Izložba iz ciklusa ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI ovom prilikom posvećena je Trnju.
Nakon što su zadnjih par godina fotografijom i kritičkim tekstom obradili nekoliko zagrebačkih kvartova (počevši od Trešnjevke, preko Stenjevca, Črnomerca, Maksimira, Donjeg grada, Podsljemenske zone) dvojac Bešlić (arhitekt) i Šimunić (kipar) daju nam na uvid tridesetak izabranih objekata s Trnja.

Različitost je ove izložbe u odnosu na protekle ta, što se seli u virtualni svijet. Galerije su još uvijek do daljnjeg zatvorene, no naši suradnici marljivo rade. A mi smo tu za Vas, da izloške dovedemo u vaš dom, kad već ne možete doći do nas.

“Iako leži u srcu Zagreba, gradska četvrt Trnje nedovršena je i fragmentarna, a grad još uvijek nije u potpunosti načistu što bi s tim prostorom. Odluka donesena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata da se prostor omeđen željezničkom prugom na sjeveru i zapadu, rijekom Savom na jugu i širokim prometnim koridorima na istoku – preskoči, a njegovo uređenje ostavi za kasnija, u financijskom smislu povoljnija vremena, usmjerava još uvijek izgled i razvoj Trnja. ”

Iz teksta kataloga, Toni Bešlić

 

Link na online izložbu u PowerPointu ovdje.

Link na online izložbu u PDF-u ovdje.

ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI: TRNJE/Od dogmatskoga formalizma do simulacije urbaniteta

Ključne riječi:

Skip to content