Financira Gradski Zagreb: Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Festival društvenih igara (FDI)

27. i 28.1005.2023. godine


u Centru za kulturu Trešnjevka i caffe baru Crni mačak (Terrible Creations d.o.o.). Program u Centru za kulturu Trešnjevka više je posvećen djeci i roditeljima, odnosno, obiteljskom igranju društvenih igara, dok je program u Crnom mačku više posvećen odraslim ljubiteljima društvenih igara – te onima koji će to tek postati!
 
Već prve godine osiguran je bogat i međunarodan program stručnih predavanja, radionica, igraonica te natjecateljskih kvizova – za sve dobne skupine!
Od entuzijasta početnika do profesionalca, na FDI-u, svi će pronaći nešto za sebe: od učenja uloge društvenih i logičkih igara u odgoju djece, preko 3D oblikovanja i printanja igara, pa sve do praktičnog učenja kako razviti svoju igru ili scenarij za Live Action Role Playing!
 
Program u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) sastoji se od stručnih predavanja i igraonica namijenjenih djeci, roditeljima i obiteljima – koji će osim zabavnih igara moći naučiti brojna vrijedna znanja o ulozi društvenih igara u odgoju i obrazovanju (više detalja u programu niže). Na taj način razvijamo scenu društvenih igara i omogućujemo da se u njih zaljube i oni koji do sada nisu – promoviramo društvene igre u svim uzrastima!
 
Program Terrible Creations, koji će se održati u njihovom kafiću Crni mačak (Mesnička 22) biti će posvećen više odraslima i stručnjacima koji uživaju u društvenim igrama. Od brojnih predavanja i tribina, ističemo međunarodno gostovanje Nándora Laklia, suosnivača Parallel Worlds Foundation iz Mađarske (više detalja u programu niže).
 
Također ističemo after party koji će se održati oba festivalaks dana, u Crnom mačku, do 02h!
Svi su dobrodošli!
 
Ovakav festival ne može proći bez puno kvalitetnog igranja i kvizova za sve generacije (od najmlađe do najzrelije dobi), pa će posjetitelji moći sudjelovati i uživati u 2 kviza i čak 14 radionica i igraonica!  Stoga možemo reći da će program biti jednako koristan roditeljima, obiteljima i djeci koliko i profesionalcima i entuzijastima koji žive od i za društvene igre. 
 
Uključi se, igranje (ni)je zarazno!
 
#FDI_zagreb

 

 

LOKACIJE FESTIVALA

 

 


RASPORED


Preuzmite program u PDF-u: FDI 2023 program subota i nedjelja

Preuzmite program u PDF-u: FDI 2023 program subota i nedjelja


Preuzmite program u PDF-u: FDI 2023 program subota i nedjelja


REZERVACIJE

 

Kako bi osigurali svoje mjesto na festivalu, molimo da ispunite obrazac za rezervacije.

Mjesta se popunjavaju prema vremenu primitka rezervacije, te Vas molimo da ih ispunite čim prije moguće.

Moguće je rezervirati mjesto za više/sve programe odjednom.

 

OBRAZAC ZA REZERVACIJE dostupan je ovdje -> na linku

ili niže u obrascu:

 


PROGRAM FESTIVALA


Bogat program održati će se u subotu i nedjelju 27.-28.5.2023. godine u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) i caffe baru Crni mačak (Mesnička 12).

Festival društvenih igara

Subota, 27.5 – CeKaTe

Učionica 1

10 – 11 h Dorijan Strnad: Kako uvesti dijete u igru

11 – 12 h Goran Dimić: Igre uloga u odgoju: RPG za djecu

12 – 13 h Bojan Branisavljević: Korištenje logičkih igara, igara na ploči i role-play igara u radu s (darovitom) djecom

13 – 14 h Patricija Pešut Bosanac i Denis Spahić: Osnove 3D oblikovanja i printanja za igre i igranje

Učionica 2

10 – 12 h Slavica Farkaš: Čiri-biri-bajka (igraonica)

13 – 14 h Udruga Talus: Igrom do znanja

Plato ispred CeKaTea

10 – 13 h Ivana Gucek: Star Fest. Tisuću želja za bolje sutra

Terasa CeKaTe

12 – 13:30 h Goran Dimić i Dorijan Strnad: Alkimirova kuća (igraonica)

Subota, 27.5. – Crni mačak

Tavern

16 – 17 h Pustoroli: Jednominutne igre

17 – 18 h Udruga Talus: Mala radionica igranja

18 – 20 h Zrinka Znidarčić: Pathfinder

Room of Requirement

16 – 20 h – Igraonica: D&D OneShot by Realms Long Forgotten

Dungeon

16 – 17 h Ema Perišić Švigir: Thinking outside the room – igrifikacijom do dizajniranja nezaboravnih iskustava

17 – 18 h Udruga Igranje: Kako napraviti i izdati igru u Hrvatskoj?

18 – 19 h Nandor Laklia: Game Design for Museums: How to make the Bronze Age come alive?

19 – 20 h Okrugli stol: Kako razvijati scenu društvenih igara?

20:30 – 21:30 h Matija Mihoković: Kviz o popularnim društvenim igrama

22 – 02 h Afterparty


Nedjelja, 28.5 – CeKaTe

Učionica 1

10 – 10:30 h Ena Čavar: Upoznajte Dungeons & Dragons u pola sata

10:30 – 11 h Luka Skukan: Powered by the Apocalypse

11 – 12:30 h Srećko Stojević: Brzo, prljavo, jeftino – Kako stvoriti svijet za igru

12:30 – 13:30 h Miroslav Wranka: Što je LARP i kako ga početi igrati?

Učionica 2

12 – 14 h Matija Mihoković: Napravi igru u sat vremena i odmah ju isprobaj!

Plato ispred CeKaTea

10 – 13h Ivana Gucek: Star Fest. Tisuću želja za bolje sutra

Terasa

10 – 11:30 h Goran Dimić i Dorijan Strnad: Alkimirova kuća (igraonica)

11:30 – 13 h Jessie Goldman: Apstraktne avanture u veličanstvenoj geometriji (igraonica)

Nedjelja, 28.5. – Crni mačak

Tavern

16 – 17 h Dubravko Kezić Duc: O evoluciji i Evoluciji

17 – 18 h Una Mikac, Ivan Živanović, Dražen Bičanić: Igrom do znanosti – kako igrama približiti psihologiju kao znanost

Gallery

16 – 20 h Pustoroli: D’n’D

Dungeon

16 – 17:30 h Lana Cirkveni: Kako početi igru?

17:30 – 19 h Karlo Čaić: Kako voditi igru?

20 – 21 h Matija Mihoković: Kviz o popularnim društvenim igrama

21 – 24 h Afterparty


DETALJNIJE O PROGRAMIMA I SUDIONICIMA


Predavanja


SUBOTA 27.5.2023

 

Dorijan Strnad – Kako uvesti dijete u igru (CEKATE: PREDAVANJE, 27.5., 10 – 11 h, Učionica 1)

Onima koji se vole igrati i htjeli bi svoj hobi podijeliti s djecom, ovo će predavanje ponuditi savjete kako djecu zainteresirati i pomoći im da se uključe u igru s odraslima. Fokus će biti na društvenim igrama i igrama uživljavanja u uloge. Dorijan Strnad magistar je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Tijekom fakulteta posvetio se igrama uživljavanja u uloge za djecu kroz završni i diplomski rad. Uz to bavio se dramskom pedagogijom. Pomogao je organizirati i sudjelovao je u tri simpozija dramskog odgoja. Nakon završenog pripravništva u dječjem vrtiću počeo je raditi kao slobodni dizajner igara čime se i trenutno bavi. U slobodno vrijeme igra i proučava razne vrste igara.

Goran Dimić – Igre uloga u odgoju: RPG za djecu (CEKATE: PREDAVANJE, 27.5., 11-12 h, Učionica 1)

Mogu li se RPG igre koristiti u odgojne svrhe? Naravno da mogu!  Ako vas zanima kako, poslušajte ovo predavanje o upotrebi igara uloga kao edukacijsko sredstvo za najmlađe uzraste. Saznajte kako, zašto i koji su to primjeri na svjetskoj i hrvatskoj RPG sceni. Goran (poznat i kao Flo) je 40 godišnji entuzijast RPG igara, SF&F-a, stripova, misterija i borilačkih vještina. Ponekada se pojavljuje kao voditelj čudnih predavanja u liku Gorgorona, dok u dnevnom životu radi kao odgojitelj predškolske djece, tj. striček u vrtiću.

 

Bojan Branisavljević – Korištenje logičkih igara, igara na ploči i role-play igara u radu s (darovitom) djecom (CEKATE: PREDAVANJE, 27.5., 12-13 h, Učionica 1)

U udruzi “Vjetar u leđa” redovno koriste igre u radu s djecom. Imat ćete prilike čuti više o tome zašto su igre dobar alat za to, s naglaskom na korištenje tehnika role-play igara u obrazovne svrhe. Bojan je psiholog i specijalist za obrazovanje darovitih. Zaposlen je kao stručni suradnik u dječjem vrtiću i voditelj radionica za darovitu djecu i edukacija za stručnjake na temu darovitosti u udruzi „Vjetar u leđa“. U radu u predškolskom sustavu koristi različite logičke i društvene igre za rad s djecom, a uži profesionalni interes mu je rad s darovitima uz korištenje role-playing igara u obrazovne (ali i druge) svrhe.  U privatnom životu je, uz ostalo, pasionirani igrač igara na ploči i dugogodišnji igrač/voditelj raznih role-playing igara.

Patricija Pešut Bosanac i Denis Spahić – Osnove 3D oblikovanja i printanja za igre i igranje (CEKATE: PREDAVANJE, 27.5., 13 – 14 h, Učionica 1)

Zahvaljujući napretku tehnologije 3D printanja otvorio se niz novih mogućnosti kreativnog razvoja i korištenja društvenih igara u svim njihovim pojavnim oblicima. Imat ćete priliku upoznati se s prvim koracima na putu prema svladavanju 3D oblikovanja i pripremi za printanje u ZBrushu te samog 3D printanja. Patricija je umjetnica s diplomom Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji (multimedijalni smjer kiparstva). Ima iskustva s 3D modeliranjem za printanje i video igre, fotografiranjem i obradom fotografija, snimanjem, grafičkim prijelomom i još puno toga, što će rado podijeliti s vama. Denis je mladi entuzijast, zadivljen 3D tehnologijom i mogućnostima koje nudi. U tvrtci Cybertale Workshop bavi se izradom, printanjem i bojanjem 3D modela, printanja tih modela i bojanje istih. Također izrađuje rekvizite za cosplay i druge svrhe.

Panel: Igrom do znanja (CEKATE: PANEL, 27.5., 13 – 14 h, Učionica 2)

Board games i trading card games prvenstveno su zabava i oblik socijalizacije, ali mogu poslužiti i za edukaciju koja ne opterećuje, već dolazi kroz druženje i zabavu. Pokazat ćemo kakve i koje igre mogu biti korištene u edukativne svrhe, u osnovnoj i srednjoj školi, a kasnije u razvoju naprednog i kritičkog razmišljanja. Panel je namijenjen djeci, roditeljima i djelatnicima obrazovnih ustanova.  Andrej Knapić ima 34 godine, po struci je inženjer kriznog upravljanja koji se trenutno se bavi IoT tehnologijama u jednoj hrvatskoj IT tvrtki.  Modernim društvenim igrama se počeo intenzivnije baviti prije dvadesetak godina, u srednjoj školi. Do tada je igrao misaonu igru Go, osvajajući domaće i međunarodne turnire u svojoj kategoriji od nižih razreda osnovne škole.  U kolekciji ima preko 500 naslova modernih društvenih igara, od kojih neke nikad nije ni otvorio, a kamoli pročitao i naučio pravila ili odigrao partiju.  Cilj mu je, kao i udruzi Talus, približiti društvene igre drugima i pokazati im kako nije sve u Čovječe, ne ljuti se ili Monopolyu.  Željko Nagy ima 32 godine. Predsjednik je udruge Talus i radi u trgovini Carta Magica, gdje je zadužen za organiziranje evenata i logistiku.  U kolekciji ima oko 50 društvenih igara, čemu je pridodao i zbirke s više od 20 tisuća karata za Yu-Gi-Oh i Magic the Gathering. Sav asortiman društvenih i kartaških igara na raspolaganju je korisnicima udruge te u svakom trenutku se može zaigrati nešto zavisi o interesu. 

Ema Perišić Švigir – Thinking outside the room – igrifikacijom do dizajniranja nezaboravnih iskustava (CRNI MAČAK: PREDAVANJE, 27.5., 16 – 17 h, Dungeon)


Kratki vodič kroz igrifikaciju, što sve možemo igrificirati i kako uz pomoć igre dizajnirati nezaboravno iskustvo na primjeru projekata koje je radio tim escape rooma Enigmarium. Rođena i odrasla na Gornjem gradu u Zagrebu, Ema se već kao mala zaljubila u priče o vješticama koje je nisu strašile nego inspirirale (vjerojatno je tome doprinijelo i odrastanje uz dvije strašne starije sestre). Vijugave gornjogradske ulice odvele su je u Klasičnu gimnaziju gdje je naučila što treba reći kako bi te kasnije prozvali vješticom (i to na bar dva mrtva i dva živa jezika). Daljnja potraga za znanjem i vješticama odvela ju je na Filozofski fakultet na studij kroatistike i južne slavistike, no zaključila je kako ipak nema još dovoljno jake moći da se s time ulovi u koštac pa je završila na instrukcijama kod najpoznatije zagrebačke vještice – Barice Cindek u escape roomu Enigmarium. Svoju profesionalnu vještičju karijeru započela je u escape roomu Enigmarium Zagreb, prvo kao gamemasterica, a potom kao voditeljica i vlasnica. Uživa u svim vrstama igara, pub kvizovima, suvlasnica je vječno premale police za board gameove i ponosna je pseća mama.

 

Udruga Igranje: Kako napraviti i izdati igru u Hrvatskoj? (CRNI MAČAK: PREDAVANJE, 27.5., 17 – 18 h, Dungeon)

Doznajte iz prve ruke što je sve potrebno kako bi izradili i vlastitim sredstvima izdali igru u Lijepoj našoj. Bit će govora o izazovima s kojima ćete se suočiti tijekom tog procesa, kao i koliko bi vas to moglo koštati. Žarko Pintar je u doticaj s ozbiljnijim društvenim igrama došao prije nekih 25 godina zahvaljujući igri Tikal. Iz toga je izrasla udruga Igranje, koja ove godine obilježava deset godina postojanja. Nedavno je otvorio obrt koji se bavi izdavanjem lokaliziranih kriminalističkih igara i modernih hrvatskih društvenih igara.

 

Nandor Laklia – Game Design for Museums: How to make the Bronze Age come alive? (CRNI MAČAK: PREDAVANJE, 27.5., 18 – 19 h, Dungeon)

Join me for a talk on Game Design for Museums, where I will reveal how to bring history to life through games. With a special emphasis on board games, larps and gamification, I’ll share my journey of creating interactive experiences for cultural institutions. Learn from my experience and discover the pitfalls to avoid when collaborating with museums. Join me as we explore how to make the Bronze Age come alive through game design. Nándor is a founder, curator, experience and game designer at Parallel Worlds Foundation in Budapest, Hungary.  Nándor’s background blends tourism experience design and game design with a focus on cultural heritage and history. He is passionate about creating connections in different worlds through stories and games.  In the past 10 years, he designed and co-created historical & educational tour experiences and immersive & participatory games. With his background in law, he became the curator of the Parallel Worlds Foundation. He studied experience design at the College of Extraordinary Experiences. He is also a tour leader for Viking Cruises.

Ivan Hamarić (panelist) (CRNI MAČAK: PANEL, 27.5., 19 – 20 h, Dungeon)

Ivan je dizajner društvenih i video igara iz Zagreba. Od objavljenih igara koje je voljan priznati izdvaja Ozaiko, malu foto slagalicu za iPad, i Mix-The-Mutts, društvenu igru za djecu u izdanju Galison/Mudpuppy. Član njemačke i francuske asocijacije dizajnera igara, čest mentor mladim i manje mladim dizajnerima, lako ga se nađe na većini značajnih konvencija društvenih igara po Europi. Trenutno priprema izdavanje nekoliko svojih društvenih igara i surađuje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

Filip Neduk (panelist) (CRNI MAČAK: PANEL, 27.5., 19 – 20 h, Dungeon)

Filip je diplomirao na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu, ali je primarno radio u industriji igara u zadnjih deset godina. Izdao je društvene igre, Goblins inc. (2012.) i Adrenaline (2016.), Adrenaline: Team Play DLC (2018.) i Sanctum (2019.) za izdavača Czech Games Edition (CGE). Radio je i kao artist ili dizajner za nekoliko domaćih studija, Shot First, LGM, Binx, Amalgam Games. Od video igara izdao je Igru “Eyes in the Dark ” za Gearbox Publishing na kojoj je radio kao lead artist i game designer.

 

NEDJELJA 28.5.2023

 

Miroslav Wranka Siro: Što je LARP i kako ga početi igrati? (CEKATE: PREDAVANJE, 28.5., 12:30 – 13:0 h, Učionica 1)
Onima koji ih još nisu probali igre s uživljavanjem u uloge (LARP) mogu djelovati kao prilično izazovne i zahtjevne. Ipak, u njima može sudjelovati praktično bilo tko, ponekad uz minimalnu pripremu. Upoznajte čarobni svijet LARP-a, doznajte kako se možete priključiti već danas. Siro je dizajner igara i suosnivač tvrtke Terrible Creations te voditelj programa u gamerskom kafiću Crni mačak. Fokus mu je na igrama s uživljavanjem u uloge (LARP), ali nisu mu mrske ni društvene igre na ploči, niti računalne igre. Inače je slobodni novinar, najčešće piše o tehnologijama i biznisu (ponekad i o igrama). 

Dubravko Kezić Duc – O evoluciji i Evoluciji (CRNI MAČAK: PREDAVANJE, 28.5., 16 – 17 h, Tavern)

Pričati ćemo o evoluciji (biološkoj) i o Evoluciji (igri), kao i edukativnom aspektu obje. Nakon toga možda i zaigramo Evoluciju pa nakon toga još malo poričamo o obje evolucije. Očekujemo živahnu raspravu o popularnoj temi evolucije, edukacije i evolucije edukacije. Duc je već toliko dugo u geek zajednici da je posijedio i da mu je narasla brada. Nije baš siguran koliko to ima veze s bivanjem geekom. Osim toga je znanstvenik, otac, doktor znanosti, game master i još koješta. Trenutno se bavi edukacijom u prirodi po metodi Outward Bound i europskim projektima. 


Una Mikac, Ivan Živanović, Dražen Bičanić: Igrom do znanosti – kako igrama približiti psihologiju kao znanost (CRNI MAČAK: PREDAVANJE, 28.5., 17 – 18 h, Tavern)

Koliko ima psihologije u igrama i igara u psihologiji? Pregled psihologije kroz društvene igre ponudit će nam trojac koji studira i podučava psihologiju. Una, Dražen i Ivan su psiholozi (ili će to uskoro postati) koji pokušavaju shvatiti statistiku kako bi shvatili igre i kako bi shvatili ljude. Kad ne studiraju ili podučavaju psihologiju, najviše vole igrati društvene igre i stvarati nove, a ni čitanje, SF i fantasy nisu im strani.

Radionice i igraonice


SUBOTA 27.5.2023

Matija Mihoković: Izradite vlastitu igru u sat vremena (i odmah ju isprobajte!) (CEKATE: RADIONICA, 27.5., 12 – 14 h, Učionica 2)
Želite igru u kojoj ćete s  igrati glavnu ulogu? Dođite i napravite svoju avanturu! Naučite kako napraviti vlastitu mini igru s uživljavanjem u uloge za samo sat vremena I odmah ju isprobajte! Ne znate ništa o tome?  Nikad niste igrali igre s uživljavanjem u uloge?  Odlično – dođite i naučite! Jedini uvjet: morate biti stari barem 12 godina. Matija je dizajner igara i suosnivač tvrtke Terrible Creations te voditelj poslovanja u gamerskom kafiću Crni mačak u Zagrebu. Bavio se glumom i kazališnom režijom, a posebna strast su mu društvene igre na ploči. 

Igraonica: Čiri-biri bajka (CEKATE: IGRAONICA. 27.5., 10 – 12 h, Učionica 2)

Čiri-biri bajka je kooperativna društvena igra pripovijedanja u kojoj je cilj osmisliti i ispričati vlastitu bajku. Bajkovite ilustracije na elementima igre potiču djecu na maštu i kreativnost. Svaki potez u igri mora biti prepričan na glas pa djeca vježbaju izražavanje i govorno-jezične vještine. Slavica Farkaš Šimeg je magistra vizualnih komunikacija i ilustratorica koja iza sebe ima niz uspješnih projekata u području grafičkog dizajna i ilustracije. Specijalizirala se za dječji dizajn i 2016. godine osmislila društvenu igru Čiri-biri bajka. 


Igraonica: Alkimirova kuća (CEKATE: IGRAONICA, 27.5. 12 – 13:30 h, Terasa i 28.5., 10 – 11:30 h, Terasa)

(troje do deset djece stare između pet i deset godina, do 90 minuta)

Nestao je poznati alkemičar Alkimir. Nitko ne zna gdje je. Jako je važan čovjek jer je pripremao sve lijekove za selo Trolist. No, u njegovom su se laboratoriju često događale čudne, čudne stvari… Molimo vas, hrabre junakinje i hrabri junaci, pomagajte! Alkimirova kuća je kombinacija tabletop igre i LARP-a, namijenjena djeci staroj između pet i deset godina. Tijekom igre će postati smiona družina pustolova kojoj će trebati domišljatosti i spretnosti kako bi vratila Alkimira kući.

 

Radionica: Star Fest – Festival tisuću želja (CEKATE: RADIONICA 27.5. i 28.5.2023 10-13:00, Plato ispred)

Želje, snovi i nada – gotovo svi ljudi širom svijeta dijele ovu univerzalnu ideju koju svi mi moramo ispuniti. Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! U Japanu, odakle
je krenula želja, festival Tanabata se tradicionalno slavi od 755g. Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu i pomognemo osobama sa invaliditetom da na zabavan i kreativan način potaknu i druge na stvaranje novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo. Drugim riječima, radi se o „feel good“ programu, tj. opuštajućem programu koji će nam skrenuti fokus s aktualnih problema na želje o budućnosti kakvu želimo za sebe, svoje bližnje, za svijet i za prirodu. Osmišljen na osnovu stoljetne japanske tradicije prizivanja dobrih želja (ispisivanjem želja na papir i vješanja papirića na drvo), ovaj program donosi mir i inkluzivno djelovanje. Vodi Ivana Gucek.

 

Igraonica: Jednominutne igre (čekamo još opis) (CRNI MAČAK: IGRAONICA, 27.5., 16 – 17 h, Tavern)

Pustorolli su skupina prijatelja koji vlastite avanture i priče dijele na svom (zasad) malom kanalu na YouTubeu. Specijalizirani su za programe posvećene upoznavanju i igranju raznih igara. Voditelji: Armin – glavni DM kanala; Katarina – umjetnica i glavna urednica kanala; Dora – umjetnica i voditeljica socijalnih mreža; Filip – glavni crafter; Arbi – crafter i voditeljica tehničke podrške za kanal

 

D&D OneShot (CRNI MAČAK: IGRAONICA, 27.5., 16 – 20 h, Room of Requirements)

Do četiri igrača i igračice čeka nezaboravna jednokratna avantura u fantazijskom svijetu. Očekujte napetu priču i uzbudljive dogodovštine uz rolanje kockica i igru na ručno izrađenom terenu. Možete doći i kostimirani, ako želite.  Udruga Realms Long Forgotten izrađuje terene, boja figure, drže D&D sessione za početnike i veterane te općenito vrijedno radi na promicanju igranja i fantasyja.

 

Mala radionica igranja (CRNI MAČAK: RADIONICA, 27.5., 17 – 18 h, Tavern)
Udruga Talus će za sve zainteresirane održati malu radionica igranja. Objasnit ćemo vam kako funkcioniraju igre kao što su Ticket to ride, Dixit, Magic the Gathering i druge, kao i sve drugo što vas zanima kako biste nam se mogli pridružiti u ovom divnom hobiju kojeg možete dijeliti s obitelji, prijateljima, kolegama i nepoznatim osobama na izvanrednim mjestima.

 

Igraonica: Pathfinder RPG 2nd edition – kratki sessioni za početnike (CRNI MAČAK: IGRAONICA, 27.5., 18 – 20 h, Tavern)

Zanimaju vas RPG igre ali nikad niste imali priliku isprobati ih? Igrali ste nekad davno i sad bi se željeli prisjetiti? Pridružite nam se u kratkim fantastičnim avanturama u kojima predznanje nije bitno ali znatiželja i odvažnost jesu. Zrinka Znidarčić RPG igre voli od studentskih dana a u zadnje vrijeme najčešće vodi igre u “MC”, igraonici udruge Igranje. Dok ne igra RPG igre i bavi se raznim hobijima, popravlja lonce u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

 

Matija Mihoković: Kviz o društvenim igrama 1 & 2 (CRNI MAČAK: KVIZ, 27.5. 20:30 h, 28.5. 20 h, Dungeon)

Koliko dobro poznajete društvene igre? Skupite ekipu i provjerite u srazu s drugima! Tema će biti popularne društvene igre općenito. Primamo timove do četiri člana, prijave na e-mail info@terriblecreations.com.

 

Radionica: Star Fest – Festival tisuću želja (CEKATE: RADIONICA 27.5. i 28.5.2023 10-13:00, Plato ispred)

Želje, snovi i nada – gotovo svi ljudi širom svijeta dijele ovu univerzalnu ideju koju svi mi moramo ispuniti. Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! U Japanu, odakle
je krenula želja, festival Tanabata se tradicionalno slavi od 755g. Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu i pomognemo osobama sa invaliditetom da na zabavan i kreativan način potaknu i druge na stvaranje novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo. Drugim riječima, radi se o „feel good“ programu, tj. opuštajućem programu koji će nam skrenuti fokus s aktualnih problema na želje o budućnosti kakvu želimo za sebe, svoje bližnje, za svijet i za prirodu. Osmišljen na osnovu stoljetne japanske tradicije prizivanja dobrih želja (ispisivanjem želja na papir i vješanja papirića na drvo), ovaj program donosi mir i inkluzivno djelovanje. Voditeljica: Ivana Gucek.

 

NEDJELJA 28.5.2023

 

Apstraktne avanture u veličanstvenoj geometriji (CEKATE: IGRAONICA, 28.5., 11:30 – 13 h, Terasa)

U igri Glorious Geometry igračice i igrači putuju u dubine Carstva logike kako bi otkrili misteriozne obrasce svemira.  Idu od razine do razine nailazeći na brojne izazove. Izazovi se kreću od pamćenja, timskog rada, brzine, kreativnosti i, naravno, logičkog razmišljanja, a svi istražuju različite strane obrazaca.  Tek s dovoljno postignutih izazova timovi će moći riješiti konačnu zagonetku. Ali mogu li to učiniti na vrijeme? Tražimo deset do 25 sudionica i sudionika, starih najmanje sedam godina. Jessie Goldman je Nizozemka s hrvatskom adresom koja zadnjih više od sedam godina istražuje različite vrste obrazovanja i facilitacije. Čvrsto vjeruje kako svi ljudi mogu razumjeti logiku i matematiku, pa im u tome nastoji pomoći.

Radionica: Upoznajte Dungeons & Dragons u pola sata (CEKATE: RADIONICA, 28.5., 10 – 10:30 h, Učionica 1)
Radionica popularnog TTRPG-a započet će kratkim uvodom, nakon čega počinje sama igra. Dobit ćete priliku odabrati lika kojeg će voditi kroz kratku avanturu ili scenarij. Suočit ćete se s različitim izazovima i odlučiti što poduzeti kako bi preživjeli u svijetu D&D-a. Radionica je idealna za sve koji žele isprobati D&D, ali nemaju puno iskustva u igranju ili nisu sigurni jesu li zainteresirani za dugotrajnu igru. Ena Čavar je studentica povijesti i geografije nastavničkog smjera koja obožava TTRPG-jeve. Njima se bavi u slobodno vrijeme, kad vodi i igra razne TTRPG-jeve te svoju strast prema igrama dijeli s drugima.

 

Radionica: Powered by the Apocalypse (CEKATE: RADIONICA, 28.5., 10:30 – 11 h, Učionica 1)

Powered by the Apocalypse (PbtA) mehanički su jednostavni sustavi kojima je cilj kroz sam sustav prenijeti sukus tematike kojom se igra bavi. Imat ćete priliku zaigrati “Masks: A New Generation” i preuzeti uloge mladih superheroja u borbi protiv zla, u maniri Teen Titans ili Young Justice. Igra je primjerena za odrasle i (malo stariju) djecu. Luka Skukan je u stvarnom životu razvojni programer, a TTRPG-ovima se kao hobije bavi petnaestak  godina. Veseli ga upoznavanje novih sustava pravila, kao i uvođenje novih ljudi u hobi, a zadnjih godina našao se u rules-light narativnim sustavima. Povremeno se nađe i u drugim nerdy vodama.

 

Radionica: Brzo, prljavo, jeftino – Kako stvoriti svijet za igru (CEKATE: RADIONICA, 28.5., 11 – 12:30 h, Učionica 1)

Naučili ste sva pravila i začkoljice vaše omiljene tabletop RPG igre, znate kako voditi sistem, vaši igrači su napravili svoje likove, i spremni ste! Potrebno je sada samo kreirati NPC-ove, glavne i sporedne negativce, avanture, lokacije i sve ostale bitne dijelove koje autori igre nisu napravili. Zvuči komplicirano i teško? I jest, ali s pravom metodom i stavom ovaj ćemo proces maksimalno sažeti. Kreirat ćete vlastiti svijet, koji ćete na kraju odnijeti kući. Otkrijte i vi čari worldbuildinga! Srećko Stojević vodi i igra tabletop RPG-ove s većim i manjim pauzama zadnjih više od 20 godina. Tako je naučio kako u najkraćem periodu stvoriti najviše materijala za igranje, pa želi prenijeti svoje iskustvo novim game masterima i dati im, osim savjeta, nešto konkretno što mogu odmah koristiti. 

Radionica: Kako početi igru? (CRNI MAČAK: RADIONICA, 28.5., 16 – 17:30 h, Dungeon)

Tijekom radionice naučit ćete kako složiti likove za TTRPG i pomoći igračima u tome, s naglaskom na povezivanje pozadinskih priča međusobno i sa svijetom u kojem se igra odvija. Također će objasniti kako sažeto prezentirati svijet i pravila, kako postaviti ton igre i razgovarati o očekivanjima, zašto bi alati za sigurnost i postavljanje pravila za stolom mogli biti korisni… Lana Cirkveni rođena je 1991. godine u Zagrebu. Nakon Opće gimnazije završila je komparativnu književnost i portugalski jezik na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Kad ne radi u marketingu, igra se.

 

Radionica: Kako voditi igru? (CRNI MAČAK: RADIONICA, 28.5., 17:30 – 19 h, Dungeon)
Vođenje igre najteži je dio TTRPG-ova. Mnogima to predstavlja prepreku, već ih i glasine o problemima koji se pojavljuju na toj pozicije odbiju od same pomisli. No, to stvarno nije tako teško. Štoviše, zabavno je i svatko to može. Ako želite naučiti kako biti bolji ili započeti svoju prvu avanturu, ova radionica naučit će vas dobrim praksama vođenja igre, a uz nju ćemo i pripremiti prototipnu avanturu. Karlo Čaić rođen je 1990. godine u Zagrebu, gdje je pohađao gimnaziju, a kasnije studira anglistiku i informacijske znanosti. U slobodno vrijeme vodi udrugu za TTRPG-ove, snima podcast, igra se i dizajnira igre. 

 


PROMOTIVNI MATERIJALI


 

 

FDI: Festival društvenih igara
Skip to content