuna.

 

 


Edward Franklin Albee III

Edward Albee, američki dramatičar

(rođen 12. ožujka 1928.) američki je dramatičar glasovit po dramama „Zoološka priča“ (The Zoo Story, 1958.), Tko se boji Virginije Woolf (Who’s Afraid of Virginia Woolf?, 1962, po kojem je snimljen i čuveni istoimeni film s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom u glavnim ulogama i po dramatizaciji propalog mjuzikla „Doručak kod Tifanija“ (Breakfast at Tiffany’s) po kultnom uspješno ekraniziranom romanu Trumana Capotea (1966.)

Rane su drame pod utjecajem teatra apsurda Samuela Becketta, Eugène Ionesca i Jeana Geneta. Albee nastavlja eksperimentirati u novijim dramama, poput primjerice u drami „The Goat: or, Who is Sylvia?“ (2002).
Više na stranicama: Edward Albee/ Wikipedija

LJETNI DISKONT KULTURE / PREDSTAVA E. Albee: Zoološka priča / 18. 7. / 20:30
Skip to content